Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmnožavanje sukulenata
  • 20.10.2019. 18:00

Kako razmnožiti sukulente iz većih i starih listova?

Atraktivne sukulentne biljke lako se razmnožavaju iz listova. Evo uputstva kako povećati kolekciju ili uzgojiti sjajan poklon.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 6.034
  • 85
  • 0

Sukulente su vrlo zahvalne sobne biljke. Ne traže puno pažnje niti puno vode, samo više sunca pa će odlično uspevati na prozorskim daskama i osunčanim mestima. 

Sukulentne biljke skladište vodu u svojim povećanim listovima, u stabljici ili u korenu. Većina ih ima voštani zaštitni sloj na stablici i lišću, što im takođe pomaže da sačuvaju vlagu. 

U sukulente spadaju kaktusi, agave, čuvarkuće i drugi. Jedan od najpopularnijih je, takozvano, drvo novca koje, kako mu i ime kaže, privlači pozitivnu energiju i bogatstvo. 

Uzgojite drvo novca za koje kažu da privlači pozitivnu energiju i obilje bogatstva

Bilo to isitna ili ne, radi se o atraktivnim biljkama koje se vrlo lako mogu razmnožiti. Možda ste i sami primetili da je listić koji je otpao slučajnom nepažnjom ili zbog nestašne mačke, pustio korenčiće u zemlji. 

Zašto ga onda ne biste razmnožili i poklonili prijateljima, rodbini ili jednostavno povećali svoju kolekciju. 

Prvo vam je potrebna zemlja, a najbolja je mešavina zemlje za kaktuse i perlita, u razmeri "pola pola". U slučaju da nemate perlit, poslužiće i samo zemlja za kaktuse. Za razmnožavanje može da posluži bilo koja posuda (plastična kutija od sladoleda ili neka druga posuda, koju ćete na taj način i reciklirati). Zemlju lagano poprskajte, ali je nemojte natopiti. 

Uzmite samo jedre listiće (pune vode, ne smežurane) i položite ih na pripremljenu zemlju. Nemojte ih zagrtati zemljom. Za nekoliko dana, primetićete kako su pustili korenčiće.  Jednom nedeljno ih poprskajte vodom, a koren će se širiti. Ponekada će se koren pojaviti na rezu, a nekada će se pojaviti i koren i mala biljčica. 

Kada se dovoljno razgranalo, list sa korenom lagano zagrnite zemljom ili posadite u drugu, manju posudicu u koju ste stavili istu mešavinu zemlje, a kasnije će poslužiti kao dekorativan poklon. I dalje zalivajte nekoliko puta nedeljno, u zavisnosti od vlažnosti vazduha, ali sa vrlo malo vode. Ako je vazduh presuv, zalivajte tri puta nedeljno.

Ako ste sve posadili u veliku posudu, lako ćete kasnije presaditi u neku drugu. 

Nakon što su se lepo ukorenili, na vrh zemlje možete staviti kamenčiće koji će zadržavati vlagu i izgledati vrlo atraktivno. 


Tagovi

Razmnožavanje sukulenata Razmnožavanje listom Uzgoj sukulenata Drvo novca Kako


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!