Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Penjačice
  • 23.03.2020. 18:00

Cvjetajuće penjačice - stvaraju hladovinu i služe kao zaštita privatnosti

Ovakve vrste imaju višestruku ulogu u uređenju vrtova: štite od neželjenih pogleda, ali i vjetrova, ukrašavaju vrt i stvaraju hladovinu.

Foto: JumpStory
  • 1.352
  • 49
  • 0

Osnovna funkcija penjačica uz dekorativnu je i zaštita privatnosti, ali štite i od vjetra te stvaraju hladnovinu. U nastavku pročitajte koje će cvjetajuće vrste poslužiti toj svrsi. 

Napravite jestivu živicu od voća ili povrća

Hortenzija (Hydrangea anomala subsp. Petiolaris) je listopadna penjačica koja, ukoliko nema oslonac, raste i kao široki grm. Ima široke listove srcolikog oblika, a može narasti do 12 m. Cvjeta u proljeće i ljeto, a voli sunčana i polusjenovita mjesta te vlažno, ali dobro drenirano tlo neutralne pH reakcije.

Za rezidbu hortenzija sačekajte proljeće

Tekoma (Campsis radicans) je listopadna penjačica koja raste uz pomoć zračnog korijenja, a može narasti i do 20 m. Voli sunčane i tople položaje, zaštićene od vjetra. Traži sjenu u području korijena pa je dobro u njenom podnožju posaditi niski pokrivač tla. Ima trubaste narančaste ili crvene cvjetove koji mogu narasti do 8 cm. Ova medonosna biljka cvjeta od juna do septembra, a plod joj je tobolac koji sadrži sjemenke. Razvijenije biljke dobro podnose niske temperature i mraz, a prežive temperature i do -20°C.

Tekoma dobro podnosi niske temperature i mraz (Foto: JumpStory)

Kineska glicinija (Wisteria sinensis) poznata i kao plava kiša je drvenasta penjačica koja može narasti i do 20 m stvarajući snažnu krošnju. Ima lijepe listove i još ljepše ljubičasto plave cvjetove koji su skupljeni u viseće grozdove dugačke do 80 cm. Cvjeta u maju, a ponekad još jednom procvjeta i krajem ljeta, ali slabijeg intenziteta. Plodovi ove biljke su duguljaste mahune koje sadrže mnogo sjemena. Odgovaraju joj sunčana područja te vlažna i duboka zemlja. Otporna je na mraz i niske temperature.

Najljepše cvjetne ograde sa Viburnum vrstama

Lonicera ili orlovi nokti (Lonicera japonica) je biljka penjačica koja naraste 3 do 4 metara u visinu i pogodna je za uzgajanje u velikim teglama na balkonima. Ima lijepo formirane zelene listove, ali i gusti rast pa može poslužiti kao idealna zaštita od pogleda. Ima žuto bijele i mirisne cvjetove koji u jesen prelaze u dekorativne crvene bobice. Kod rasta joj je potrebno osigurati potporu za penjanje, a poslije cvjetanja može se orezati. Preferira hladovinu, a postoje i druge vrste poput L. ciliosa, L.interrupra i L.hispidula.

Orlovi nokti nadaleko šire svoj prekrasan miris (Foto: JumpStory)

Bijelo srce (Clerodendrum thomsoniae) je penjačica vrlo čvrstih stabljika ili široki i dobro razgranati grm tamnozelenog lišća. Biljka može narasti i do 2,5 m visine, a cvate tokom ljeta. Izgled cvata podsjeća na lanternu. Ova biljka voli dosta svjetlosti pa je poželjno saditi ju na istočne položaje. Tokom vegetacije potrebno ju je dosta zalijevati jer voli vlagu.

Pasiflora (Passiflora caerulea) poznata i kao isusova kruna je biljka penjačica sa svijetloplavim cvjetovima koji cvjetaju cijelo ljeto. Otpornija je na zimu od drugih vrsta ove biljke, a u podnebljima blage zime se može ostaviti vani uz dobru zaštitu. Treba ih smjestiti na mjesto gdje će imati dovoljno sunca, a najbolje negdje u zavjetrinu. U vrijeme rasta treba ju svakodnevno zalijevati, a tijekom zime dok miruje biti će dovoljno i jednom sedmično. Često je treba i prihranjivati.

Sedam ljekovitih biljaka koje možete uzgajati sami

Čokoladna loza (Akebia quinata) je predivna ukrasna biljka penjačica. Ima vrlo lijepo i cvijeće i lišće, a zimi ostaje ogoljela. Stabiljika je savitljiva s mnoštvom grana koje se brzo šire. Ima neobične ljubičasto - žućkaste cvjetove spojene u male grozdove koji cvjetaju u proljeće i ljeto. Može narasti do 8 m, a dobro joj odgovaraju i sunčana i sjenovita mjesta. Otporna je na mraz, a prilagođuje se svakoj vrsti tla. Zimi se orezuje kako bi se uklonili osušeni dijelovi i treba joj potporanj.

Vrlo dekorativna čokoladna loza (Foto: JumpStory)

Petolisna lozica (Parthenocissus henryana) je listopadna penjačica koja se sama pričvršćuje za podlogu, ima lijepo lišće u divnim jesenjim tonovima i bojama. Njena snaga čini je idealnom za prekrivanje fasada ili penjanje uz visoki bor, gdje njeno jesenje lišće ima vrlo privlačan kontrast.


Tagovi

Cvjetajuće penjačice Biljke penjačice Hortenzija Tekoma Glicinija Lonicera Bijelo srce Pasiflora Čokoladna loza Petolisna lozica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...