Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sredstva za sertifikaciju
  • 16.12.2016. 08:00

Pomoć Pokrajine proizvođačima organske hrane

Iz budžeta Pokrajine u 2017. će biti značajno uvećena sredstva za sertifikaciju. Ne taj način, Pokrajinska vlada želi da podstakne razvoj organske proizvodnje, zatim da unapredi standardnizaciju u bezbednosti proizvodnje i kvaliteta poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Vojvodini.

  • 803
  • 89
  • 0

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević uručio je ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na podsticajna sredstva za sertifikaciju organske proizvodnje i za sistem sertifikacije u oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane. Osim toga potpisani su i ugovori sa lokalnim akcionim grupama, čiji rad je veoma važno ojačati, jer one treba da budu nosioci realizacije IPARD programa.

U 2017. više novca za sertifikaciju

Vuk Radojević je najavio da će budžetom Pokrajine u 2017. biti značajno uvećena sredstva za sertifikaciju. Ne taj način, Pokrajinska vlada želi da podstakne razvoj organske proizvodnje, zatim da unapredi standardnizaciju u bezbednosti proizvodnje i kvaliteta poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Vojvodini. Takođe kao buduću važnu kariku ruralnog razvoja bitno je unaprediti rad akcionih grupa.

U ovoj godini, kako je istakao Vuk Radojević za namene pomoći u sertifikaciji, prema planu prethodne Pokrajinske vlade predviđeno je 100.000 dinara, koji su i realizovani jučerašnjim potpisivanjem ugovora. "Za tu namenu u narednoj godini planiramo 10 miliona dinara. Za sertifikaciju u oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane planirali smo nova tri miliona dinara", najavio je Radojević.

Promocija partnerstva na lokalnom nivou

Između ostalih, cilj je i promocija partnerstva na lokalnom nivou između javnog sektora, civilnog sektora i privrednih subjekata i zato će za lokalne akcione grupe, umesto tri miliona dinara koliko je ove godine bilo za to izdvojeno, u narednoj godini taj iznos biti uvećan na sedam miliona dinara.

"Želimo da promovišemo lokalne akcione grupe, jer one treba da budu nosioci lokalnih strategija ruralnog razvoja. Oni su ti koji treba da prepoznaju potrebe svojih lokalnih zajednica, da ih koncipiraju na najbolji mogući način, a mi ih kroz bespovratna sredstva stimulišemo da na kvalitetan način prepoznaju svoje potrebe, napišu ih u vidu projektno-tehničke dokumentacije i da to bude osnov za apliciranje prema evropskim fondovima", rekao je Radojević.


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

Vuk Radojević Sertifikacija Organska proizvodnja Kvalitet proizvoda Bezbednost Sredstva Akcione grupe


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.