Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAMAG-BICRO
  • 12.12.2019. 13:50
  • Grad Zagreb, Zagreb

Za financijske instrumente za poljoprivredu i ruralni razvoj više od 384 milijuna kuna

I dalje nastavljamo s niskim kamatnim stopama od 0,1 % za mljekarski sektor, odnosno 0,5 ili 1 % za sve ostale prihvatljive krajnje primatelje, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
  • 3.283
  • 241
  • 0

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković i ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić potpisale su jučer, 11. prosinca, izmjene i dopune sporazuma o financiranju s predsjednikom Uprave HAMAG-BICRO-a, Vjeranom Vrbancem i članicom Uprave Marijanom Oreb, čime se omogućuje nastavak provedbe financijskih instrumenata PRR 2014. – 2020. : Mikro i Malih zajmova za ruralni razvoj te Pojedinačnih jamstava za ruralni razvoj za koje je sada dostupno više od 384 milijuna kuna, navodi se na stranici Ministarstva.

Kako objašnjavaju, zaključno s listopadom 2019. godine provedba navedenih instrumenata rezultirala je s ukupno 381 podržanih krajnjih primatelja, odnosno njihovih novih ulaganja te 97 novostvorenih radnih mjesta kao rezultat tih ulaganja. 

Potpisane izmjene i dopune sporazuma o financiranju obuhvatile su usklađivanje alokacije na razini sporazuma, odnosno prilagodbu alokacije dostupne za financiranje Malih zajmova za ruralni razvoj, koja je povećana s 89,5 milijuna kuna na 285,2 milijuna kuna.

Status provedbe Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. pogledajte ovdje

"Potpisivanje izmjena i dopuna sporazuma o financiranju s našim partnerom u provedbi HAMAG-BICRO-om nastavak je uspješne priče o financiranju održivih projekata naših mikro, malih i srednjih poduzetnika u poljoprivredi, preradi i šumarstvu. Prilagodba financijskog plana omogućit će dostupnost sredstava i onima koje komercijalne banke nisu bile spremne financijski podržati, prvenstveno mislim na OPG-ove. I dalje nastavljamo s niskim kamatnim stopama od 0,1 % za mljekarski sektor, odnosno 0,5 ili 1 % za sve ostale prihvatljive krajnje primatelje", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

Sve o malim zajmovima za ruralni razvoj pogledajte ovdje

Ministrica je dodala i da su u malo više od godinu dana provedbe uspjeli iskoristiti sva sredstva predviđena za provedbu Malih zajmova u šestogodišnjem periodu. 

"Posebno ohrabruje činjenica da su svi ti projekti zadovoljili kriterije održivosti poslovnih ideja i pripadajućih planova, a što dokazuje poduzetničke kapacitete naših poljoprivrednika", naglasila je. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Natilda Copić Marija Vučković HAMAG-BICRO Mikro i makro zajmovi . Financijski instrumenti Pojedinačna jamstva


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo