Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvjetne lukovice
  • 23.09.2017. 16:30

Jesenska sadnja cvjetnih lukovica

Jesen je vrijeme kada sadimo lukovice koje će procvjetati na proljeće.

Foto: Pixabay/moritz
  • 2.062
  • 58
  • 0

Cvjetne lukovice će uljepšati svako dvorište, svaku terasu ili unutrašnji prostor. Ne traže mnogo mjesta i mogu se uzgajati na malom prostoru ili u saksijama, a pažljivim odabirom vrste osigurat ćemo cvjetanje tijekom cijele godine. Ova grupa cvjetnica odlikuje se velikim izborom vrsta, sorti i hibrida. Razlikujemo dvije grupe cvjetnih lukovica: proljetna i ljetno - jesenska grupa. Proljetne vrste sadimo tijekom jeseni, a cvjetaju tokom proljeća. Ljetno - jesenske vrste sadimo tokom proljeća, a cvjetaju tijekom ljeta i jeseni.

Lukovice predstavljaju podzemne organe biljke koji služe za deponiranje hrane, sastavljene su od zadebljalih ljuski. Svojim izgledom podsjećaju na glavice crvenog luka. Kada biljka započinje novi vegetativni ciklus i cvjetanje ona crpi hranu koju je deponirala u listovima lukovice. Zumbuli, tulipani, narcisi su samo neke od cvjetnih vrsta koje imaju lukovice.

Sadnja jesenskih lukovica

Za sadnju odabrati lukovice koje su zdrave, bez simptoma bolesti i bez oštećenja, sočne. Zaštitini listići trebaju biti suhi, ne smiju biti vlažni ili sa promjenama boje koje ukazuju da su lukovice bile izložene povišenoj vlazi. Lukovice ne smiju biti suhe i smrežurane. Sadnja se obavlja u periodu listopada i studenog, jer lukovice zahtijevaju neprekidan period niskih temperatura koje stimuliru formiranje korijena i cvjetanje. Sadnja se može obavljati sve do pojave prvih mrazeva.

Dubina sadnje je različita i uslovljena je kvalitetom zemljišta i veličinom lukovica. Manje lukovice sadimo na dubinu od 4 do 5cm, dok velike lukovice sadimo na dubinu od 10 do 20cm. Uobičajeno je da se lukovice sade na dubinu koja predstavlja 3x visinu lukovice.

Sadnja se može obavljati sve do pojave prvih mrazeva.

Cvjetne lukovice se sade u grupama, na taj način će u proljeće doći do izražaja cvjetovi lukovica. Lukovice se ne smiju saditi pregusto, jer će tada biljke zagušiti jedna drugu, oduzimaju vodu i hranu. Prilikom sadnje lukovice nikada se ne smiju dodirivati, jer kad jedna lukovica propadne truljenje se može prenijeti na drugu lukovicu. Prilikom sadnje lukovice ne gnječiti da ih ne bi oštetili.

Razmak sadnje zavisi od veličine lukovice, ali i od naših želja. Mogu se saditi lukovice jedne vrste ili se sade razne kombinacije. Veličina lukovica ima najviše utjecaja na razmak sadnje. Male lukovice se sade na razmak od 4 do 7cm, dok se velike sade na razmak od 15cm. Prilikom sadnje obratiti pažnju da lukovicu okrenemo da joj na dnu budu korjenčići i lagano pritisnemo lukovicu kako bi osigurali bolji kontakt sa zemljištem.

Ukoliko lukovice posadimo dublje one će kasnije procvjetati. Sadnjom lukovica na različitu dubinu možemo produžiti cvjetanje određene vrste. Nakon sadnje lukovice dobro zaliti.

Kod sadnje obratiti pažnju na prisustvo zemljišnih štetočina, posebno voluharica i miševa. Da bi zaštitili lukovice potrebno je ispod lukovica postaviti mrežu, namjensku mražastu korpu ili posuti sitne komadiće stakla.

Ukoliko lukovice posadimo dublje one će kasnije procvjetati.

Jesenske lukovice možemo saditi na gredicama s višegodišnjim ili jednogodišnjim biljkama koje će nastaviti cvjetati i nakon što jesenskee lukovice završe svoj razvoj i odumru.

Kod izbora mjesta sadnje izbjegavati zabarena zemljišta. Na ovakvim mjestima lako dolazi do truljenja lukovica. Prilikom sadnje potrebno je ispod lukovica staviti sloj pijeska ili šljunka kako bi osigurali dobru drenažu zemljišta. Možemo ih saditi na gredicama, na rubovima cvjetnih gredica, travnjacima, pod drvećem, u saksijama i posudama.

Cvjetne lukovice u zatvorenom prostoru

Cvjetne lukovice se mogu uzgajati u zatvorenom prostoru kako bi cvjetale tijekom zime i uljepšale tmurne zimske dane. Ukoliko želite da vam jesenje lukovice cvjetaju oko Nove godine, posadite ih sredinom rujna. Sadnja se obavlja u saksije na čije smo dno stavili drenažni sloj (komadići slomljenih keramičkih saksija, kamenčići, komadići crvene cigle). Nakon sadnje saksiju sa lukovicama trebamo držati u tamnoj i hladnoj prostoriji kako bi lukovice razvile korijenje i potaknule se na cvjetanje. Da bi se korijen dobro razvio potrebno je 2 mjeseca. Povremeno zaliti kako se zemlja u saksji ne bi osušila.

Ukoliko želite da vam jesenske lukovice cvjetaju oko Nove godine, posadite ih sredinom rujna.

Kada izdanci budu visoki oko 5cm saksije premjestimo na svijetlo i prohladno mjesto. Po početku cvjetanja, tri tjedna nakon premještanja, saksije se mogu postaviti na stalno mjesto.

Njegovanje cvjetnih lukovica

Lukovičaste cvjetnice nisu zahtjevne, ali i njima treba posvetiti pažnju. Tijekom perioda vegetacije treba ih svaka dva tjedna prihraniti kako bi što ljepše cvjetale i uskladištile dovoljno hrane za sljedeću sezonu. Tijekom sušnih proljeća treba ih zalijevati.

Lukovičaste cvjetnice oboljevaju od virusnih bolesti koje izazivaju pjegavost i slab rast. Najznačajnija bolest lukovica je truljenje koje se često javlja na lukovicama koje se posađene na prevlažnom mjestu ili se neadekvatno čuvaju. Tijekom proljeća biljke napadaju lisne uši. Voluharice, krtice, miševi i puževi su najznačajniji štetnici lukovičastih cvijetnica.

Izbor jesenskih vrsta lukovičastih cvjetnica

Za jesensku sadnju koristiti tulipane, narcise, amarilise, šafran, zumbule, ukrasni luk, visibabe, ljiljane, ptičje mlijeko, kockavicu i druge vrste. Neke vrste, poput amarilisa, najbolje je saditi u zatvorenom, dok je druge vrste najbolje posaditi na otvorenom prostoru.

Foto: Pixabay/moritz320


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]