Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 24.03.2023. 07:30

Kako posaditi ukrasnu dunju?

Sadnja se obavlja u proljeće sadnicama starim od 3 do 5 godina. Možemo je razmnožiti i reznicama, sjemenom i podjelom grma

Foto: Ranka Vojnović
  • 2.145
  • 141
  • 0

Svakog proljeća možemo primijetiti prelijepe cvjetove ukrasne dunje Chaenomeles speciosa koja cvjeta zajedno s prvim cvijećem, visibabama, jaglacima, ljubičicama. Potječe iz Japana i Kine, a na europski kontinent je donesena krajem 18. stoljeća.

Uzgaja se u formi drveta, koje može dostići visinu do 3 m, ili grma, visine 1 do 2 m. Boja cvjetova može biti bijela, crvena, roza. Imaju promjer 3 do 4 cm. Period cvjetanja traje 10 do 14 dana, a počinje od početka ožujka. Kasne sorte cvjetaju do lipnja. Grane su ugodne crvenosmeđe obojenosti. Uglavnom imaju trnje. Plod je sitan, tvrd i podsjeća na plod prave dunje.

Voli osunčana mjesta

Sadi se kao pojedinačno drvo ili grm i kao ukrasna živica. Njeno trnje će spriječiti prolaz životinja. Izuzetno je fotofilna biljka, zahtijeva osunčanu lokaciju. U suprotnom postaje kržljava i formira manje cvjetova. Odgovaraju joj južne pozicije zaštićene od vjetra. Otporna je na niske temperature. Od ostalih vrsta podnosi jabuke i kruške, ali je najbolje posaditi dalje od drugih stabala i grmova.

Sadnja se obavlja u proljeće sadnicama starim od 3 do 5 godina. Potrebno je iskopati rupu dubine 80 cm i promjera 50 cm. Odgovaraju joj drenirana, kisela do neutralna zemljišta. Dodaje se gnojivo, najbolje organsko kao što je humus. Dobro je dodati drveni pepeo jer joj je potreban kalij. Prilikom zatrpavanja posađene sadnice obratite pažnju na korijenov vrat. On treba biti u razini površine zemljišta.

Rezidba ukrasne dunje

Osim sadnje sadnicama, možemo je razmnožiti reznicama, sjemenom i podjelom grma.

Rezidba se obavlja poslije precvjetavanja. Tada stimulira rast novih prirasta koji će biti nositelji cvjetanja sljedećeg proljeća. Ako ne želite da se grm ukrasne dunje proširi redovno uklanjajte izdanke iz osnove.


Tagovi

Ukrasni grm Ukrasna dunja Chaenomeles speciosa Cvjetna živica Kako posaditi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P