Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 03.11.2019. 13:30

Debela koka ili ranjenik: Izrazito ljekovita biljka koja se lako uzgaja

Debela koka, Ranjenik, Žednjak ili Hermelika je sukulentna biljna vrsta koja se osim lijepog izgleda odlikuje i ljekovitošću. Koristi se kod problema sa raznim oboljenjima: čir na želucu, čir na dvanaestcu, psorijaze, sportskih povreda, bubuljica na licu i mnogih drugih oboljenja.

Foto: Pixabay/Jurgko
  • 9.256
  • 248
  • 0

Debela koka, Ranjenik, Hermelika, Žednjak, Veliki žednjak, Bobovnjak, Dragušac, Ugas, Ugaš su nazivi sa sukulentnu biljku Hylotelephium spectabile iz porodice Krasula. Osim što krasi dvorišta i terase, ova biljna vrsta se od davnina koristi u narodnoj medicini. Prednost Ranjenika ili Debele koke je što se lako uzgaja na osunčanim i ocjeditim mjestima. Veoma dobro uspjeva i kada se uzgaja u saksijama i raznim posudama. Njeni cvjetovi privlače pčele, bumbare i leptire i predstavljaju izvor hrane za ove korisne insekte prije njihovog povlačenja u zimsko mirovanje.

Cvjeta od sredine ljeta do prvog mraza

Pošto je sukulentna vrsta odlikuje se debelim, mesnatim listovima. Boja listova je najčešće sivozelena, ali zavisi od sorte. Kod nekih sorti listovi imaju ljubičastu nijansu. Rub lista može biti glatak ili nazubljen. Dužina lista je do 8cm. Visina biljke je oko 50cm.

Kod klasičnih sorti boja cvjetova je bijela do svjetloružičasta. Stvoreno je mnogo sorti koje se odlikuju raznim bojama, od bijele, roze, do tamno ljubičaste. Mnogo sitnih cvjetova je sakupljeno u cvast promjera do 15cm. Cvjeta od sredine ljeta do prvog mraza. Na proljeće, kada prođe opasnost od niskih temperatura, potrebno je odsjeći osušene djelove kako bi napravili mjesto za nove biljke koje se počinju pojavljivati.

Lako se uzgaja

Debela koka je otporna biljka koja dobro podnosi visoke tepmetarure, sušne periode, niske temperature, čak i naše zanemarivanje. Dobro prezimljava u našim klimatskim uslovima. Tokom zime nadzemni sistem uvene, a na proljeće ponovo kreće sa vegetacijom. Jedina opasnost koja prijeti je visok nivo podzemne vode, zabarivanje, preobilno i prečesto zalijevanje. Ne podnosi đubrenje azotnim đubrivima, jer pospješuju njeno propadanje.

Najbolje je posaditi na osunčano mjesto, gdje je zemljište rahlo i ocjedito. Dovoljno je da se zalije jednom u 15 dana. Zadržavanje vode u zoni korijena rezultiraće pojavom trulenja i propadanje biljke. Dobro raste na zemljištu koje je siromašno hranivima. Odlična je vrsta za kamenjare.

Prilikom sadnje u sadnu rupu dodati komposta, humusa. Biljke se sade na razmak od 20 do 30cm. Nakon sadnje obaviti zalijevanje.

Najjednostavniji način razmnožavanja je djelenje biljke u kasnu jesen. Takođe, može se razmnožavati lisnim reznicama i reznicama stabljike.

Debela koka u narodnoj medicini

Od davnina Debela koka je poštovana kao izrazito ljekovita biljka, ali je treba oprezno koristiti. Razlog tome je što još uvijek nema istraživanja njene ljekovitosti kao što je to slučaj sa drugim ljekovitim biljkama: kamilica, menta, neven i druge ljekovite vrste. Bogata je vitaminima, organskim kiselinama, taninima, mineralima i drugim korisnim materijama.

Mnogi narodni travari i homeopate preporučuju da u toku dana pojedete dva do tri svježa lista tokom perioda vegetacije. Na taj način ćete osvježiti organizam.

Jednostavna upotreba listova Debele koke je kada imate problema sa žuljevima, kurijim očima. Dovoljno je da se sa unutrašnje strane lista skine opna, list privije na bolno mjesto i zavije.

Upotrebljava se kao ljekovita biljka protiv mnogih oboljenja i za čišćenje organizma. Na tom spisku su: sportske povrede, psorijaza, čir na želucu, čir na dvanaestercu, istegnuća, rane, bubuljice na licu, snižava visok holesterol i mnoge druge bolesti.

Za visoku masnoću u krvotoku, jetri i čišćenje krvi koristi se pripravak sa jogurtom. Samelje se 50g svježih listova i izmješa sa 100ml jogutra. Ovako pripremljen jogurt se konzumira prije doručka tokom 10 dana. U zavisnosti od rezultata može se napraviti pauza i poslije još 10 dana jesti ovaj jogurt.

Čaj kod problema sa čirom na želucu

Za ovaj čaj uzima se mješavina listova ljekovitog bilja. Potrebno je pripremiti: četiri lista Debele koke, tri lista Ranilista, tri lista Čuvarkuće i jednu supenu kašiku Vodopije. Smjesa ljekovitih biljaka se kuva u 3dl vode od 10 do 15minuta. Kada se čaj ohladi potrebno ga je procijediti. Konzumira se dva puta dnevno prije obroka.

Rakija od Debele koke

Teglu ispuniti svježim listovima Debele koke i preliti ih rakijom lozom. Ostaviti da odstoji. Listovi mogu da stoje u rakiji do sledeće sezone i upotrebljavamo ovu rakiju kod sportskih povreda, istegnuća, manjih rana. Primjenjuje se na taj način što se listovi iz rakije „nalijepe“ na ozleđeno mjesto i zaviju. Ostavi se da djeluju preko noći.


Tagovi

Debela koka Ranjenik Hermelika Žednjak Bobovnjak Dragušac Ugas Ljekovito bilje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.