Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Patogeni cvijeća
  • 28.01.2018. 18:00

Gljivične bolesti cvijeća u zatvorenom prostoru

Saznajte kako prepoznati i suzbiti gljivična oboljenja koja izazivaju bolesti korijena, prizemnog dijela stabla i uvenuće cvijeća u zatvorenom prostoru.

Foto: Bigstockphoto/O-Lypa
  • 1.890
  • 66
  • 0

Gljive iz roda Phythium spp., Phytophtora spp., Rhisoctonia spp., Fusarium spp., Verticilium spp. predstavljaju uzročnike bolesti korijena, prizemnog dijela stabla i uvenuće cvijeća u zatvorenom prostoru.

Ovo su zemljišni paraziti, koji se održavaju u zemljištu, u biljnim ostacima u vidu micelije ili u vidu reproduktivnih organa za prezimljavanje. Hladno i vlažno zemljište odgovara razvoju vrsta iz roda Phythium spp, Fusarium spp, a vlažno i toplo zemljište omogućavaju razvoj Rhisoctonia spp.

Kako prepoznati simptome?

Simptomi su različiti, uovisnosti od fenofaze u kojoj je ostvarena zaraza, mjesta infekcije, biljnog organa i vanjskih uvjeta.

"Presadnice i mlade biljke mogu biti zaražene u predjelu korijenovog vrata, koji nekrotira i oboljele biljke poliježu i brzo propadaju. Pri zarazi korijenovog vrata presađenih biljaka uočava se smeđa zona tkiva u prizemnom dijelu stabla. Zaražene biljke naglo venu i suše se. Smeđa nekroza se javlja i na gornjim dijelovima stabla ili bočnim granama, najčešće u pazuhu lista. Gljiva preko lisne peteljke može prodrijeti i u lisku, što je rjeđa pojava. Na lišću se u početku javljaju sitne tamnozelene pjege, koje se vremenom povećavaju i suše", objašnjava dipl.inž. Branko Galović.

Uzročnici uvenuća biljaka dovode do začepljenja i propadanja provodnih žila stabla, obično u prizemnom dijelu. Prepoznat ćete po smeđoj boji provodnog sustava na poprečnom presjeku stabla.

Suzbijanje patogena

Kako biste riješili problem ovih patogena u zatvorenom prostoru, važno je izvršiti dezinfekciju zemljišta vodenom parom, suhom sterilizacijom ili kemijskim putem. Potrebno je vršiti drenažu zemljišta, izbjegavati teška zemljišta i provjetravati.

Foto: Bigstockphoto/O-Lypa


Tagovi

Patogeni cvijeća Gljivična oboljenja cvijeća Uvenulo cvijeće Fenofaza


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]