Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesožderke
  • 03.03.2020. 18:00

Biljke mesožderke treba zalijevati destiliranom vodom ili kišnicom

Iako je od otkrića mesožderki prošlo preko stotinu godina, one svakoga tko svjedoči trenutku hvatanja plijena, ostavljaju bez daha.

Foto: Depositphotos/lzf
  • 10.340
  • 133
  • 0

Naviknuli smo vidjeti biljke kao pasivna i mirna stvorenja, potpuno suprotna predatorima iz životinjskog svijeta. Iako je od otkrića mesožderki prošlo preko stotinu godina, one svakoga tko svjedoči trenutku hvatanja plijena, ostavljaju bez daha. Zato, želite li svojoj kolekciji dodati nešto jedinstveno, pokušajte s mesožderkama.

One su karnivorne biljke s organima za hvatanje i probavu malenih životinja, najčešće kukaca. Procesom fotosinteze ne mogu proizvesti tvari neophodne za život te obično rastu na područjima siromašnima nitratima, pa taj problem rješavaju na način da iskorištavaju ove spojeve iz životinjskih bjelančevina. U tu su svrhu mesožderke modificirale listove kako bi mogle uloviti svoj plijen, a čine to na aktivan ili pasivan način.

Kod aktivne klopke, listovi su tako preobraženi da svojim pokretanjem hvataju i onesposobljavaju plijen koji zatim razgrade pomoću probavnih sokova. Pasivna klopka se ne pomiče, već svojom strukturom lista koja nalikuje na vrč ili lijevak mami insekta u biljku, koji potom biva uhvaćen i probavljen.

Venerina muholovka se hrani s nekoliko manjih kukaca mjesečno

Venerina muholovka (Dionaea muscipula) je jedna od najpopularnijih biljnih vrsta mesoždera. Svojim zubatim lišćem hvata kukce poput mrava, muha i sličnih manjih životinjica. Raste u močvarnim područjima, gdje zbog nedostatka visoke vegetacije i stalne prisutnosti vode ima jako puno direktnog sunčevog svjetla. Ona privlači pažnju zbog svog specifičnog lista koji se nakon podražaja zatvara munjevitom brzinom. Prezimljava mirujući, a u proljeće ponovno stvara listove koji narastu od 6 do 15 cm. Biljka cvate tek kada navrši 6 godina. Tijekom ljeta, na rubnom dijelu klopke boji se u crveno kako bi privukla pažnju kukaca.

Kada kukac sleti na klopku, ona se neće odmah zatvoriti već je potrebno da on hodajući podraži njezine osjetne dlačice. Tada se klopka brzo zatvori i ulovi ga. Tek nakon otprilike 2 sata ona se opet otvara. 

Prilikom uzgoja hrani se s nekoliko manjih kukaca mjesečno, a posuda u kojoj se biljka uzgaja treba biti vlažna i pored prozora kako bi imala dovoljno svjetlosti. Kako piše balconygardenweb, zalijeva se isključivo destiliranom vodom ili kišnicom. Biljku je najbolje posaditi u treset pomiješan s perlitom u omjeru 50:50 kako bi se povećala prohodnost zraka i vode. Tegla bi trebala biti dubine 15-ak cm i širine najmanje 10 cm. Potrebno joj je bar pet mjeseci hladnijeg vremena kako bi preživjela pa ju zimi treba staviti na hladno bez puno svjetla na temperaturi oko 2°C. U tom periodu joj se postupno smanjuje i unos vode.

Majmunske šalice "vrčevima" hvataju plijen

Biljke roda Nephentes se nazivaju i majmunske šalice. Poznate su i kao vrčaste tropske biljke, a njihovi "vrčevi" služe za hvatanje insekata. Na rubu cvijeta biljka izbacuje nektar koji primami plijen koji potom upadne unutra i više iz njega ne može izaći jer u vrču rastu dlačice prema dolje koje ga u tome sprječavaju. Osim toga, unutrašnjost je puna otopine enzima u kojoj se kukac utopi. Ova biljka voli dosta sunčeve svjetlosti, a pogotovo tijekom jutra.

Cjevolovke su jedne od najproždrljivijih biljaka mesožderki

Cjevolovke (Sarracenia sp.) su predivne i lake za uzgoj, a kažu da su jedne od najproždrljivijih biljaka mesožderki. Kukce privlače nektarom na samom rubu klopke iznad kojeg se nalazi poklopac u obliku kišobrana koji sprječava nakupljanje vode unutar biljke, a kukcima služi kao staza za slijetanje. Cvjetovi su posebno lijepih boja, što ju čini vrlo primamljivom i atraktivnom. Vrčevi odraslih cjevolovki mogu dostići i dužinu jednog metra. Imaju duboko korijenje pa se sade u duboke i široke posude. Treba paziti da je podložak posuda visok i uvijek pun vode.

Za sadnju se koristi mješavina treseta i perlita u omjeru 50:50, a treset mora imati pH između 3,5 i 4,5. Zalijeva se kišnicom ili destiliranom vodom. Potrebno ih je držati na južnoj strani. Cjevolovke prestaju s rastom krajem rujna što označava njihov početak zimskog mirovanja, a mogu se cijele godine držati vani jer niske temperature za nju nisu pogubne.

Rosike uspijevaju na temperaturama iznad 10°C

Rosike (Drosera sp.) za razliku od prethodnih biljaka love kukce pomoću ljepljivih kuglica na vrhu malih ticala koja su obično crvene boje. Dovoljno je da kukac dodirne rosiku i ljepljiva smjesa onemogućit će mu bilo kakav pokret, ticala na vrhu lista počet će se micati i list će se polako saviti preko insekta. Dapače, što je njegov otpor veći, biljka je tim prije stimulirana da krene s probavnim enzimima. Razgrađeni kukac potom se apsorbira preko lista koji se nakon probavljanja vraća u normalan položaj. Kad kiša ispere uginulog kukca, list je spreman na novi ulov. Biljka također stare listove konstantno zamjenjuje novima. Zahtijeva temperature iznad 10°C, vlažno tlo i visoku vlagu zraka.


Tagovi

Biljke mesožderke Rosike Cjevolovke Majmunske šalice Venerina muholovka Održavanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.