Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sobne biljke
  • 08.12.2018. 16:30

Božićna zvezda i kaktus cvetaju u mraku

U toku tri najhladnija meseca - decembar, januar i februar, božićna zvezda i božićni kaktus (zigokaktus), zahvaljujući svom koloritu, svakako su najdekorativnije sobne cvetne biljke. Neguju se, a i razmnožavaju, na sličan način, da bi ponovo cvetale i naredne godine.

Foto: Pixabay / RitaE
  • 1.672
  • 27
  • 0

Potencijalni odgajivači i ljubitelji božićne zvezde kažu da ova biljka ima krupne crvene cvetove! Međutim, to nisu cvetovi već listovi (brakteje), dok je cvet u obliku sitnih zeleno-žutih bobica izraslih i skupljenih u cvast na vrhu biljke. Dakle, gornji crveni listovi (a mogu biti roze i žuti) dekorativni su kao veliki cvet, a donje lišće je zelene boje.

Uspešno cveta ako je 14 sati dnevno u mraku

Božićna zvezda je biljka kratkog dana. To praktično znači da bi  brže i zdašnije procvetala - treba je staviti u mračnu prostoriju, odnosno u sobu stana ili kuće gde se retko uključuje električno osvetljenje u večernjim satima. Ako za to odgajivači nemaju mogućnosti, tada se ona u dnevnom boravku prekriva tamnim platnom ili crnom folijom u periodu od sredine oktobra do sredine decembra, da bi u tami mirovala najmanje od 12 do 14 sati dnevno.

Zvezdi prijaju svetla mesta u sobi (stanu), ali zaštićena od direktnog sunca, kao i temperatura od 18 do 20 stepeni, uz osrednju vlažnost vazduha. Za vreme cvetanja se obilnije zaliva, ali nikako ne pomera sa mesta, da ne bi odbacila cvet.

Kako je negovati da bi cvetala i dogodine?

Dipl. inž. hortikulture Tatjana Batalo iz JKP Zelenilo Beograd objašnjava da se saksija sa biljkom ne sme  staviti blizu radijatora ili nekog drugog izvora toplote: "Osim jednonedeljnog zalivanja vodom, jednom mesečno se zaliva i tečnim đubrivom. Cvetni listovi (brakteje) zadržavaju se na biljci do februara-marta, da bi nakon toga odbacila sve listove i prešla u period mirovanja. Tada joj se izbojci skraćuju na 10-15 centimetara dužine. U proleće se presadi u novi supstrat i iznese na balkon (terasu) ili u senovitu baštu, kada počinje njen ponovni inenzivni rast. Tada se svake dve nedelje prihranjuje tečnim đubrivom".

Razmnožava se lako pelcerima (reznicama)

Božićna zvezda se lako razmnožava reznicama, odnosno iz pelcera. Odseku se grane dužine 10 centimetara i obavezno potope u vruću vodu tri-četiri sata, da bi se sprečilo oticanje mlečnog soka. Ako se pelcer ne potapa u vruću vodu, mlečni sok se brzo stvrdne, napravi čep na orezanoj grančici, koji onemogućava ukorenjivanje žilica. Odsečene grančice se ožiljavaju u mešavini zemlje i peska, pri temperaturi od oko 20 stepeni. Ožiljavanje traje dve-tri nedelje uz upotrebu hormona za ožiljavanje.

Takođe, prilikom skidanja pelcera sa matične biljke, rezana mesta treba posuti pepelom od cigarete da bi se sprečilo curenje mlečnog soka koje iznuruje biljku. Posipanjem pepelom se ujedno sprečavaju i razne infekcije.

Kaktus
Zigokaktus (Wikipedia / Peter coxhead)

Božićni kaktus cveta na člankovitim granama

Božićni kaktus nije običan kaktus. U narodu ga zovu i zigokaktus, a njegovi listovi su u vidu pljosnatih članaka. Brzo rastu, a novi člankoviti listovi i pupoljci niču iz starog članka, poslednjeg u nizu. Drži se i u stanu i na balkonu, neguje kao i božićna zvezda. Takođe se i lako razmnožava.

"Ako se želi bujna i razgranatija biljka božićnog kaktusa, posle precvetavanja se njegove grane se rukom mogu otkinuti i prekratiti. Na taj se način podstiče granjanje, veća bujnost i više cvetova u narednoj vegetaciji. Tom prilikom otkinuti delovi grana se mogu iskoristiti za razmnožavanje", ističe Batalo.

Zbog svoje građe i bujnog rasta, božićni kaktus je pogodan za uzgoj u visećim saksijama. U vreme cvetanja, iz saksija će visiti grane kao cvetne lozice. U viseće saksije se može posaditi nekoliko biljaka različitih boja cvetova. Osnovna im je boja otvoreno crvena, ali su selekcionisane i biljke sa ljubičastim i belim cvetovima.


Tagovi

Božićna zvezda Božićni kaktus Zigokaktus Nega Tatjana Batalo


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]