Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja ljiljana
  • 17.08.2020. 08:00

Jesenja sadnja ljiljana za bolje ukorenjavanje i krupnije cvetove

Lukovice će tokom jeseni i zime imati vremena da se prilagode novim uslovima i razviju snažan korenov sistem.

Foto: JumpStory
  • 2.174
  • 34
  • 0

Ljiljan ili krin je zbog lepote svojih cvetova prozvan kraljem cveća i omiljena je cvetna vrsta koja se uzgaja u dvorištima. To je višegodišnja cvetna vrsta koja pripada porodici Ljiljana. Danas ima mnoštvo sorti i hibrida koji se razlikuju po bujnosti, obimu cvetanja, veličini i boji cvetova. Pošto vodi poreklo sa severnih područja, lukovica može da prezimi u zemlji.

Sadnja lukovica ljiljana

Za sadnju lukovica ljiljana bolje je odabrati jesen. Lukovice će tokom jeseni i zime imati vremena da se prilagode novim uslovima i razviju snažan korenov sistem. Ljiljani posađeni u jesen na proleće kreću veoma rano i brzo sa vegetacijom, stvoriće više novih lukovica, biljka će biti jača, imati bolji imunitet i formiraće više krupnijih cvetova. Takođe, ljiljani posađeni u jesen cvetaće sledeće godine.

Neobične vrste sukulenata koje će ukrasiti vaš dom i okućnicu

Za sadnju odaberite osunčano mesto, a zemljište treba da je drenirano. Kao i ostali lukovi, ni ljiljan ne podnosi suvišnu vlagu. Za sadnju odaberite zdrave lukovice koje su čvrste. Do sadnje ih držite na tamnom mestu. Sadnja se može obaviti u periodu od septembra, tokom oktobra i sve do kraja novembra u zavisnosti od vremenskih prilika. Izbegavajte mesta na kojima su prisutni jaki vetrovi, ali obratite pažnju da je provetravanje dobro. Slabo provetravanje olakšaće pojavu oboljenja i napad štetočina.

Dubinu sadnje prilagodite izboru sorte

Optimalna temperatura tokom sadnje je oko 10°C. Na ovoj temperaturi lukovica ima uslove da razvije koren i da se ukoreni. Ukoliko sadnju obavimo neposredno pre zahlađenja, lukovica može da propadne, jer neće imati vremena da se ukoreni.

Talog kafe hrani biljke, ali i štiti od štetočina

Treba napomenuti da je za orijentalne i azijske ljiljane poželjnije da se sade tokom proleća zbog njihove osetljivosti na niske temperature.

Lukovice ljiljana sade se na dubinu koja je za dva do tri puta veća od veličine lukovice. Tako će lukovica imati optimalne uslove u zemljištu da se razvije. Suviše plitka sadnja može dovesti do isušivanja ili izmrzavanja lukovice. Uobičajeno je da se lukovice ljiljana sade na dubinu od 10 do 20 cm. Takođe, treba uzeti u obzir da li se radi o niskim ili visokim sortama/hibridima ljiljana. Niže sorte se sade pliće. Dubinu sadnje treba prilagoditi i kvalitetu zemljišta. Na teškim zemljištima sadnja se takođe obavlja pliće.

Treba napomenuti da je za orijentalne i azijske ljiljane poželjnije da se sade tokom proleća zbog njihove osetljivosti na niske temperature.

Dezinfekcija lukovica

Kako bi dezinfikovali lukovice ljiljana pre sadnje, potrebno ih je potopiti pola sata u rastvor kalijum hipermangana. Ovaj rastvor dobijemo kada pet grama kalijum hipermangana rastvorimo u jedan litar vode.

Najbolja je sadnja u grupama

Estetski će najbolje izgledati kada se lukovice ljiljana sade u grupama na rastojanje od 15 do 30 cm. Veće rastojanje je potrebno kada se ljiljani uzgajaju za rezidbu cvetova.


Tagovi

Ljiljan Sadnja Lukovice Jesen


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.