Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rebalans budžeta
  • 18.08.2022. 16:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zenica

Za poticaje u poljoprivredi ZDK - rekordnih 4,65 miliona KM

Po prvi put kreiran i novi program podrške jesenjoj sjetvi

Foto: Depositphotos/vschlichting
  • 127
  • 49
  • 0

Izmjenama i dopunama budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu, sredstva za poticanje razvoja poljoprivrede uvećana su sa prethodno planiranih 3,5 miliona KM na 4,65 miona KM, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja povećanje od 30 posto.

Na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Vlada ZDK na današnjoj sjednici usvojila je izmjene i dopune programa utroška sredstava agrarnog budžeta u rekordnom iznosu za realizaciju 29 mjera i aktivnosti iz poljoprivredne oblasti.

"Navedenim iznosom opredijeljeno je da se izvrše maksimalne isplate po jedinici mjere za sve poljoprivredne proizvođače sa područja našeg kantona, a pored toga planirane su nove podrške za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme za navodnjavanje i protivgradne mreže, kao i aktivnosti koje će doprinjeti jačanju kapaciteta poljoprivrednih zadruga ZDK", rekao je resorni ministar, Mirsad Hadžić.

Naglasio je da je ovo ministarstvo realiziralo mjeru poticaja proljetnoj sjetvi za što je izdvojilo 407.000 KM, a sredstva je koristilo 546 poljoprivrednih proizvođača koji su zasijali oko 580 hektara kukuruza (merkantilni i silaža), pšenicu i ječam. S obzirom na dobra iskustva s ovim programom, kreiran je novi program podrške jesenjoj sjetvi.

"S obzirom na vremenske uslove (suša), stanje na tržištu i opću ekonomsku situaciju, prvi put planiramo opredijeliti i realizirati Program poticanja jesenje sjetve za sve poljoprivrednike sa područja ZDK-a, a sve s ciljem stabilizacije i ublažavanja uslova za rad te očuvanja proizvodnje naših poljoprivrednih proizvođača", dodao Hadžić.


Tagovi

Poljoprivreda Poticaji Vlada ZDK Agrarni budžet Jesenja sjetva Proljetna sjetva Suša


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.