Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vukovarsko-srijemska županija
  • 25.03.2019. 10:00
  • Vukovarsko-srijemska, Vukovar

Uz pomoć županije do priključaka za električnu energiju

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić potpisao je ugovore za unaprjeđenje poljoprivredne infrastrukture s vlasnikom OPG-a Balić iz Ilače koji se bavi proizvodnjom češnjaka i OPG-a Asić iz Bapske koji se bavi uzgojom muznih ovaca pasmine Lacaune.

Foto: Alen Kuns
  • 952
  • 62
  • 0

Ugovore za unaprjeđenje poljoprivredne infrastrukture s vlasnikom OPG-a Balić iz Ilače koji se bavi proizvodnjom češnjaka i jedan je od najvećih u Hrvatskoj i OPG-a Asić iz Bapske koji se bavi uzgojom muznih ovaca pasmine Lacaune, potpisao je u petak vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

"Radi se o primarnim proizvođačima koji su htjeli unaprijediti svoju proizvodnju u smislu racionalizacije ili isporuke za poslovno tržište, a ovdje se konkretno radi o priključcima na električnu energiju", pojasnio je pročelnik za poljoprivredu vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić dodajući kako županijsko sufinanciranje iznosi 50 posto što znači da će OPG Balić dobiti potporu u iznosu od oko 22.000, a OPG Asić oko 17.000 kuna. 

Crni češnjak i prerada češnjaka na OPG Balić 

Po Matićevim riječima, to je prvi put da Vukovarsko-srijemska županija na ovakav način intervenira u postojeću proizvodnju koju treba unaprijediti.

Marijan Balić (33), koji češnjak uzgaja na oko 10 hektara, kaže kako će njegovom OPG-u ova potpora županije puno značiti.  "Ono što će uslijediti je ulaganje u novi i jači priključak električne energije koji će nam pomoći u opskrbi eletričnom energijom. Planiramo započeti s preradom češnjaka i to već ove godine, a sljedeće godine možda i s otkupom", kaže Balić dodajući kako su potrebe njegovog OPG-a za električnom energijom poprilične te već sada postoje potrebe za oko 40 kilovata.

Napomenuo je kako češnjak još uvijek ne izvozi, ali da bi se i to moglo dogoditi nakon nedavnog boravka u Berlinu na tamošnjem sajmu voća i povrća, a na kojem je OPG Balić izlagao novi proizvod, crni češnjak.

Siguran otkup mlijeka muznih ovaca pasmine Lacaune 

OPG Dubravka Asića iz Ilače ima farmu muznih ovaca pasmine Lacaune, a koja se do sada opskrbljivala električnom energijom uz pomoć agregata.

"Jako puno ćemo dobiti priključkom farme na električnu energiju. Sada muzemo oko 150 komada ovaca i taj će nam posao sve olakšati, a planiramo i povećati broj ovaca za još ovoliko koliko imamo", kazao je Asić dodajući kako ima osiguran otkup mlijeka i to po zadovoljavajućoj cijeni od 10 kuna po litri. Iako razmišlja i o mogućnosti proizvodnje sira kaže kako od toga najvjerojatnije neće biti ništa jer nema ljudi koji bi to htjeli raditi.

"Jednostavno, ne možete naći radnika", kaže ovaj stočar.


Tagovi

Infrastruktura Sufinanciranje Vukovarsko-srijemska županija OPG Balić OPG Asić


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs