Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 05.01.2021. 12:00

Difenbahija - otporna sobna biljka jedinstvenih listova

Difenbahija (Dieffenbachia sp.) je bujna i raskošna biljka koja potječe iz tropskih kišnih šuma Srednje i Južne Amerike. Atraktivnih listova, nezahtjevna je za uzgoj i podnosi slabije osvjetljenje u prostoriji.

Foto: Depositphotos/2242323@inbox.ru
  • 23.462
  • 264
  • 0

Difenbahija (Dieffenbachia sp.) je bujna i raskošna biljka koja potječe iz tropskih kišnih šuma Srednje i Južne Amerike. Uz atraktivan izgled, pobuđuje zanimanje kod uzgajivača zbog otpornosti i jednostavnog uzgoja. Ime je dobila prema Josephu Dieffenbachu, glavnom vrtlaru bečkog Botaničkog vrta u 19. stoljeću, strastvenom ljubitelju tropskog bilja.

Ovaj rod uključuje veliku grupu krasnih tropskih višegodišnjih vrsta, pa se na tržištu nalazi veliki broj različitih kultivara kojima je teško precizno odrediti ime. Zbog širokog spektra njezinih varijeteta, visina ovisi o njemu, a može biti između 15 do 30 cm, pa čak do 2 m. Atributi difenbahije su definitivno njezini ovalni, zašiljeni listovi zelene boje, koji se kod različitih varijeteta pojavljuju u kombinacijama s bijelom ili krem bojom.

Kao pripadnica porodice Araceae, cvat izgledom podsjeća na cvat spatifiluma ili filodendrona, no on se kod sobnog uzgoja rijetko pojavljuje.

Podnosi slabije osvjetljenje u prostoriji 

Odgovara joj svjetlo mjesto u prostoriji, ali dalje od direktne Sunčeve svjetlosti. Najbolje uspjevaju biljke koje dobivaju svjetlost s prozora na kojima su zavjese ili zastori. Idealno mjesto na kojem će dobiti odgovarajuću količinu svjetlosti je južna ili istočna strana prostorije. Zasjenjen položaj može uzrokovati tamnjenje listova i slabo vidljivu bijelom bojom prošaranih listova. Snaći će se u uredskim uvjetima, ali će joj trebati nešto vremena za prilagodbu na flouroscentnu rasvjetu.

Kako bi se postigao simetričan rast, često rotirajte posudu s biljkom kako bi svi listovi dobili dovoljno svjetlosti. Time će se preventirati stvaranje visoke, vretenaste stabljke bez listova. Na listovima će se s vremenom pojavljivati prašina, pa je ih potrebno povremeno prebrisati vlažnom krpom.

Supstrat treba biti dobre drenaže, bogat hranivima s visokim sadržajem treseta. Kroz godinu, difenbahiju treba redovito zalijevati i paziti da se supstrat ne osuši u potpunosti. Tijekom zime, zalijevanje treba smanjiti. Za prihranu se koristi tekuće gnojivo formulacije 20-20-20, a prihranjuje se svaka 4 do 6 tjedna tijekom ljetnih mjeseci.

Kao sobna biljka, odgovaraju joj temperature između 18 do 24°C. Ako padnu ispod 15°C ili je izložena propuhu, vjerojatno će doći do opadanja donjih listova zbog čega poprima izgled palme. Nisu pogodne ni previsoke temperature i previše osvjetljenja jer dovode do slabljenja i nezdravog izgleda biljke.

Pripazite na otrovni sok ove biljke

Razmnožava se reznicama ili odvajanjem mladih stabljika koje rastu s bočne strane biljke. Idealno vrijeme za to je u proljeće. Presađivanje u veću posudu ovisi o veličini biljke, koje se također treba obaviti u proljeće. Prilikom presađivanja preporučljivo je nositi deblje rukavice kako bi se zaštitili od otrovnog soka. Ako primjetite da korijenje izlazi iz posude, prebujni rast listova ili njihovo opadanje, to su znakovi da biljku treba presaditi u veću posudu.

Mliječni sok difenbahije sadrži oksalnu kiselinu i kristaliće kalcijeva oksalata koji mogu uzrokovati osjećaj pečenja i oticanje usana, jezika i jednjaka. Može uzrokovati teškoće u govoru, nesvjesticu, povraćanje i proljev. Iako rijetko može biti fatalno za ljude, ipak je potrebno kontaktirati stručnu pomoć ako dođe do žvakanja ili gutanja listova difenbahije. Izbjegavajte njezino postavljanje na poziciju gdje je dostupna maloj djeci i znatiželjnim kućnim ljubimcima. Unatoč tome, nemojte odustajati u njezinom odabiru za dekoraciju interijera.

Štetnici koji napadaju difenbahiju su crveni pauk i uši. Bakterijske infekcije se mogu pojaviti kod pretjeranog zalijevanja te kod zalijevanja po listovima. Simptomi napada očituju se kroz truljenje stabljike i smeđih pjega po listovima. Zdrave i dobro održavane biljke će se lakše oduprijeti napadaju bolesti i štetnika.


Tagovi

Difenbahija Dieffenbachia sp. Jednostavan uzgoj Slabije osvjetljenje Sobna biljka


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić