Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orhideje
  • 15.05.2018. 16:15

Divlje orhideje - lepotice sa Ovčara i Kablara

Kada pomislimo na staništa orhideja, obično su nam prva asocijacija tropski predeli sa visokom vlažnošću. Međutim, malo se zna o tome da orhideje uspevaju u Srbiji, a na Ovčarsko-kablarskoj klisuri, nedaleko od Čačka raste preko 20 vrsta ovog izuzetno atraktivnog cveća.

Foto: Flickr / Ettore Balocchi
  • 1.884
  • 53
  • 0

Nedaleko od Čačka, u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, botaničari su zabeležili prisustvo više od 700 biljnih vrsta. Međutim, kako prenosi RTS, posebnu pažnju privlači saznanje da na šumovitim i stenovitim stranama Kablara raste više od 20 vrsta zaštićenih divljih orhideja. Različite vrste tog ukrasnog bilja cvetaju između aprila i avgusta, a ove lepotice svojom dekorativnošću posetioce i ljubitelje prirode "ostavljaju bez daha". Goran Nikolić, iz Turističke organizacije Čačka, objašnjava da na zaštićenom području Ovčarsko-kablarske klisure postoje 23 vrste orhideja, dodavši da verovatno taj broj nije konačan, što bi trebalo da potvrde buduća istraživanja.

Orhideje oponašaju izgled insekata da privuku oprašivače

Divlje orhideje od ostaljih biljaka, botaničari ne izdvajaju samo zbog lepote. Mnogi od njih smatraju da su orhideje na najsavršeniji organizmi. Dr Duško Brković ističe da je njihov mehanizam razmnožavanja divan, zato što divlje orhideje svojim laticama, odnosno perigonom (listićima), često umeju da oponašaju izgled ženki insekta oprašivača, što je izuzetna stvar i izuzetno zanimljivo. Međutim, kako Brković napominje ni tu nije kraj, one čak idu i korak dalje, jer su feromoni koje luče u stvari identični feromonima ženke insekata.

Branje cvetova divljih orhideja strogo zabranjeno

Većina ljudi je navikla na to da bujne cvetove orhideja kupuju u cvećarama, pa zato turisti retko očekuju da samonikle orhideje mogu sresti i u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Goran Nikolić, iz Turističke organizacije Čačka kaže da su njihove orhideje nešto skromnijeg izgleda, jer im je cvast sitnija, a i patuljastije su. Ipak, kada ih posetioci spaze i prepoznaju, tada nikako ne mogu da ostanu ravnodušni pred lepotom tog cveća. Na kraju treba pomenuti i to da opstanak divljih orhideja zavisi od očuvanja mikroklime u klisuri pod Ovčarom i Kablarom, ali i pažnje svih posetilaca i naglasiti da su divlje orhieje zaštićena biljna vrsta zbog čega je njihovo branje strogo zabranjeno. 


Izvori

RTS


Tagovi

Orhideje Čačak Ovčar Kablar Zapadna Morava Duško Brković


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.