Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvjetne lukovice
  • 18.09.2017. 11:00

Jesenja sadnja cvjetnih lukovica

Jesen je vrijeme kada sadimo lukovice koje će procvjetati na proljeće.

Foto: Pixabay/moritz
  • 1.479
  • 89
  • 0

Cvjetne lukovice će uljepšati svako dvorište, svaku terasu ili unutrašnji prostor. Ne traže mnogo mjesta i mogu se uzgajati na malom prostoru ili u saksijama, a pažljivim odabirom vrste osiguraćemo cvjetanje tokom cijele godine. Ova grupa cvjetnica odlikuje se velikim izborom vrsta, sorti i hibrida. Razlikujemo dvije grupe cvjetnih lukovica: proljetna i ljetno - jesenska grupa. Proljetne vrste sadimo tokom jeseni, a cvjetaju tokom proljeća. Ljetno - jesenske vrste sadimo tokom proljeća, a cvjetaju tokom ljeta i jeseni.

Lukovice predstavljaju podzemne organe biljke koji služe za deponovanje hrane, sastavljene su od zadebljalih ljuski. Svojim izgledom podsjećaju na glavice crvenog luka. Kada biljka započinje novi vegetativni ciklus i cvjetanje ona crpi hranu koju je deponovala u listovima lukovice. Zumbuli, tulipani, narcisi su samo neke od cvijetnih vrsta koje imaju lukovice.

Sadnja jesenjih lukovica

Za sadnju odabrati lukovice koje su zdrave, bez simptoma oboljenja i bez oštećenja, sočne. Zaštitini listići trebaju biti suvi, ne smiju biti vlažni ili sa promejnama boje koje ukazuju da su lukovice bile izložene povišenoj vlazi. Lukovice ne smiju biti suve i smrežurane. Sadnja se obavlja u periodu oktobra i novembra, jer lukovice zahtijevaju neprekidan period niskih temperatura koje stimulišu formiranje korijena i cvjetanje. Sadnja se može obavljati sve do pojave prvih mrazeva.

Dubina sadnje je različita i uslovljena je kvalitetom zemljišta i veličinom lukovica. Manje lukovice sadimo na dubinu od 4 do 5cm, dok velike lukovice sadimo na dubinu od 10 do 20cm. Uobičajeno je da se lukovice sade na dubinu koja predstavlja 3x visinu lukovice.

Sadnja se može obavljati sve do pojave prvih mrazeva.

Cvjetne lukovice se sade u grupama, na taj način će u proljeće doći do izražaja cvjetovi lukovica. Lukovice se ne smiju saditi pregusto, jer će tada biljke da zagušuju jedna drugu, oduzimaju vodu i hranu. Prilikom sadnje lukovice nikada ne smiju da se dodiruju, jer kad jedna lukovica propadne trulenje se može prenijeti na drugu lukovicu. Prilikom sadnje lukovice ne gnječiti da ih ne bi oštetili.

Razmak sadnje zavisi od veličine lukovice, ali i od naših želja. Mogu da se sade lukovice jedne vrste ili se sade razne kombinacije. Veličina lukovica ima najviše uticaja na razmak sadnje. Male lukovice se sade na razmak od 4 do 7cm, dok se velike sade na razmak od 15cm. Prilikom sadnje obratiti pažnju da lukovicu okrenemo da joj na dnu budu korjenčići i lagano pritisnemo lukovicu kako bi osigurali bolji kontakt sa zemljištem.

Ukoliko lukovice posadimo dublje one će kasnije procvjetati. Sadnjom lukovica na različitu dubinu možemo da produžimo cvjetanje određene vrste. Nakon sadnje lukovice dobro zaliti.

Kod sadnje obratiti pažnju na prisustvo zemljišnih štetočina, posebno voluharica i miševa. Da bi zaštitili lukovice potrebno je ispod lukovica postaviti mrežu, namjensku mražastu korpu ili posuti sitne komadiće stakla.

Ukoliko lukovice posadimo dublje one će kasnije procvjetati.

Jesenje lukovice možemo saditi na gredicama sa višegodišnjim ili jednogodišnjim biljkama koje će nastaviti cvjetati i nakon što jesenje lukovice završe svoj razvoj i odumru.

Kod izbora mjesta sadnje izbjegavati zabarena zemljišta. Na ovakvim mjestima lako dolazi do trulenja lukovica. Prilikom sadnje potrebno je ispod lukovica staviti sloj pijeska ili šljunka kako bi osigurali dobru drenažu zemljišta. Možemo ih saditi na gredicama, na rubovima cvijetnih gredica, travnjacima, pod drvećem, u saksijama i posudama.

Cvjetne lukovice u zatvorenom prostoru

Cvjetne lukovice se mogu uzgajati u zatvorenom prostoru kako bi cvjetale tokom zime i uljepšale tmurne zimske dane. Ukoliko želite da vam jesenje lukovice cvjetaju oko Nove godine, posadite ih sredinom septembra. Sadnja se obavlja u saksije na čije smo dno stavili drenažni sloj (komadići slomljenih keramičkih saksija, kamenčići, komadići crvene cigle). Nakon sadnje saksiju sa lukovicama trebamo držati u tamnoj i hladnoj prostoriji kako bi lukovice razvile korijenje i potaknule se na cvjetanje. Da bi se korijen dobro razvio potrebno je da prođe 2 mjeseca. Povremeno zaliti kako se zemlja u saksji ne bi osušila.

Ukoliko želite da vam jesenje lukovice cvjetaju oko Nove godine, posadite ih sredinom septembra.

Kada izdanci budu visoki oko 5cm saksije premjestimo na svijetlo i prohladno mjesto. Po početku cvjetanja, tri sedmice nakon premještanja, saksije se mogu postaviti na stalno mjesto.

Njegovanje cvjetnih lukovica

Lukovičaste cvjetnice nisu zahtjevne, ali i njima treba posvetiti pažnju. Tokom perioda vegetacije treba ih svake dvije sedmice prihraniti kako bi što ljepše cvjetale i uskladištile dovoljno hrane za sledeću sezonu. Tokom sušnih proljeća treba ih zalijevati.

Lukovičaste cvjetnice oboljevaju od virusnih oboljenja koje izazivaju pjegavost i slab rast. Najznačajnije oboljenje lukovica je trulenje koje se često javlja na lukovicama koje se posađene na prevlažnom mjestu ili se neadekvatno čuvaju. Tokom proljeća biljke napadaju lisne uši. Voluharice, krtice, miševi i puževi su najznačajnije štetočine lukovičastih cvjetnica.

Izbor jesenjih vrsta lukovičastih cvjetnica

Za jesenju sadnju koristiti tulipane, narcise, amarilise, šafran, zumbule, ukrasni luk, visibabe, ljiljane, ptičije mlijeko, kockavicu i druge vrste. Neke vrste, poput amarilisa, najbolje je saditi u zatvorenom, dok je druge vrste najbolje posaditi na otvorenom prostoru.

Foto: Pixabay/moritz320


Povezana biljna vrsta

Zumbul

Zumbul

Engleski naziv: Hyacinth | Latinski naziv: Hyacinthus orientalis

Zumbul pripada porodici Liliaceae. Podzemni je organ zumbula višegodišnja lukovica koja u vrtovima može trajati i do dvadeset godina. Visine su oko 30 cm. Listovi su mu dugački i... Više [+]

Tagovi

Jesenje lukovice Jesen Sadnja Narcis Zumbul Tulipani


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.