Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sobno bilje
  • 04.04.2020. 07:30

Hidroponika u kući - sobne biljke koje mogu da rastu u vodi

Postoje sobne biljke koje mogu rasti u vodi, bez puno održavanja. Najbolje biljke za takav uzgoj su one s jakim i drvenastim stabljikama.

Foto: Depositphotos/YAYImages
  • 6.213
  • 106
  • 0

Postoje sobne biljke koje mogu da rastu u vodi, bez puno održavanja, a takav uzgoj se naziva hidroponika. Mogu da se uzgajaju u prozirnim vazama ili teglama kako bi izgledale dekorativnije, a i bolje se kontroliše nivo vode i stanje korena, iako to nije neophodno.

Jake i drvenaste stabljike

Ovako gajene biljke imaju tendenciju da budu snažnije jer đubrivo koje im se dodaje, direktno upijaju kroz koren. Najbolje biljke za takav način uzgoja su one s jakim i drvenastim stabljikama, a njihova dugotrajnost zavisi od životnog ciklusa i prilagođavanju na ovakav način uzgoja. Najbolje ih je staviti u blizini prozora, ali bez direktnog sunčevog svetla.

Koren se uroni u posudu s vodom koja sadrži hranjive materije koje su potrebne biljkama. Za neke je dovoljna samo voda, ali za druge je dobro dodati kuglice od gline ili perlit. Biljke koje imaju na sebi čestice zemlje treba temeljno očistiti, a reznice ili pelcer staviti u vodu i pričekati nekoliko nedelja da im iznikne korenje.

Najbolja je voda iz slavine, a menja se jednom mesečno ili po potrebi zavisno od toga koliko ispari. U vodu treba dodati nekoliko zrna topivog ili kapljica tečnog đubriva, nakon promene vode. To treba raditi oprezno jer s prevelikim količinama đubriva može doći do oštećenja biljaka.

Vrste koje se mogu uzgajati u vodi

Postoje mnoge vrste filadendrona, a za uzgoj u vodi je najbolja vrsta Philodendron scandes sa srcolikim listovima koja za uspešan rast ne zahteva previše svetla.

Srećni bambus (Dracaena sanderiana) je biljka koju viđamo svuda. Uske vaze su savršene za ovu biljku, a u njih se može dodati malo šljunka radi stabilnosti.

Zlatna puzavica (Epipremnum aureum) je tropska biljka koja se dobro prilagođava unutrašnjosti kućnog prostora i uzgoju u vodi. Jedan kraj stabljike treba staviti u vodu i za nekoliko nedelja počeće da pušta korenje. Kako piše balconygarden potrebno im je menjati vodu svakih nekoliko dana kako bi se održao dobar nivo kiseonika.

Biljka pauk ili zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum) pročišćava vazduh i povećava njegovu vlažnost, a izgleda zanimljivo zbog svog uskog lišća. Vodu joj treba menjati svaka dva do tri dana.

Koje sobne biljke čiste vazduh i koliko ih je dovoljno u prostoriji?

Sobna puzavica (Tradescantia) ima više sorti koje se jednostavno mogu razmnožavati u vodi, samo je potrebno odrezati oko 10 cm stabljike i umočiti jedan kraj u vodu kako bi biljka pustila korenje.

Bršljan (Hedera) se takođe može uzgajati samo u vodi, a postoji mnogo vrsta. Najbolje za ovaj način uzgoja su vrste s malim listovima.

Singonijum (Syngonium podophyllum) je jednostavna biljka za uzgoj, ali joj treba dodavati svežu vodu dva puta nedeljno i nastaviće svoj rast. Nakon što mu naraste korenje može se posaditi u zemlju.

Šarena kopriva (Plectranthus scutellarioides) ima šarene i nazubljene listove koji će dati živost vazama u kojima se uzgajaju. Voli indirektnu svetlost.

Begonija se takođe može uzgajati u vodi, a u staklenim posudama se mogu držati otprilike dva meseca pre nego što listovi počnu da blede. Vodu im treba menjati jednom nedeljno.

Tamjanika (Plectranthus Verticillatus) je još jedna biljka jednostavna za uzgoj ovom metodom. Nakon što se njen koren uroni u vodu biljka brzo raste i širi se.

Nisu samo sobne biljke te koje se mogu uzgajati u vodi. Na takav način mogu se uzgajati i začinske biljke poput metvice ili povrće za ukras poput batata.


Tagovi

Sobne biljke Uzgoj u vodu Sobne biljke u vodi Hidroponika


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.