Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jestivi cvjetovi
  • 02.06.2019. 15:00

Cvijeće iz vrta ravno na tanjur!

Cvjetovi ljekovitog i ukrasnog bilja, ali i povrća mogu se pripremati na različite načine, od kuhanja do prženja ili kao dodatke mješavinama začina. 

Foto: Lada Niseteo
  • 2.013
  • 111
  • 0

Svi znamo koliko je list maslačka zdrav i često ga koristimo u salatama u rano proljeće. No, znate li da svoje salate možete ne samo ukrasiti nego i obogatiti nutritivnim vrijednostima ako u njih ubacite šaku cvjetova maslačka.  

No, cvjetovi ljekovitog i ukrasnog bilja, ali i povrća mogu se pripremati na različite načine, od kuhanja do prženja ili kao dodatke mješavinama začina. 

Prženje cvjetova 

Kao što biste ispržili komad mesa, pržiti možete cvjetove bazge, pupoljke dnevnog ljiljana, cvjetove bagrema, cvijet bundeve, cvijet maslačka kao i cvijet kalifornijskog maka
Pripremite smjesu za pohanje (jaja, brašno, mlijeko, malo soli i sode bikarbone). Umočite cvijet u smjesu i pržite u dobro zagrijanom ulju dok ne poprimi zlatnu boju. 

Salate 

Salate su odličan način kojim ćete svoj organizam očistiti od štetnih toksina. No, nemojte se ograničiti samo na zelenu ili kupus salatu. Svakako im dodajte zelena pera mladog crvenog i bijelog luka, ali i raznobojno cvijeće. Osim maslačka kojega smo već spomenuli, u salatama možete koristiti cvjetove dragoljuba (koji sadrži puno C vitamina), tratinčica, ljubičica, bijelog i crnog sljeza, borača, lavande. Tu su i latice nevena, dalije, ruže, karanfila, suncokreta, čičoke i zlatnog ljiljana. Stavljajte ih uvijek na kraju, pred samo posluživanje i za početak ne pretjerujte s količinama kako biste se naviknuli i otkrili što vam najviše odgovara. 

Juhe 

U pripremi juha, posebno gustih, možete koristiti cvjetove nevena, tratinčice, maslačka, podbjela (konjsko kopito), sljeza. Cvjetove uvijek stavljajte na kraju, nasjeckane, a na kraju aranžirajte laticama. Poseban recept s nama je nedavno podijelila naša autorica, Lada Niseteo koja za juhu koristi cvjetove sljeza za koju su vam potrebne dvije šake sljezova cvijeta. 

Na maslacu popržite žlicu sjemenki kima, dodajte cvjetove i nakratko ih pirjajte. Dolijte pola litre mlijeka i kratko kuhajte te dodajte još pola litre vode (ili manje, ovisno koliko gustu juhu volite). Posolite po želji, a nakon desetak minuta skinite s vatre i izblendajte. Lada, to već dugo znamo, posebno voli cvjetove borača koje koristi kao začin i ukras jelima od tjestenine. 

Ušećereno cvijeće 

Kandirano, ušećereno cvijeće sve je popularnije na zapadu i dostiže astronomske cijene. Pa ako imate cvjetnjak, zašto si ne bi priuštili gotovo besplatan luksuz. Najčešće se kandiraju latice ruža i maćuhica te cvjetovi ljubičica. Kandirati se može na više načina, a najčešći je onaj s bjelanjkom i kristal šećerom

Latice ili cvjetove uvaljajte u malo istučeni bjelanjak te posipajte kristal šećerom (najbolji je fruktozni šećer jer je sitan). Protresite da uklonite višak i ostavite da se suši na papiru za pečenje. Ovako možete pripremiti i cvjetove jaglaca, lavande, nevena, zumbula i sl. Koristite ih pri ukrašavanju torti i drugih deserta. 

Kod ukrašavanja slatkih i slanih jela možete koristiti bilo koji od spomenutih cvjetova jer će "podići" svaki tanjur. Latice nevena kao i cvjetove lavande možete koristiti i u mješavini začinskih bilja koje sami pripremate. 

Na što paziti? 

Nikada ne koristite cvijeće iz cvjećarnica ili ono koje ste ubrali pokraj prometnica ili polja za koje mislite da su tretirani pesticidima. Berite ga na čistom području, u što netaknutijoj prirodi. 

Najbolje vrijeme za branje je ujutro ili kasno popodne (prije zatvaranja latica) jer je tada sadržaj vode u cvijeću najviši. 

Birajte samo svježe, neoštećeno cvijeće. Izbjegavajte ono za koje mislite da je skoro ocvalo

Prije upotrebe ga možete nježno isprati u posudi sa slanom vodom, a osvježiti ga možete potapanjem u posudi sa ledenom vodom, ali samo 30 do 60 sekundi. 


Tagovi

Jestivo cvijeće Cvijeće Latice Kandirana ruža Recept Dekoracija Pržena jela Juhe


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?