Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jestivo cveće
  • 01.06.2019. 18:00

Cveće iz bašte direktno na tanjir

Cvetovi lekovitog i ukrasnog bilja, ali i povrća mogu se pripremati na različite načine, od kuvanja do prženja ili kao dodaci mešavinama začina. 

Foto: Lada Niseteo
  • 508
  • 17
  • 0

Svi znamo koliko je list maslačka zdrav i često ga koristimo u salatama u rano proleće. Međutim, znate li da svoje salate možete ne samo ukrasiti nego i obogatiti nutritivnim vrednostima ako u njih ubacite šaku cvetova maslačka.  

Ipak, cvetovi lekovitog i ukrasnog bilja, ali i povrća mogu se pripremati na različite načine, od kuvanja do prženja ili kao dodaci mešavinama začina. 

Prženje cvetova 

Kao što biste ispržili komad mesa, pržiti možete cvetove zove, pupoljke dnevnog ljiljana, cvetove bagrema, cvet bundeve, cvet maslačka kao i cvet kalifornijskog maka
Pripremite smesu za pohovanje (jaja, brašno, mleko, malo soli i sode bikarbone). Umočite cvet u smesu i pržite u dobro zagrejanom ulju dok ne poprimi zlatnu boju. 

Salate 

Salate su odličan način kojim ćete svoj organizam očistiti od štetnih toksina. Ipak, nemojte se ograničiti samo na zelenu ili kupus salatu. Svakako im dodajte zelena pera mladog crvenog i belog luka, ali i raznobojno cveće. Osim maslačka kog smo već spomenuli, u salatama možete koristiti cvetove dragoljuba (koji sadrži puno C vitamina), belih rada, ljubičica, belog i crnog sleza, borača, lavande. Tu su i latice nevena, dalije, ruže, karanfila, suncokreta, čičoke i zlatnog ljiljana.  Stavljajte ih uvek na kraju, pred samo posluživanje i za početak ne preterujte sa količinama kako biste se navikli i otkrili što vam najviše odgovara. 

Čorbe 

U pripremi čorbi, posebno gustih, možete koristiti cvetove nevena, belih rada, maslačka, podbela (konjsko kopito), sleza. Cvetove uvek stavljajte na kraju, naseckane, a na kraju aranžirajte laticama. Poseban recept sa nama je nedavno podelila naša autorka, Lada Niseteo koja za čorbu koristi cvetove sleza za koju su vam potrebne dve šake slezova cveta. 

Na maslacu popržite kašičicu semenki kima, dodajte cvetove i nakratko ih dinstajte. Dolijte pola litre mleka i kratko kuvajte pa dodajte još pola litre vode (ili manje, u zavisnosti koliko gustu čorbu volite). Posolite po želji, a nakon desetak minuta skinite sa vatre i izblendirajte. Lada, to već dugo znamo, posebno voli cvetove borača koje koristi kao začin i ukras jelima od testenine. 

Ušećereno cveće 

Kandirano, ušećereno cveće sve je popularnije na zapadu i dostiže astronomske cene. Pa ako imate cvetnjak, zašto ne bi priuštili gotovo besplatan luksuz. Najčešće se kandiraju latice ruža i cvetovi ljubičica. Kandirati se može na više načina, a najčešći je onaj sa belancem i kristal šećerom

Latice ili cvetove uvaljajte u malo izlupano belance i posipajte kristal šećerom (najbolji je fruktozni šećer jer je sitan). Protresite da uklonite višak i ostavite da se suši na papiru za pečenje. Ovako možete pripremiti i cvetove jaglaca, lavande, nevena, zumbula i sl. Koristite ih pri ukrašavanju torti i drugih deserta. 

Kod ukrašavanja slatkih i slanih jela možete koristiti bilo koji od spomenutih cvetova jer će "podići" svaki tanjir. Latice nevena kao i cvetove lavande možete koristiti i u mešavini začinskog bilja koje sami pripremate. 

Na šta paziti? 

Nikada ne koristite cveće iz cvećara ili ono koje ste ubrali pored saobraćajnica ili polja za koje mislite da su tretirani pesticidima. Berite ga na čistom području, u što netaknutijoj prirodi. 

Najbolje vreme za branje je ujutro ili kasno popodne (pre zatvaranja latica) jer je tada sadržaj vode u cveću najviši. 

Birajte samo sveže, neoštećeno cveće. Izbegavajte ono za koje mislite da je skoro ocvalo

Pre upotrebe ga možete nežno isprati u posudi sa slanom vodom, a osvežiti ga možete potapanjem u posudi sa ledenom vodom, ali samo 30 do 60 sekundi. 


Tagovi

Jestivo cveće Cveće Latice Kandirana ruža Recept Dekoracija Pržena jela Čorbe


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]