Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvijeće
  • 06.05.2023. 13:30

Gdje griješimo u sadnji i njezi cvijeća?

Proljeće je vrijeme koje ljubitelji cvijeća najviše vole. Bilo da je u pitanju saksijsko za balkone ili ono koje se sadi u dvorišta, svakako donosi ljepotu okruženju u kome živimo.

Foto: Sanja Dovečer
  • 2.256
  • 120
  • 0

Najviše cvijeća sadi se u maju jer su tada temperature idealne za njihov rast i cvjetanje. Tada je sigurno, jer nema jutarnjih mrazeva, pa taj mjesec baštovani najviše vole. Iako su mnogi navikli da već sa prvim lijepim danima uređuju svoje bašte, ove godine, april je donio snijeg i mraz, ali i dosta kiše.

Lale, ljiljani, božuri i jasmin, samo su neke vrste cvijeća koje se mogu saditi u maju mjesecu. 

"Preporuka struke je da se od sezonskog cvijeća u ovo vrijeme sade surfinije, petunije i muškatle kada su u pitanju terase, a bašte će biti prelijepe ako se zasadi kadifica, mirisna kunica, karanfili", savjetuje inženjer hortikulture Smiljana Simeunović i dodaje da se u baštama može kombinovati cvijeće sa višegodišnjim četinarskim i dekorativnim vrstama, sa tujama, sedovima, ukrasnim travama - sve zavisi od ukusa.

Šta vi imate u svom dvorištu?

Vodite računa o zemljištu i mjestu sadnje

Prilikom odabira cvijeća ipak treba voditi računa o vrsti zemljišta, ali i ekspoziciji dvorišta, odnosno u koje doba dana je osunčano.

"Biljke imaju različite 'zahtjeve' kada je zemljište u pitanju, nekima više odgovaraju sjenovita mjesta i zato se treba posavjetovati s prodavcima ako se već kupuje sadnica ili pitati stručnjake ako sadite sami. Naša zemljišta su generalno sa malim procentom humusa, a preporučujemo da se pri sadnji cvjetnih i dekorativnih vrsta doda i organsko đubrivo, da bi kasnije imali lijepe biljke i da bi u njima uživali", kaže naša sagovornica uz prijedlog da ako nekoga imate na selu, možete koristiti zreli stajnjak ili jednostavno u nekoj prodavnici uzeti humus.

Kakvu zemlju koristiti?

"Ako se kupuje u poljoprivrednoj apoteci supstrat, on je sterilan i ne može se pogriješiti ako se on koristi u saksijama. Nema opasnosti od štetočina, a on sadrži i određena hraniva koja su potrebna biljci."

Nerijetko se dešava da se prilikom zalijevanja, voda zadržava na površini zemljišta, a Simeunovićeva napominje da je to zbog kvaliteta zemlje koja je kupljena.

"Na tržištu imate zemljišta i humuse različitog kvaliteta. Pravi supstrat je malo skuplji, a mi obično biramo one jeftinije. Kod sobnih biljaka pravilo je da se koristi čist supstrat, može se dodati perlit ili hidrogranule koje će upijati višak vlage, a otpuštaće ga kasnije kad biljci bude potreban. Ako se sadi rasad jednogodišnjeg cvijeća, onda se može pomiješati sa malo pijeska radi bolje drenaže", kaže.

Njega veoma važna

Takođe pri sadnji treba voditi računa da li su u pitanju jednogodišnje ili višegodišnje biljke. Postoje i one koje su osjetljivije i ne podnose zimske temperature niže od pet stepeni.

"Kako bi cvijeće bilo i bujno i imalo cvijet, treba ga njegovati. Postoji veliki broj preparata u poljoprivrednim apotekama, a mi preporučujemo tečna mineralna đubriva za sezonsko cvijeće koja se rastvaraju u različitim razmjerama u vodi i biljke se zalijevaju jednom u 15 dana. I još jedan jako bitan savjet: nakon precvjetavanja treba ukloniti cvjetiće i sve one dijelove koji su izgubili svoju dekorativnost", kaže inženjer i dodaje da je drugi važan savjet redovno zalijevanje i uz veliku ljubav i njegu te biljke će biti lijepe tokom cijele godine.

Tujama se treba posvetiti

Tuje i četinarske vrste biljaka mogu se saditi u dvorištima, postoje i vrste koje se mogu gajiti u saksijama. Tuje su uglavnom kod nas zastupljene kao živa ograda i tamo gdje se želi da se nagalasi neka zelena površina, a ukoliko se manje forme žele zasaditi u saksiju, ona ipak mora biti velika kako bi se korijenov sistem mogao razvijati normalno.

Kod nas zastupljene kao živa ograda

"Ja uvijek volim da naglasim da tuje ne treba da kupuju oni koji ne žele da im se posvete. Ona traži 'gospodara', a to podrazumijeva zalivanje, prihranjivanje, zaštitu od bolesti i štetočina. Ako neko ne želi da joj se posveti, bolje da ne kupuje, jer neće izgledati lijepo, ni bujno, a ni zeleno."

Mogu se saditi i u saksijama, ali one tu mogu opstati samo neko vrijeme, jer je biljci potrebno da razvija korijenov sistem kako bi mogla da crpi vlagu i hranljive materije. Ona može tako opstati godinu ili dvije i onda će se osušiti. Postoje i vrste dekorativnih biljaka koje imaju manji korijenov sistem, pa je onda bolje rješenje birati njih za sadnju u saksijama.  

Ružmarin - gdje griješimo pri oživljavanju reznice

Ružmarin je jedna od nezaobilaznih biljaka koju bi trebalo imati u svom dvorištu, ali se često dešava da negdje pogriješimo ukoliko želimo da je sami odgajimo. Ako neko želi da sam proizvede sadnicu ružmarina to je vrlo jednostavno, kaže. Uzme se vršna reznica, a za zemljište se koristi mješavina baštenskog zemljišta, humusa ili treseta i pijeska.

"Onda se skinu donji listovi, zabode se u supstrat i potrebno je da se redovno orošava. Kroz petnaestak dana trebalo bi da imamo ožiljenu sadnicu. I to je posebno lijepo jer možemo da uživamo uz saznanje da smo mi tu biljku sami proizveli", kaže naša sagovornica i dodaje da ova biljka zahtjeva osunčana mjesta, zemljište treba da bude drenirano i da se ne zadržava vlaga.

Skidati cvjetiće sa ruzmarina

"I ono što je bitno je da treba poslije cvjetanja skinuti cvjetiće kako bi biljka bila zelena i kompaktna. To mnogi ljudi ne znaju, a to je u stvari jedan trik koji je jako bitan. Ruzmarin je otporan na sve bolesti i štetočine i potrebno je samo redovno ga zalivati."

Muškatla - kraljica terasa

Muškatla je biljka koja je izuzetno popularna među ljubiteljima cvijeća. Nije zahtjevna za gajenje, može da bude i na suncu, ali i u polusjenci i ne voli mnogo vodu.  

Ništa bez muškatli

Sve više je onih koji vole svježe začine i vrlo rado gaje začinsko bilje u saksijama, a prema riječima Smiljane Simeuonović, začinsko bilje se može gajiti i u dvorištu, ali i u kući.

"Najčešće su to ružmarin, mirođija, nana, bosiljak i to svi mogu gajiti u bašti, ali i u saksijama i kod pripreme jela im je na dohvat ruke. Nijedna od tih aromatičnih i začinskih biljaka nije zahtjevna za gajenje. One po svojoj prirodi imaju aromu koja odbija sve štetne insekte", kaže inženjer hortikulture.   

Koje cvijeće i začinsko bilje vi uzgajate u svom dvorištu, ostavite nam u komentaru ispod?


Tagovi

Smiljana Simeunović Tuja Muškatle Začinsko bilje Njega cvijeća Sadnja cvijeća Dvorišno cvijeće Cvijeće u saksiji


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa iskustvom od preko 20 godina. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.