Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 18.06.2016. 09:00

Borač - biljka zaštitnica jagoda i zdravlja ljudi

Borač je nezahtjevna biljka otporna na hladnoću i visoke temperature. Koristi se u narodnoj medicini. Privlači pčele i po hladnom vremenu. Poboljšava okus povrća.

Foto: ulleo/Pixabay
  • 14.060
  • 182
  • 0

Borač (Borago officinalis) je biljka izuzetnih karakteristika. Smatra se da je porijeklom iz Sirije, a već su ga Rimljani poznavali, cijenili i širili. Arapi su ga donijeli u Španjolsku. Danas je je borač široko rasprostranjen u prorodi, uzgaja se i plantažno. U narodu je poznat pod različitim nazivima: borač, boreč, boražina, buražina, buraž, krastavica, volovski jezik.

Biološke osobine

Ova jednogodišnja, zeljasta biljka formira donje listove u obliku rozete, rub lista je ravan. Cijela biljka je dlakava. Stabljika je šuplja i dostiže visinu od 30 do 60cm. Cvjetovi su plavi s dugim peteljkama i veoma su dekorativni. Cvjeta od lipnja do listopada, sve do prvog mraza. Cijela biljka se odlikuje blagim okusom i mirisom krastavca. Sadrži oko 25% sluzi, vitamin C, limunsku kiselinu, malo eteričnih ulja, tanina, saponina i drugih tvari.

Uzgoj borača

Borač spada u nezahtjevne biljke, skroman je u svojim zahtjevima. Otporan je na hladnoću, na visoke temperature. Dobro raste u zemljištu neutralne ph reakcije. Često se javlja na zemljištima bogatim dušikom. Sije se na dubinu 1,5 do 2cm. Niče nakon 7 do 10 dana. Sjetva se obavlja na međuredni razmak 25 do 35cm i razmak u redu od 10 do 15cm. Na 10m² treba osigurati 25 do 30g sjemena.

Sjetva se u proljeće može obavljati sukcesivno u razmacima 2 do 3 tjedna kako bi se osigzurala opskrba mladim listovima. Sjeme posijano početkom kolovoza osigurat će berbu listova u rujnu. Na lošem zemljištu treba ga prihraniti 2x u tijekom vegetacije. Ako su ljeta presuha treba ga redovno zalijevati, ako želimo dobru berbu listova, i pored otpornosti prema suši.

U vrtu ga treba posaditi na mjesto gdje će se nesmetano moći samozasijavati. Poslije nicanja može se lako presaditi na željeno mjesto.

Sakupljanje sjemena

Sakupljanje sjemena nije jednostavno. Sjeme sazrijeva nejednako i samo otpada sa biljke. Zbog te osobine je potrebno ispod biljke staviti platno (agrotekstil) i poslije sjeme sakupiti. Ovo je moguće samo po suhom vremenu.

Sakupljanje i sušenje listova i cvjetova

Listovi se beru neposredno pred cvjetanje, a cvjetovi u periodu cvjetanja. Suši se u tankom sloju u hladovini. Prinos listova je do 3t/ha. Za 1kg suhih listova potrebno je skupiti 4 do 5kg svježih listova.

Upotreba borača

Upotreba u gastronomiji

Zahvaljujući blagom okusu i mirisu krastavca borač se dosta koristi u gastronomiji. Od mladih listova borača prave se salate, umaci ili se koriste u pripremi sirnih namaza. Stariji listovi se koriste u pripremi variva, fila za pite. Od njega se pravi odlična limunada. Cvjetovi se koriste u čajevima, za dekoraciju jela, mogu se čuvati kandirani, dodavati u voćne kupove.

Salata od borača

Uzeti 2 glavice zelene salate, jednu glavicu crvenog luka. Mladi listovi boreča se dobro operu, sitno isjeku i doda jedna žlica u salatu. Listove zelene salate isjeći, a luk narezati na polukružne šnjitice. Dodati sol, ulje, limunov sok ili ocat, biber po želji i dobro promiješati.

Kandirani cvjetovi borača

Cvjetove borača brati kada je suho vrijeme i očistiti od peteljki i lapova- zelenih listića. Bjelance umutiti da se razbije i malo zapjeni. Umakati pojedinačne cvjetove u bjelance i posuti šećerom u prahu koji je prethodno prosijan. Višak šećera otresite. Ovako pripremljene cvjetove ostaviti da se osuše. Čuvati hermetički zatvorene. Mogu se koristiti za ukrašavanje slatkiša.

Upotreba borača u medicinske svrhe

Borač je biljka koja se od davnina koristi u narodnoj medicini. Upotrebljava se protiv upala, kašlja, umanjuje reumatske bolove, umiruje i blagotvorno djeluje na san. On je izuzetan diuretik, mnogo jači od peršina. Treba ga koistiti kratkotrajno i pod medicinskim nadzorom. Koristi se za čišćenje krvi, jačanje srca, jačanje živčanog sustava.

Čaj od svježih listova borača

6 do 8 listova borača preliti vrelom vodom i ostaviti da odstoji 15 do 20 minuta. Ovaj čaj koristi se kod bolova u grlu, poboljšava cirkulaciju, dobar je diruetik i sedativ.

Čaj od suhih listova ili cvjetova borača

Jednu žlicu borača preliti sa 2,5dl vode i poklopiti. Ostaviti desetak minuta i piti 2 puta tijekom dana. Čaj se pije tijekom jedniog tjedna, ne više zbog svog snažnog djelovanja.

Od borača se može praviti ulje, vino i mnogi drugi proizvodi. Koristi se i u kozmetičke svrhe, protiv akni i za čistiji ten.

Upotreba borača u poljoprivredi

Borač je u vrtu odlična biljka zaštitnica. Izuzetne rezultate pokazuje kada se posadi u zasad jagode. On sadnice jagoda štiti od kukaca i uzročnika bolesti. Karakteristika borača je da pogodno djeluje na rast biljaka, mijenja okus povrća na bolje. Ova osobina dolazi do izražaja posebno u slučaju jagode, rajčice. Rajčice štiti i od štetočina.

Borač je odlična medonosna biljka. Njegov cvijet privlači leptire, pčele i druge kukce polinatore u vrt, čak i po hladnom vremenu. Zato ga je dobro imati u blizini svih biljaka zbog dobrog oprašivanja.

Foto: ulleo/Pixabay


Tagovi

Borač Medonosna biljka Narodna medicina Boreč


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.