Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega cvijeća
  • 24.05.2020. 09:00
  • Požeško-slavonska, Vetovo

Kako pravilno njegovati i čime prihranjivati sobno i vrtno cvijeće tijekom ljeta?

Iskusna proizvođačica cvijeća Ivana Jakeljić iz Vetova, Poljoprivrednoj televiziji otkrila je vrijedne stručne savjete kako bi vaše ukrasne biljke što duže zadržale svoju raskoš i ljepotu.

Foto: Lucija Bencarić
  • 22.608
  • 938
  • 0

Da bi biljke uspješno rasle i razvijale se u vašem stanu, u kući, na balkonu, terasi ili u vrtu potrebno ih je pravilno njegovati tijekom sezone, pogotovo sada kada dolazi ljeto i vrući dani. 

Iskusna proizvođačica cvijeća, Ivana Jakeljić iz Vetova, Poljoprivrednoj televiziji otkrila je i podijelila vrijedne stručne savjete kako bi vaše ukrasne biljke što duže zadržale svoju raskoš i ljepotu.

Za početak, iznimno je bitan odabir strane položaja cvijeća na balkonu ili terasi, ovisno o vrsti cvijeta. "Nije svako cvijeće za svaku stranu. Na sjevernu stranu se sade biljke koje su manje i grmaste, koje su otporne na vjetar i na kišu. Sade se drvenaste pelargonije, kraće stabljike koje oblikuju formu loptu jer su gušće i otporne na udare vjetra. Na južnu stranu se sade puzave pelargonije, tamjan, biljke koje su otpornije na Sunce“, pojašnjava Jakeljić te dodaje kako uz pravilnu prihranu i zalijevanje svaka biljka može biti prekrasna. 

Bez kvalitetne zemlje nema ni kvalitetne biljke

Kako bi svaki cvijet dosegao svoju bujnost i raskoš potrebna su i određene radnje oko zemlje u koju se on sadi. "Ako nemate kvalitetnu zemlju neće imati ni kvalitetnu biljku. On će zaostajati u rastu. Uvijek treba malo pomiješati vanjske zemlje s onom kupovnom da bi to bio idealan spoj“, kaže Ivana. 

Količina vlage koja je cvijetu potrebna također ovisi o položaju biljke na kojem se ona nalazi. "Ako je cvijet posađen na južnoj strani, treba više vode i treba ga češće zalijevati, po potrebi može i ujutro i navečer. Ako je u posudi posađeno više biljaka različitih vrsta, znači da one crpe veću količinu vlage i treba ih onda naravno i više zalijevati“, napominje Jakeljić.

Koje balkonsko cvijeće voli sunce, a koje hladovinu?

Kućno cvijeće najbolje je zalijevati u večernjim satima i to s odstajalom vodom. Zalijevanjem preko dana i još ako su i visoke temperature, biljka može doživjeti šok. 

Koji su prvi pokazatelji da biljci nešto fali?

Želite li bujan cvijet koji bi preko cijelog ljeta, možda čak i u početku jeseni zadržao svoj ukrasni efekt potrebno ga je prihraniti. Kada posadite svoju biljku u žardinjere, neke tegle ili posude nakon 10 dana krećete s gnojidbom s kristalnom za cvijet, a može se dodati malo željeza čisto da listovi ne bi požutili.

Prvi pokazatelji koji vam govore da biljci nešto ne odgovara su žuti listovi koji na rubovima mogu biti bijeli, biljka slabo ili uopće ne napreduje ili ono najgore jednostavno uvene. 

Kada stabljika cvijeta gubi zelenu boju najčešći je nedostatak željeza u prihrani. “Morate kupiti tekuće željezo u poljoprivrednoj ljekarni i dodavati ga jednom do dva puta tjedno. Ako se pretjera s gnojidbom, cvijet se čak može i slabije otvarati, slabije cvasti i javlja se žutilo na listovima“, upozorava ova iskusna proizvođačica. 

Zaštitite ruže od lisnih uši prirodnim insekticidima

Jako bitna radnja u njezi ljetnica je odstranjivanje suhih cvjetova. Njih, kako tvrdi Ivana, treba otkloniti jer tako biljka bujnije raste, a i sprječava se stvaranje bolesti. 

Najčešće bolesti tijekom ljeta

Tijekom ljeta treba odstranjivati, žute, stare cvjetove i listove kako oni ne bi poticali stvaranje bolesti, trulež korijenja.

Preko ljeta cvijeće napadaju lisne uši koje usporavaju rast cvijeta, a suzbijaju se s raznim insekticidima po preporuci stručnjaka ili ga zalijevati na prirodnoj bazi s koprivom ili šećernom vodom. No, iako postoje razni pripravci iz kućne radinosti, Ivana smatra kako se umjetna ne bi trebala nikako izignorirati.

Volonterske biljke: Čuvaju zdravlje povrća i estetski obogaćuju vrt

Najčešće bolesti su hrđa, trulež i siva plijesan, a drugačije se tretiraju ako je biljka na balkonu ili u vrtu. "Svi mi proizvođači težimo prodati zdravu biljku. Vi biljku jedino možete ubiti pretjeranim zalijevanjem. Ako su velike temperature biljke treba zalijevati svaki dan, a ako je kišovito i vlažno nema potrebe jer će te samo stvoriti dobre preduvjete za javljanje bolesti“, zaključuje Jakeljić.

Više infomacije o ovoj temi možete pogledati i na videu:


Tagovi

Poljoprivredna televizija Ivana Jakeljić Cvijeće Njega Prihrana Zalijevanje Zemlja Bolesti


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner