Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korisne biljke
  • 22.04.2019. 07:30

Jestivi korovi vjerojatno rastu i u vašem dvorištu

Navedene biljke lako je prepoznati i malo je vjerojatno da ćete ih pomiješati s nekim otrovnim vrstama koje slično izgledaju. Ipak, nikada nemojte jesti biljku ako niste 100% sigurni u njeno porijeklo. 

Foto: WikimediaCommons/Harry Rose
  • 4.668
  • 130
  • 0

Mnogi od tzv. korova iz vašeg vrta, mogu biti potpuno sigurni, ali i ukusni za jelo, kako navodi ModernFarmer. Možda ne razumijemo baš najbolje, ali zapušteno ili neobrađivano zemljište, često je pravi izvor hrane. Pogotovo jestive, zelene biljke. Mnoge od njih ustvari su divlji rođaci usjeva koje uzgajamo i obično sadrže više hranjivih tvari u lišću nego biljke koje se uzgajaju. 

Samonikle biljke imaju bogatiji okus

Samonikle biljke obično imaju i jači i bogatiji okus od kultiviranih. Vjerojatno se većina od sljedećih biljaka nalazi i u vašem dvorištu. Navedene biljke lako je prepoznati i malo je vjerojatno da ćete ih pomiješati s nekim otrovnim vrstama koje imaju sličan izgled. Ipak, nikada nemojte jesti biljku ako niste 100% sigurni u njeno porijeklo. 

Maslačak (Taraxacum officinale)

Ovu domaću biljku izuzetno je teško iskorijeniti, a veoma je korisna. Listovi, korijen pa čak i cvijet maslačka, sadrže bezbroj jestivih i ljekovitih tvari. Ipak, najjednostavniji način je da se samo otkinu mali listovi koji se nalaze u središtu maslačka, oni su najosjetljiviji i najmanje gorki, zatim se sitno isjeckaju i mogu se koristiti u salatama i tako im dodati specifičan okus i aromu. Žute latice cvijeta također su i veoma dekorativne.

Portulaca oleracea ili Tušt

Sočni listovi ovog korova koji su u obliku suze, imaju neobičnu sukulentnu, sluzavu teksturu. Najsličniji opis bi bio da je ova biljka kombinacija između špinata i bamije. Blagi okus koji ima, dobro balansira jače okuse mnogih drugih sličnih vrsta, kada se pomiješaju u salatama.

Kiseljak (Rumex acetosella)

Ovaj korov usko je vezan za francuski kukuruz, gurmansku zelen, s poznatim okusom. Lišće ove biljke u obliku strijele gotovo je identično po okusu s ovom vrstom kukuruza, iako je mnogo manja i ima blago gorak okus. Ne biste htjeli jesti salatu koja se sastoji samo od ove biljke, ali fino isjeckana, kao začin, postaje ukusan sastojak.

Loboda (Chenopodium album)

Loboda je jedan od korova koji se najčešće javljaju po vrtovima i njivama i ima izuzetno ugodan okus. Odlična je zamjena za špinat. Može narasti visoko, ali najukusniji su oni listovi čija je visina do nekih desetak centimetara. 

Bokvica (Plantago spp.)

Bujno i žućkasto, lišće bokvice ili trputca mora biti pažljivo korišteno u salatama. Izaberite najmanje, najnježnije i sitno ih isjeckajte. Prilično su neutralnog okusa, ali su zato puni hranjivih tvari.

Ljubičica (Viola spp.)

Listovi svih ljubičica su jestivi, uključujući i one najsitnije, koje rastu kao samonikle i divlje vrste. Ovaj korov često se natječe s uzgajanim usjevima za svjetlost i vodu i predstavljaju problem u vrtu koji često napadaju travnjake i vrtove. Ipak, atraktivni cvjetovi ovih biljaka jestivi su i veoma ukusni.


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Samonikle biljke Priprema salata Zamjena za špinat Vrt Korisne biljke


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije