Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmnožavanje hortenzija
  • 26.06.2018. 12:00

Jednostavno razmnožavanje hortenzije reznicama

Sredina ljeta je pravo vrijeme da uzmete reznice s grma hortenzije. Razmnožavanje reznicama je lako i nije potrebna posebna tehnika i oprema.

Foto: Pixabay/francesvcs
  • 77.287
  • 1.246
  • 0

Hortenzije su grmovi koji svojim cvjetnim glavicama uljepšavaju dvorišta cijelo ljeto. Ovi ukrasni grmovi se lako razmnožavaju vegetativnim reznicama i za sljedeću godinu možete imati spremne sadnice hortenzije koje ste sami uzgojili.

Razmnožavanje reznicama

Sredina ljeta je pravo vrijeme da uzmete reznice s grma hortenzije. Razmnožavanje reznicama je lako i nije potrebna posebna tehnika i oprema. Za uspješno razmnožavanje potrebni su vam:

  • reznica
  • makaze
  • prirodni biostimulator ili hormon za ukorjenjivanje
  • lončanica
  • supstrat
  • vrećica za prekrivanje

Za razmnožavanje koristimo reznice s dobro razvijenim pupoljcima u pazušcima listova. Prilikom formiranja ne koristiti najviši kat para listova, jer su pupoljci tu najslabije razvijeni. Za formiranje reznice uzeti oko 15cm grančice s 2 ili 3 para listova gdje su pupoljci dobro razvijeni.

Reznicu formirati na način da se ispod donjeg para lišća napravi blagi kosi rez, a listovi se potpuno uklone. Drugi par listova se skrati na pola veličine, a rez iznad listova je ravan. Ostavi se oko 1cm stabla iznad gornjeg para listova. Pogledajte na fotografiji:

vf
Formiranje reznice

Upotreba prirodnih biostimulatora ili hormona rasta nije obavezna, ali će oni povećati uspješnost ukorjenjivanja i uzgoja novih sadnica.

Kako pripremiti prirodne biostimulatore rasta?

Ovako pripremljenu reznicu posadimo u pripremljen supstrat pod kutom od 45°. Dubina sadnje je 2 do 3 cm. Donji pupoljci trebaju biti u zemlji kako bi formirali novi korijen.

Za supstrat možemo koristiti pijesak, treset, supstrat za proizvodnju presadnica, ali i običnu zemlju.

Ne pretjerivati s vlaženjem

Posađenu reznicu poprskamo vodom i lončanicu s reznicama prekrijemo vrećicom ili plastičnom bocom. Na ovaj način će se sačuvati optimalna vlaga i svoriti mikroklima koja pogoduje ukorjenjivanju reznice. Sobna temperatura, od 20 do 25°C, je optimalna za ukorjenjivanje. Temperatura tijekom noći treba biti nešto manja. Redovno provjeravati vlažnost supstrata. Ne treba pretjerivati s vlaženjem zbog opasnosti od pojave truljenja.

Nakon mjesec dana reznica će na donjem dijelu razviti novo korijenje i tada reznice treba presaditi u pojedinačne lončanice. Najbolje će rasti u sjenovitom mjestu.

Mlade biljčice treba redovno zalijevati, čuvati da ne promrznu tijekom zime i posaditi ih sljedeće proljeće na stalno mjesto. Prilikom sadnje prikratite mladu biljku za 2/3 . To će omogućiti bolje ukorjenjivanje i potaknuti razgranjivanje.


Tagovi

Hortenzije Cvijeće Razmnožavanje Reznice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs