Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ciklama
  • 19.12.2018. 18:00

Ciklama - zahtjevna nježna dama među cvijećem

Samo pravi zaljubljenici u cvijeće znaju koliko je teško sačuvati ovu zahtjevnu biljku. Svaki njen cvijet prava je nagrada, u koji je potrebno uložiti vrijeme, trud i znanje. Prvi dani od donošenja iz staklenika i rasadnika su ključni, jer ona tada iz idealnih uslova za nju, dolazi u novu sredinu.

Foto: Pixabay/hansbenn
  • 701
  • 21
  • 0

Postoje 23 vrste ciklame. Najveći dio njih su jednogodišnje sobne biljke i kod nas se one najčešće mogu vidjeti na prozorima. Za pasionirane ljubitelje cvijeća ona spada u grupu koja zahtjeva da joj "pogodite žicu". Ciklamu (lat. Cycklamen) zovu još i zimskom ljepoticom i simbolizira ljubav, sreću i iskrenost. Koliko je teško naći i uzgajati ove tri osobine kod ljudi, toliko je zahtjevno održati i njenu ljepotu. Nagrađuje upravo srazmjerno, baš kao kada nađete ljubav, sreću i iskrenost.

Najčešće se dešava da cvjećari vide kod prijatelja kako ciklame uspijevaju i divno cvjetaju. Kada je dobijete ili kupite, puni optimizma da ćete uživati u njenim cvjetovima, od bijelih, roze, do crvenih i ciklama boje, ona poslije nekoliko dana počne da vene, a listovi žute. Opšte je poznato- ona je vrlo osjetljiva.

Kada je ciklama vaš idealni "cimer"?

Prvo pravilo! Ako ste zimogrožljivi i volite zimi da vam bude veoma toplo u kući ili stanu, ciklama neće biti vaš "cimer". Naime, ona ne trpi visoke temperature, a još manje suv vazduh. Temperatura vazduha u kojoj ona uživa je od 10 do 15 stepeni. Najviše voli prozor na sjevernoj strani, a ako imate centralno grijanje, na radijator stavite prvo dasku, pa onda saksiju. Tako topao vazduh neće ići pravo na biljku. Ne voli ni promaju. Voli sunce, ali ne direktno.

Ritam zalivanja treba baš poštovati

Ciklama cvjeta od novembra, cijele zime i proljeća, nakon čega ulazi u fazu mirovanja. Drugo pravilo - kada je u fazi cvjetanja, trebalo bi je zalivati dva do četiri puta sedmično. Ali voda ne bi trebala da dodiruje stablo i lišće i mora biti odstajala. Vodu sipajte u podmetač i poslije jednog sata, prospite višak vode. Za tih 60 minuta ciklama će uzeti vode koliko joj treba. Kada primjetite uvele listove i precvjetale cvjetove, odstranite ih, ali nikako makazama ili nožem, već ih ručno otkinite.

Ciklama
Kao i sve kapriciozne dame, zahtijeva pažnju, ali nije nedostižna (Foto: Magdalena Nenković)

Kada uđe u fazu mirovanja, odnosno kada precvjeta, zalivajte je jednom u sedmicu dana. Poslije mjesec dana ovog tretmana zalivanje je jednom u 15 dana. Na kraju njenog mirovanja prekinite zalivanje i premjestite je na suvo i tamno mjesto da se odmara, takođe mjesec dana.

Nagrada uvijek stiže poslije velikog truda 

Kada prođe njen zahtjevni kalendar, i poslije jednog mjeseca potpunog mirovanja, presadite gomolj u saksiju jedan broj veću. Gomolj očistite od zemlje i trulih žilica, saksiju dobro operite i poštujte pravilo da trećina gomolja bude iznad zemlje. Tada je držite u zasjeni i umjereno zalivajte. Kada se pojave novi listovi, premjestite je na svjetlije mjesto, ali nikako je ne izlažite podnevnom svjetlu.

Zvuči komplikovano? Da. Kao i sve kapriciozne dame, zahtjeva pažnju, ali nije nedostižna. Kada je kupite iz plastenika ili u cvjećari pokušajte da imitirate uslove koji su u tim sredinama bili idealni. Ako joj naglo promjenite temperaturu i vlažnost vazduha, ili stavite direktno na sunce, izgubićete je, nepovratno, vrlo brzo. Njena dobra strana je što za mnogo truda i posvećenosti nagrađuje nježnim, mirišljavim i preljepim cvjetovima.


Povezana biljna vrsta

Ciklama

Ciklama

Engleski naziv: Cyclamen | Latinski naziv: -

- Više [+]

Tagovi

Ciklama Njega ciklame Cvijeće Sobne biljke Gomolj Umjereno zalivanje


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!