Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njegovanje cvijeća
  • 04.08.2018. 11:00

Kako njegovati cvijeće tokom ljeta?

Tokom ljeta naše je biljke potrebno češće zalijevati, uklanjati ocvale cvjetove, redovno đubriti i vršiti zaštitu od bolesti i štetočina.

Foto: Pixabay/Tascalo
  • 3.863
  • 238
  • 0

Mnoge ukrasne biljke su tokom avgusta u fazi cvjetanja i zahtjevaju posebnu njegu. Biljke koje uzgajamo u saksijama su izložene prašini, nedostatku vode zbog pojačanog isparavanja i drugim stresnim faktorima.

Redovno brisanje prašine sa listova

Saksijske biljke koje se nalaze u zatvorenom prostoru, balkonima i drugim natkrivenim površinama nemaju prirodno pranje listova uslijed  djelovanja kiše i vjetra, zbog toga je potrebno biljke tuširati ili brisati prašinu sa listova. Ova aktivnost je najvažnija za biljke sa velikim listovima, ali i male vrste će biti zahvalne ukoliko obrišete prašinu sa njihovih listova.

Prašina na listovima zatvara pore preko kojih biljka diše i vrši razmjenu gasova. Najugroženije su biljke koje smo smjestili u kuhinju ili na balkonima pored prometne ulice. Na listove biljaka u kuhinji se osim prašine lijepi i masnoća. Tokom vremena list prestaje da diše, teže obavlja fotosintezu, žuti i vene.

Redovno brisanje listova omogućava biljkama da bolje koriste svjetlost i lakše dišu. Biljke sa čistim listovima brže rastu, otpornije su, a ukoliko dođe do napada insekata brisanjem ih možemo ukloniti već u početnim fazama napada.

Najbolje je za brisanje koristiti pamučnu krpu ili mekanu spužvu. Voda koju koristimo treba da je sobne temperature. Biljke koje imaju listove sa dlačicama bolje je četkati nježnim četkicama ili kistom.

Vaše biljke će vam biti zahvalna ako ih ponekad istuširate. Treba paziti da mlaz vode nije suviše jak. Biljke treba tuširati jednom u 2 do 3 mjeseca. Kupanje će goditi biljkama sa glatkim listovima.

Redovno zalijevajte biljke

Tokom toplih ljetnih mjeseci isparavanje vode iz saksija je brže. Količina vode i učestalost zalijevanja zavise od biljne vrste, temperature, izloženosti Suncu, materijalu od kojeg je saksija izrađena, količine vode kojom zalijevamo. Nedostatak vode može dovesti do prekida kruženja materija u biljci i njenog sušenja.

Najlakše ćete odrediti momenat zalijevanja ukoliko prstom provjerite koliko je vlažna zemlja u saksiji. Ukoliko na dubini od 1cm osjetite da je zemlja suva potrebno je obaviti zalijevanje.

Osim zalijevanja neke biljke će tokom ljeta zahtjevati redovno prskanje ili vlaženje lišća. Biljke poput dracene, paprati, fikusa vole da se povremeno isprskaju. Možemo reći da sve biljke sa mnogo lisne mase vole da se redovno tuširaju ili prskaju, dok biljke koje imaju listove sa dlačicama ili mnoštvo cvjetova ne treba prskati.

Zalijevanje je najbolje obaviti naveče i to sa vodom koja je odstojala. Kada zalijevanje obavimo uveče površina listova koje smo pokvasili će se osušiti i ono neće biti podložno brzom propadanju i pojavi truleži. Ako ne možemo biljke zaliti tokom večeri onda je bolje obaviti jutarnje zalijevanje. Izbjegavati zalijevanje tokom sredine dana, jer može imati negativan efekat na biljke. Najopasnije je tokom najvrelijeg dijela dana zaliti biljke sa hladnom vodom što kod biljaka može izazvati stres, odbacivanje cvjetova, pupoljaka, listova, čak dovesti do propadanja osjetljivih biljaka.

Sa zalijevanjem ne treba pretjerivati, jer višak vode uz visoku teperaturu može dovesti do ubrzanog trulenja i propadanja korijena. Većina cvijeća ne voli da se prlikom zalijevanja pokvase listovi i cvjetovi, zalijevajte samo zemlju u saksijama.

Đubrenje biljaka tokom ljeta

Đubrenje je veoma važno tokom ovog perioda. Većina trajnica u ovom perioda izgrađuje nadzemnu masu, priprema se za zimu, cvjetaju i trebaju veću količinu hraniva. Jednogodišnje cvjetnice zbog stvaranja velikog broja cvjetova zahtjevaju redovno đubrenje kako bi nas nagradile lijepim cvjetovima. Ove biljke je najčešće potrebno prihraniti jednom u sedmici.

Odaberite pravo gnojivo za vaše biljke 

Sa đubrenjem ne treba škrtariti, ali ni pretjerivati. U oba slučaja napravit ćemo veću štetu nego korist. Iskoristite zalijevanje i biljke istovremeno prihranite sa đubrivom koje se dodaje vodi za zalijevanje ili možemo sami pripremiti hranjiva đubriva od namirnica koje imate u kuhinji. Od kore banane, ljuski jaja i taloga kafe napravićemo odlično đubrivo. Kvasac možemo da iskoristimo za pripremu đubriva koje će osigurati obilno cvjetanje.

Đubrivo od kvasca za cvjetanje

Đubrivo od kvasca će potaknuti rast, cvjetanje biljke i produžiti period cvjetanja. Koristite ga svakih 15 dana za cvjetajuće vrste. Dovoljno je uzeti 10g svježeg kvasca, dodati kašičicu šećera ili još bolje meda, sve preliti sa 1l tople vode i dobro izmješati.

Posuda sa sadržajem se ostavi na toplo mjesto najmanje 2h i nakon toga đubrivo je spremno za upotrebu.

Ukonite ocvale cvjetove

Uklanjanje ocvalih cvjetova je veoma važna aktivnost. Kada uklonimo ocvale cvjetove potičemo formiranje novih cvjetnih pupoljaka, nema iscrpljivanja biljke zbog ishrane sjemenki, manja je opasnost od pojave bolesti i napada štetočina, biljka ljepše izgleda.

Donje listove na stablu je potrebno ukloniti kada počnu da žute. Ti listovi prvi propadaju zbog kontakta sa zemljištem, mogu biti izvor zaraze.

Zaštita bilja tokom ljeta

U ovom periodu veoma česta je pojava raznih oboljenja na saksijskim biljkama ( hrđe, trulež, plijesni ) i štetočina. Čim primjetite prve simptome promjene boje na lišću ili cvjetovima uklonite ih. Za zaštitu možemo koristiti razne prirodne preparate koje možemo i sami napraviti na bazi bijelog luka, pepela, buvača, nim ulja.


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...