Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korovsko bilje
  • 05.02.2023. 15:00

Bijela biserka: Kako ulje iz korova može pomoći u liječenju kroničnih bolesti?

Sjeme ovoga bilja sadrži Omega 3 i Omega 6 masne kiseline. Čak se smatra da bi otkriće ljekovitog djelovanja bijele biserke moglo smanjiti izlov ribljih vrsta

Foto: Depositphotos/simonapavan
  • 1.781
  • 109
  • 0

Obično pod korov podrazumijevamo biljke koje nemaju korist i samo smetaju. Je li stvarno tako?

Istraživači Državnog sveučilišta Massachusetts su došli do drugačijeg saznanja, piše Einnews. Oni su u suradnji s nekoliko drugih istraživačkih centara ustanovili i eksperimentima dokazali da konzumacija ulja dobivenog iz sjemena biljke Buglossoides arvensis pozitivno utječe na stanje oboljelih od raka i na ublažavanje njihovih bolova.

Omega-3 i Omega-6

Ova korovska biljka poznata pod nazivima bijela biserka, livadsko vrapčje sjeme, bijelo vrapčje sjeme, divlje proso, biserna proso vodi porijeklo iz Amerike i Europe. Njena ljekovitost ogleda se u sadržaju omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina koje ulje sadrži. Do sada su se one mogle ekstrahirati gotovo isključivo iz ribljih vrsta. Pri tome su korištene vrlo velike količine ribe bogate uljima. Na godišnjoj razini se izlov za ove potrebe kretao oko 20 milijuna tona ribe.

U krajnjoj nuždi za pružanje kompletne prehrane pacijentima s ozbiljno narušenim probavnim putevima, kao što su Kronova bolest ili oboljeli od raka crijeva, nutrijenti se isporučuju kao lipidna emulzija. Ona može sadržavati sojino ulje ili riblje ulje kao izvor esencijalnih omega-3 i 6 masnih kiselina. Ove emulzije su često povezane sa štetnim nuspojavama uključujući upalu, smanjenu imunološku funkciju, smanjenu osjetljivost na glukozu i lošu mikrofloru crijeva.

Spasit će populaciju ribljih vrsta? 

Philip Walder, profesor nutricionističke biologije, rekao je da će otkriće ljekovitog djelovanja bijele biserke omogućit svijetu da smanji izlov ribljih vrsta, poput inćuna, sardina i drugih. Prof. dr Andy J. Danylchuku je istaknuo da ova biljka čak može spasiti populaciju ovih vrsta.

Pauline Cox, MSc, nutricionistica, autorica i suosnivačica Sow and Arrow u UK radila je s uljem sjemenki ove biljke za koju tvrdi da ima veliki potencijal. Naziva ju superhranom koja uvelike poboljšava ljudsko zdravlje i dobrobit. Ona je istaknula da ovakvi novi pristupi ublažavaju posljedice koje prehrana u ovakvim slučajevima može uzrokovati, kao što su stanja slična dijabetesu i toksičnost jetre. Prednost je u protuupalnim efektima u tkivima osjetljivima na inzulin.


Tagovi

Buglossoides arvensis Istraživanje korova Kronova bolest Omega 3 Omega 6 Izlov ribe Superhrana Biserno proso Bijela biserka Ulje sjemenke


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]