Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gaura
  • 21.03.2017. 16:30

Gaura - grmolika trajnica koja osvaja ljepotom

Gaure su prelijepi ukrasni grmovi koji cvjetaju tijekom cijelog ljeta.

Foto: Pixabay/Hans
  • 29.142
  • 132
  • 0

Gaura (Gaura lindheimeri) je trajnica koja sve više osvaja naša dvorišta i vrtove, a ime je dobila po znanstveniku Ferdinandu Jacobu Lindheimeru. Potječe iz Sjeverne Amerike.

To su grmolike biljke koje rastu polako i odlikuju se velikim brojem lijepih cvjetova. Postoje razne sorte Gaure koje se međusobno razlikuju po visini, veličini grma, boji cvjetova i listova. Visina biljke je od 50 do 150 cm, a cvjetonosne stabljike su duge od 10 do 90 cm, ovisno o sorti. Cvjeta od lipnja do kraja listopada.

Svojim mirisom privlači pčele i leptire. Cvjetovi mogu biti jednobojni ili prošarani. Boja cvijeta može biti bijela, ružičasta ili ljubičasta u raznim nijansama. Pojedinačni cvjetovi traju samo jedan dan, a sljedećeg dana se pojavljuju novi cvjetovi. Cvjeta od lipnja pa do prvih jesenskih mrazova. Na cvijetnim stabljikama se prvo otvaraju i cvjetaju donji cvjetovi.

Uzgoj gaure

Može se uzgajati kao jednogodišnja ili višegodišnja biljka. Da bi bila višegodišnja biljka, gauru je preko zime potrebno zaštititi od niskih temperatura. Često se uzgaja u saksijama koje se preko zime unose u zaštićen prostor. Biljke se skraćuju na 10 do 15 cm, a biljke koje prezimljavaju na otvorenom skratite tijekom proljeća.

Skraćivanje će potaknuti biljku da razvije više cvjetnih pupoljaka. Da bi uspješno prezimila na otvorenom, biljku gaure je potrebno zaštiti slojem grana od crnogoričnog drveća, tresetom, lišćem ili agrotekstilom. Na ovaj način biljku ćemo zaštititi od utjecaja niskih temperatura i padalina.

Da bi uspješno prezimila na otvorenom, biljku gaure je potrebno zaštiti slojem grana od crnogoričnog drveća, tresetom, lišćem ili agrotekstilom.

Sorte Gaure s bijelim cvjetovima su otpornije na niske temperature. Grm gaure za svoj rast, razvoj i cvjetanje traži dobro osunčana mjesta, ne podnosi sjenu. Gauri smetaju i zemljišta koja su preobilno gnojena. Ne podnosi zabarene terene i povišenu vlažnost u zoni korijena. U takvim uvjetima korijen gaure počinje trunuti.

Sjetva ili sadnja gaure se ne izvodi prije nego što prođe opasnost od mraza - niskih temperatura. Za sjetvu u saksije birati sorte manje bujnosti.

Razmnožavanje sjemenom ili reznicama

Razmnožava se iz sjemena ili reznicama. Razmnožavanje sjemenom je jednostavnije. Sjetva se obavlja u posudice ispunjene smjesom treseta i pijeska od druge polovine ožujka i tijekom travnja. Klijavost sjemena gaure nije visoka, oko 50%. Površina zemlje u posudicama treba biti vlažna, zbog toga posudice prekriti folijom, vlažnim papirom ili staklom. Gaura klija na 20ºC. Nakon 21 do 28 dana niču mlade biljčice. Tada je potrebno ukloniti vlažan papir, prozirnu foliju ili staklo.

Temperatura se snižava na 15ºC. Biljke se mogu pikirati u zasebne saksijice kada imaju prvi list. Nastaviti s redovnim zalijevanjem i pognojiti biljke. Kada biljke gaure dostignu visinu 10 do 15 cm, biljčice se prikrate za polovinu visine. Ovo prikraćivanje će rezultirati boljim razgranjavanjem i formiranjem ljepšeg grma gaure. Ukoliko ih razmnožavamo reznicama, možemo to napraviti zelenim i zrelim reznicama. Zelene reznice uzimamo tijekom proljeća, a zrele tijekom ljeta.

Presađuju se na stalno mjesto kada prođe opasnost od mraza. Sorte gaure koje se odlikuju bujnošću sade se na razmak od 35 do 45 cm, dok se sorte koje karakterizira manja bujnost i dimenzije sade na manji razmak od 20 do 25 cm. Na 1m² dovoljne su tri ili četiri biljke. Prve godine bijka gaure raste i tek narednih godina dolazi do izražaja njena ljepota. Cvjetaju tijekom cijelog ljeta i sve do prvog mraza. U kolovozu se može malo prikratiti kako bi potaknuli bujnije cvjetanje. Vrlo su lijep ukras dvorišta.

Presađuju se na stalno mjesto kada prođe opasnost od mraza.

Mogu se saditi u grupama ili u kombinacijama s lavandom, stipom, petunijom, ukrasnom žalfijom, rudbekijom ili ukrasnom veronikom. Gaure nisu zahtjevne što se tiče zalijevanja i gnojidbe. Dovoljno je posaditi ih na sunčano mjesto, ne pretjerano humusno zemljište, pognojiti jednom ili dva puta tijekom ljeta i povremeno zalijevati. Kao takva, idealna je ukrasna biljka za vikendaše.

Otporne ako su na dobroj lokaciji

Njihove cvjetonosne stabljike su pogodne za rezanje, dugo ostaju svježe kada su u vodi i zbog te osobine često se koriste za pravljenje cvjetnih aranžmana.

Ukoliko su posađene na dobroj lokaciji, gaure su vrlo otporne i formiraju bogat grm. Problemi se mogu javiti ako je biljka posađena na vlažno mjesto. U ovom slučaju biljka će biti podložna pojavi pepelnice i hrđe. Slabe biljke napadaju biljne uši i tripsi. Ukoliko je posadimo u sjeni, biljka će formirati manji broj cvjetonostih stabljika.

Foto: Pixabay/Hans


Povezana biljna vrsta

Gaura

Gaura

Sinonim: - | Engleski naziv: - | Latinski naziv: -

 - Više [+]

Tagovi

Gaura Biljka Cvijet Uzgoj Sadnja Njega Razmnožavanje Sorte


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]