Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvjetnice
  • 16.07.2013.

Elegancija i ljepota cvijeća u ljubičastom

Ljubičasta je rijetka boja među cvijetnicama, a simbolizira sjaj i dostojanstvo...

  • 2.838
  • 87
  • 0

Već nekoliko godina kreatori sezonskih modnih smjernica diktiraju sadnju u ljubičastim tonovima, što simbolizira sjaj i dostojanstvo. Kažu da ljubičasta smiruje slično kao zelena.
Za ukrasne se namjene uzgaja samo nekoliko vrsta ljubičastih cvjetova. Nekoliko se nijansi može naći među omiljenim pelargonijama, uspravnim i visećim.

Ljubitelji visećih biljaka mogu saditi bakopu, brahikomu, milijunske zvončiće, portulak, verbenu i viseću petuniju. Među otporne biljke koje rastu prema gore spadaju angelonija, japanska mirta i patagonijska verbena. Ova posljednja vrlo je neobična pa biste je mogli posaditi na svaku gredicu, a sama se širi.

Grmovi, trajnice

Očarati mogu i velike sezonske predstavnice - grmoliki bosiljak, kleoma, krumpirov grm, tibouchina i abutilon. Kako u ljubičasto odjenuti polusjenovita mjesta? Posaditi fuksije, lobelije, viseće novogvinejske vodenike te obične vodenike. I lončanice cvatu u ljubičastoj boji, a biljke mogu i prezimiti. Grmoliki bosiljak, kleoma, rantonetijeva krumpirka, tibouchina i abutilon najhladnije godišnje doba prežive na hladnom i svijetlom mjestu.

Ljubičasta je rijetka i među grmovima, trajnicama, lukovicama pa izbor presadnica nije bogat. Iza magnolija i jorgovana, koje su cijenili i naši preci, procvjetaju budleje i hibiskusi. Među bisere biljnog svijeta ubrajamo i giraldijevu kalikarpu Callicarpa bodinieri var. giraldii. Na gotovo dva metra visoku grmu ljeti se otvaraju sitni zvjezdasti ljubičasti cvjetovi koji kasnije sazru u ljubičaste plodove. Među penjačicama ljubičaste tonove nalazimo kod ukrasnih pavitina. Najomiljeniji su križanci velikih cvjetova, ali su nažalost skloni gljivičnim oboljenjima zbog kojih propadaju u vrijeme najljepše cvatnje. Radije izaberite klasičnu otpornu sortu jackmanii, koja od lipnja do rujna uveseljava mnoštvom baršunastih ljubičastih cvjetova.

Krajem zime otvore se orijentalni kukurijeci, a proljeće u ljubičastim tonovima naviještaju jastučaste aubrecije, trajnice koje nakon cvatnje trebaju temeljitu rezidbu. Zatim uživamo u karanfilima, a krajem svibnja otvaraju se pakujci i geraniji. Njihov je svijet vrlo raznolik, a ljubičasti cvjetovi krase brojne vrste i sorte. Ne zaboravite da će ove biljke biti lijepe do jeseni. Ljeto nam donosi raskoš ljubičastih božura, dnevnih ljiljana, vučika, tradeskancija, kokotića i ehinacea. I lukovice cvatu u ljubičastoj boji, proljetni šafrani, mrežaste perunike i tulipani te ukrasni lukovi. Ne zaboravite ni mirisne ciklame - dvije vrste u vrtovima procvatu na proljeće i u jesen. U rujnu u polusjenovite položaje možete posaditi gomolje proljetne ciklame.

Njega i zaštita biljaka

Redovito prihranjujte gnojivom za cvatuće bilje Plantella cvijet koje sadrži alge i vitamine za veću otpornost. Ako vam se čini da se zemlja u koritima toliko slegla da je ima premalo, po površni možete dodati još malo petkomponentne zemlje Plantella balkonia.

U vrtu gnojite sporo topivim gnojivom Plantella Formula 365, membranskim gnojivom za ukrasne biljke. To je pametno gnojivo koje se upotrebljava samo jednom godišnje, što omogućuje membrana koja obavija hraniva i postepeno ih oslobađa, ovisno o temperaturi i vlazi te tako opskrbljuje biljke cijelu sezonu. Biljke redovito jednom tjedno prskajte prirodnim zaštitnim sredstvom Bio Plantella natur-f kojim ih štitite od bolesti i plijesni. Ako su se bolesti već pojavile, upotrijebite pripravak Vivera quadris koji djeluje protiv svih glavnih bolesti poput pepeljaste plijesni, hrđe, pjegavosti i raznih plijesni. Protiv štetnika u svako korito postavite Bio plantella žute ljepljive pločice na koje se štetnik ulovi.

Na žute se pločice često ulove štitasti moljac ili bijela mušica, koji najviše ugrožavaju fuksije, bršljane i verbene, a pojavljuje se i na drugim balkonskim biljkama. Uspješno se suzbija prskanjem prirodnim insekticidom na osnovi prirodnog piretrina iz dalmatinskog buhača Bio plantella kenyatox verde koji je učinkovit i protiv uši. Kod jačeg napada oba štetnika upotrijebite insekticid Vivera karate zeon. Ako je ljeto vruće i suho, pojave se i grinje, protiv kojih upotrijebite akaricid Vivera vertimec.

Autor: Davor Špehar


Izvori

Dom & vrt


Tagovi

Ljubičasta Cvjetnice Grm Vrt Trajnice

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!