Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 08.02.2019. 08:00

Adam: Tropska biljka veličanstvenih listova

Alocasia, poznatijeg imena adam, vrlo je omiljena sobna biljka. Pomalo dramatične pojave, biljka adam i danas zaslužuje pažnju zahvaljujući svojoj visini i izgledu.

Foto: Flickr/Forest and Kim Starr
  • 2.290
  • 27
  • 0

Alocasia, poznatijeg imena adam (Alocasia odora), omiljena je za gajenje kao sobna biljka. Svojim velikim, bujnim lišćem daje dozu egzotičnosti koja dvorište ili prostoriju pretvara u tropsku bajku. Adam je široko rasprostranjen u jugoistočnoj Aziji, od Indije, Filipina do Nove Gvineje. Pomalo je zahtevan za brigu, ali uz poznavanje i poštovanje njegovih želja, listovi će ostvariti svoj atraktivan izgled koji će ulepšati enterijer, kao i eksterijer.

Veoma popularan za Viktorijanskog doba, kada je i uvežen u Evropu. Pomalo dramatične pojave, biljka adam i danas zaslužuje pažnju zahvaljujući svojoj visini i izgledu.

Uspravnih je stabljika koje završavaju velikim listovima oblika strele. Listovi mogu biti veliki između 30 cm do 90 cm. Adam naraste oko 1.8 do 2.4 m u visinu i 1.2 do 1.8 m u širinu. U jednoj sezoni vegetacije može se pojaviti cvet koji podseća na cvet kale. Cvet se nalazi na zadebljanoj stabljici. Ona je u početku obavijena listom, međutim, pravi cvetovi su gusto smešteni na vrhu stabljike.

Uslovi uzgoja

Smesa koja se može koristiti kao supstrat meša se od jednog dela peska ili perlita, jedan deo treseta i deo zemlje za cveće.

Voli polusenovit položaj ili dosta indirektne svetlosti, zaštićen od promaje. Iako može podnositi puno svetlosti, u tom slučaju zahteva veću količinu vode. Tokom leta i suvog vremena, adama treba redovno zalivati. Premda nije neophodno, može se dodati i đubrivo za cveće.

Listove adama potrebno je brisati vlažnom krpom, kako bi se omogućila bolja transpiracija. Odgovara mu veća vlažnost vazduha, te u tim uslovima i najbolje uspeva. Za povećanje vlažnosti oko biljke, preporučuje se prskanje listova vodom. Učestalost zalivanja smanjiti preko zime.

Adamu odgovaraju temperature između 18 i 24°C. Osetljiv je na mraz i niske temperature, te ga je potrebno unositi u zatvoreni prostor tokom zime. Pre unošenja unutra, potrebno je proveriti biljku zbog moguće pojave štetočina. U prostoriji treba biti vlažno, temperature između 15 i 18 °C. Dolaskom toplog vremena, adam se može prebaciti na otvoreno.

Ako je adam tokom leta dosta narastao ili ako je korenje počelo nicati kroz rupice na posudi, potrebno ga je presaditi u veću posudu. Presađuje se u proeće ili jesen, kako bi biljka imala dovoljno vremena da se prilagodi na novu posudu.

Plač adama

U slučaju da se adam previše zalije, na vrhovima listova će se pojaviti kapljice vode. Tu pojavu neki nazivaju "plač adama“. Međutim, to je prirodni proces poznat kao gutacija, gde biljka izlučuje višak vode kroz otvore za vodu (hidatode). Kapljice će nestati ako se smanji količina vode za zalivanje.

Prema bangladeškoj tradicionalnoj medicini, rizom adama koristio se u lekovite svrhe u lečenju bolnog želuca, te kolere. Izmleven u kremu, nanosi se na kožu za lečenje čireva i ugriza zmije. 


Tagovi

Sobna biljka Tropska biljka Bujno lišće Egzotično Visoka vlažnost vazduha Adam


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.