Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljke za zimu
  • 29.11.2017. 09:00

Dekorativne biljke za zimske dane

Da bi dvorište i zimi bilo lijepo uređeno, potrebno je odabrati biljne vrste koje su najprije otporne na hladnoću, a potom i dekorativne. Ukoliko ih nemate ove zime, učinite korak naprijed. Mislite na sljedeća zimska razdoblja koja dolaze i odaberite one koje će ukrašavati dvorišta i kada ih okuju mraz i led.

Foto: Magdalena Nenković
  • 4.353
  • 100
  • 0

U čemu uživati u dvorištu kada snijeg zabijeli? Na svu sreću, priroda je bila blagonaklona i podarila nam biljne vrste koje, ne samo da opstaju na niskim temperaturama, već su vrlo dekorativne i stvaraju predivan pogled u vrtove kroz prozor iz tople sobe.

Prednost je što uopće ne morate brinuti o njima kada dvorišta okuju mraz i led. Mnogi imaju zimzelene vrste u vrtovima, a za one koji to tek planiraju napraviti, kako bi početak zime 2018. dočekali spremno i imali "šarenilo" u dvorištu, preporučujemo da se već sada počnu informirati.

Ukrasni kupus - ljubičaste glavice koje proviruju ispod snijega

Apsolutno najpopularnija zimska biljka u posljednjih nekoliko godina je ukrasni kupus. Tako joj je popularno ime, iako ustvari više liči na kelj. Ova biljka osvojila je mnoga dvorišta. Krajem jeseni i početkom zime Brassica oleracea daje najljepše boje. Njegove jarke boje u tonovima od roze do ljubičaste, ili bijele do bež, dolaze do izražaja tek kada temperatura padne ispod 10 stupnjeva. Naravno, otporan je na zimske temperature, ne smrzava na otvorenom i izuzetno lijepo je gledati kako glavice proviruju ispod snijega.

Ukrasni kupus ima jarke boje, koje dolaze do izražaja tek kada temperatura padne ispod 10 stupnjeva

Može se saditi pojedinačno, u posude, žardinjere ili na travnatim površinama u formacijama. Ne formira glavicu kao pravi kupus, listovi su joj kovrčavi, valoviti ili reckavi. Postoje niske vrste, koje rastu od 15 do 30 centimetara, ali ima i onih koje idu u visinu do jednog metra. Na žalost, studeni nije vrijeme da je sami uzgajate da biste tekuću zimu uživali, ali uvijek ih možete nabaviti već formirane na tržnicama. Ukoliko biste ih htjeli imati naredne zime, sljedećeg svibnja posijte sjeme izravno u vrt.

Božikovina - bodljikava ljepotica

Ako ste zavidjeli američkim obiteljima u filmovima koje za Božić i Novu godinu uživaju u dekoracijama sa tamno zelenim bodljikavim lišćem i crvenim bobicama, dobra vijest je da Ilex aquifolium ili božikovina uspijeva i kod nas. Jednu od božikovina fotografirala je naša autorica u Kragujevcu.

Kada je prekrije snijeg, posebno dolaze do izražaja tamni, sjajni listovi i crvene bobice. Minus je što sporo raste i ako je sada nemate u dvorištu, morat ćete čekati oko sedam godina da bi dostigla visinu od oko dva metra. Ali, isplati se čekati. Ne traži nikakvu posebnu njegu, a ako mislite i na buduće generacije, posadite je - i to upravo sada. Kasna jesen ili rano proljeće je vrijeme njene sadnje. Računajte na to da može narasti do 10 metara visine.

Božikovinu vrijedi čekati

Santolina puna inja

Ukras u dvorištu zimi su i čuvarkuće. Ako su se tijekom ljetne sezone lijepo razvile i ojačale, bit će prava atrakcija kada ih počne prekrivati snijeg. Isto važi i za lavandu i za santolinu. Ovo je zimzelena aromatična biljka koja opstaje na niskim temperaturama. Pravi je vjesnik zime, jer podsjeća na inje i pahuljice.

Santolina je pravi vijesnik zime

Ukrasite dvorište, pa skuhajte džem

I još jedna, također aromatična, biljka koja može ukrasiti dvorište zimi, jednostavnog imena- zimzelen. Gaultheria procumbens je novija vrsta za kojom vlada sve veći interes. Ima razgranati žbun, otporna je na hladnoću. Cvjetovi od srpnja do kolovoza podsjećaju na đurđicu, a za vrijeme jeseni i zime daje prelijepe crvene bobice. Vrlo su atraktivni i ostat će na biljci preko cijele zime, ukoliko ih ptice i sitne životinje ne pronađu, jer su jestive.

Plodovi su, podrazumijeva se, i za ljudsku upotrebu. Sladunjavi su s okusom peperminta, a kad prođu praznici, od crvenih bobica možete skuhati džem.

Foto: Magdalena Nenković


Tagovi

Biljke Vrt Zima Snijeg Otporne Ukrasni kupus Sadnja Njega Božikovina Zimzelen Crvene bobice


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!