Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LIFE
  • 01.05.2021. 12:00

Odobreno 5,4 milijarde eura za financiranje ekoloških i klimatskih projekata

LIFE je najambiciozniji program EU-a za klimu i okoliš svih vremena, a jedan od glavnih ciljeva je poboljšanje biološke raznolikosti.

Foto: Depositphotos/marinv
  • 276
  • 131
  • 0

Europski parlament službeno je odobrio sporazum s državama članicama o LIFE-u, jedinom programu na razini EU-a posvećenom isključivo okolišu i klimi. 

"LIFE je najambiciozniji program EU-a za klimu i okoliš svih vremena", stoji u priopćenju EP-a gdje dodaju da je jedan od glavnih ciljeva poboljšanje biološke raznolikosti. 

Ističu kako ukupni predviđeni proračun iznosi 5,4 milijarde eura, od čega je 3,5 mlrd. € namijenjeno aktivnostima u zaštiti okoliša, a 1,9 mlrd. € za mjere zaštite klime.

U pogledu financiranja, Komisija bi trebala dati prednost projektima koji, između ostalog, imaju jasan prekogranični europski interes, imaju najveći potencijal za replikaciju i mogu ih preuzeti javni ili privatni sektor ili koji mogu mobilizirati najveće investicije. LIFE će također potaknuti korištenje zelene javne nabave, ističu. 

Ovaj bi model trebao pomoći da klimatske akcije postanu središnjim aspektom svih područja politike Unije i postigne opći cilj korištenjem najmanje 30 posto izdataka za postizanje klimatskih ciljeva. Njime će se podržati mnoge projekte biološke raznolikosti, trošeći 7,5 posto godišnjeg proračuna EU-a od 2024. i 10 posto u 2026. i 2027. godini.

"Kad pogledamo što je LIFE dosad postigao, jasno je da s većim proračunom možemo postići još više u budućnosti. Dosegli smo novu razinu predanosti prirodi i klimi kako bi program mogao nastaviti testirati ideje i predstavljati buduća zelena rješenja", izjavio je Nils Torvalds, član Europskog parlamenta. 

Program obuhvaća razdoblje od 2021. do 2027., a stupa na snagu retroaktivno 1. siječnja 2021. godine.


Tagovi

LIFE Europska unija Financiranje Bioraznolikost Klimatski ciljevi Europski parlament Nils Torvalds


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]