Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korisne biljke
  • 07.05.2019. 15:00

5 vrsta cvijeća koje privlači korisne kukce u vaš vrt

Postoje kukci koji se hrane biljkama i oni koji se hrane drugim kukcima. Vjerojatno želite što više onih drugih, tako da biljojedi ne mogu uništavati vaše usjeve.

Foto: Depositphotos/praewa_koreashopping@hotmail.com
  • 4.943
  • 161
  • 0

Svi znamo ključnu ulogu koju pčele imaju u oprašivanju usjeva. No postoje i drugi korisni kukci koje bi trebali imati u svom vrtu.

Postoje kukci koji se hrane biljkama i oni koji se hrane drugim kukcima. Vjerojatno želite što više onih drugih, tako da biljojedi ne mogu uništavati vaše usjeve. Nažalost, grabežljivci se ne pojavljuju uvijek na vrijeme kako bi sačuvali biljčice, ali ako im stvorite pravo stanište, povećat ćete vjerojatnost da će dobri insekti biti tu baš kada treba.

Bogomoljke, bubamare, mrežokrilci, pršilice, oriusi, parazitske ose - to su skupine koje želite privući da biste se riješili lisnih ušiju, Melittia cucurbitae, crva u kupusu ili štitastih moljaca. Morate im osigurati hranu i sklonište. Srećom, brojne lijepe cvjetnice nude oboje. Korisni kukci se skrivaju i razmnožavaju u lišću, a neki žive na nektaru u određenim fazama životnog ciklusa ili kada im drugi visokoproteinski kukci nisu dostupni, piše Modernfarmer.

Mnoge vrste cvjetnica pružaju staništa korisnim kukcima, ali postoji nekoliko zvijezda za koje se zna da se ističu ovim zadatkom:

1. Stolisnik

Ovaj višegodišnji cvijet privlači široku lepezu grabežljivih buba, zajedno s leptirima koji uživaju u velikim cvjetovima bogatim nektarima. Cvjetovi, koji dolaze u nizu crvenih, žutih i bijelih nijansi, uzdižu se iz prostirke od čipkastog lišća koje ima ugodan biljni miris kada se slomi.

2. Neven

Biljka koja osvaja ljepotom svojih crveno-narančastih cvjetova, omiljena je u vrtovima i cvijetnjacima. Osim što odbija nadzemne štetnike, korijeni nevena su toksični za nematode korijena.

3. Gromotulja

Sije se više puta na otvorenom. U desetom tjednu nakon sjetve biljka već počinje cvasti. Ako je nakon cvatnje obrežemo i dobro zalijemo, ponovno cvijeta. Odaberite osunčan položaj. Cvijeće je pogodno za stijenske vrtove, obrubna mjesta, cvjetnjake i posude. Budući da se radi o niskom rastu, neki vrtlari je siju kao zemljani pokrov oko višeg povrća, poput kelja i blitve. Gromotulja (slatki alyssum) često sama ponovno niče kada se jednom posije.

fdc
Ehinaceja privlači leptire i niz drugih korisnih insekata (foto: Pixabay/steinchen)

4. Ehinaceja

Ehinaceja kod nas u vrtovima raste kao ukrasna biljka te na plantažama. Cvjetovi su ružičasti ili bijeli, a latice se starenjem savijaju prema dolje. Zahtijeva sunčano mjesto i lagano, dobro drenirano tlo. Otporna je na sušu, neosjetljiva je na mraz. Razmnožava se korijenovim reznicama, dijeljenjem u jesen ili proljeće te sjemenom. Privlači leptire te niz drugih korisnih kukaca koji tiho rade svoj posao u vrtu.

5. Zlatnica

Prepoznatljiva je po zlatnožutom cvijeću koje vrlo rado posjećuju pčele tijekom ljeta i rane jeseni. Cvjetovi su mali, promjera 10-15 mm, zlatnožuti, skupljeni u velike glavičaste cvatove te zajedno čine grozdaste cvatove na vrhovima stabljika. Cvate od lipnja do listopada.


Povezana biljna vrsta

Neven

Neven

Sinonim: Žutelj, zimorod, ognjac | Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suhi cvijet sve se više upotrebljava kao sastojak masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih stanica te kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Korisni kukci Vrt Neven Stolisnik Gromotulja Ehinaceja Zlatnica Pčele


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]