Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU natječaji
  • 30.09.2022. 10:30

Špicnagel Ćurko: Postupak prijave na EU natječaje otežava "šuma podataka"

Najveći problemi s kojima se poljoprivrednici danas susreću u postupku prijave na EU natječaje vezani su uz veliko administrativno opterećenje i mnoštvo papirologije, smatra Ana-Marija Špicnagel Ćurko, direktorica i voditeljica projekata u konzultantskoj tvrtki

Foto: Depositphotos/farknot
  • 1.279
  • 96
  • 0

Poljoprivrednici danas imaju brojne mogućnosti sudjelovanja u različitim europskim projektima kao i povlačenja sredstava iz EU fondova. Stoga je važno biti dobro upoznat s fazama pripreme i provedbe projekta kao i s procesom pripreme projektne i natječajne dokumentacije.

Jedan od najznačajnijih programa za potpore u poljoprivrednom sektoru su mjere Programa ruralnog razvoja koje nude mogućnosti ulaganja u različite aktivnosti, primjerice u modernizaciju proizvodnje te povećanje produktivnosti rada.

'Šuma' podataka

"Najveći problemi s kojima se poljoprivrednici danas susreću u postupku prijave na EU natječaje vezani su uz veliko administrativno opterećenje i mnoštvo papirologije“, smatra Ana-Marija Špicnagel Ćurko, direktorica i voditeljica projekata u konzultantskoj tvrtki IPS Konzalting.

Natječajna dokumentacija, otkriva, često je opsežna - sadrži veliku količinu informacija koje nisu nužno relevantne za poljoprivrednike te stručne i pravne izraze koji im nisu uvijek u potpunosti jasni. Kada naiđu na takvu prepreku, potrebna im je savjetodavna pomoć i podrška.

"Rekla bih da su poljoprivrednici danas izgubljeni u 'šumi' podataka. U samom početku osjećaju se obeshrabreno i stoga se mnogi ne prijavljuju na natječaje“, govori. Dodaje da otegotnu okolnost ponekad predstavlja i nedostatak komunikacije te nedovoljna povezanost s nadležnim tijelima zaduženima za provedbu postupka prijave.

Stručnost i profesionalnost

Mnogi poljoprivrednici, nastavlja, imaju OPG te žele unaprijediti, modernizirati ili proširiti svoje poslovanje, ali ne znaju na koji način niti odakle krenuti s procesom izrade i prijave projekta na EU natječaje.

Također, nerijetko nisu upoznati s dostupnim mogućnostima i mehanizmima financiranja s obzirom na prihvatljivost troškova i aktivnosti koje se planiraju provesti u sklopu projekta. Stoga se često obraćaju konzultantima za pomoć u uspostavljanju i održavanju kvalitetne i ažurne komunikacije s nadležnim tijelima zaduženim za postupak prijave.

"Što se tiče percepcije konzultanata, smatram da je poljoprivrednicima najvažnije da se mogu osloniti i imati maksimalno povjerenje u stručni i profesionalni pristup te u konačnici u kvalitetnu i uspješnu realizaciju projekta“, kazuje.

Oni svojim znanjem i iskustvom mogu doprinijeti boljem razumijevanju procesa kao i kvalitetnoj pripremi projektne prijave, uzimajući pritom u obzir i prihvatljivost troškova i prihvatljivost prijavitelja. Sve navedeno u pravilu pridonosi bržoj provedbi projekata.  

Provedba projekta

"Provedba je izuzetno bitan segment, rekla bih čak važniji od prijave. Naime, u projektnoj prijavi zacrtavamo ciljeve koje moramo ostvariti, dok u provedbi moramo te ciljeve doseći, bez obzira ili usprkos promjeni tržišnih uvjeta, ljudskih resursa, financijskih kapaciteta prijavitelja“, otkriva naša sugovornica.

Sukladno kvaliteti i opsegu, kao i visini investicije te stopi povrata, kreira se i cijena usluge i ona može varirati od nekoliko tisuća do nekoliko desetaka tisuća kuna. Naime, nije ista situacija ako poljoprivrednik ulaže u kupnju jednog stroja ili planira izgradnju/renovaciju proizvodnog pogona.

Kompleksnost ulaganja direktno utječe i na trajanje projekta (koje može biti i do 3 godine) te samim time i na angažman konzultanta. "Iz iskustva mogu reći da je na kraju klijentima puno bitnije imati osobu od povjerenja koju mogu pitati o svim nedoumicama nego samo iznos usluge“, govori Špicnagel Ćurko.

Digitalna platforma

S obzirom na to da njena konzultantska tvrtka svakodnevno surađuje s poljoprivrednicima te su upoznati s najčešćim problemima i izazovima na koje nailaze, odlučili su razviti e-OPG digitalnu platformu za poljoprivrednike.

Ona na jednom mjestu objedinjuje sve bitne informacije – pregled otvorenih natječaja i kreditnih linija, rokove natječaja, opis koraka za pripremu uspješnih projekata, novosti o zakonodavstvu, članke i brošure o važnim poljoprivrednim temama i drugo.

Glavni je cilj digitalne platforme olakšati inovacije, umrežavanje i obrazovanje u poljoprivrednom sektoru te omogućiti razmjenu relevantnih informacija i znanja prema poljoprivrednicima, ali i među poljoprivrednim savjetnicima, pojašnjava.


Tagovi

EU natječaji EU fondovi Konzultanti Ana-Marija Špicnagel Ćurko Projekti Mjere ruralnog razvoja


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."