Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bosiljak zimi
  • 30.09.2017. 16:30

Kako sačuvati bosiljak za zimu

Ako je bosiljak za pobrati, poberite ga i osušite, zamrznite, napravite pesto, ulje. Ili ga jednostavno presadite u veću saksiju pa na prozorsku dasku.

Foto: Maja Celing Celić
  • 8.427
  • 175
  • 0

Bosiljak kojeg držite na balkonu ili zaštićenom mjestu u bašči lako ćete sačuvati za zimu. Ali napravite to što prije jer bi od magle i preniskih temperatura mogao uvenuti i potamniti.

Možete ga sačuvati u nekoliko oblika.

Sušeni bosiljak

Poberite bosiljak skupa sa stapkom. Malo ga usitnite i raširite u tankom sloju na podlogu (tacnu, tepsiju) na koju ste stavili krpu ili papirnatu salvetu. Ostavite u hladovini na prozračnom mjestu. Okrećite ga nekoliko puta. Kada je potpuno suh, možete ga još usitniti ili u listićima spremiti u staklenu posudu.

Zamrznuti bosiljak

Bosiljak možete nasjeckati i staviti u vrećicu ili plastičnu posudu pa u zamrzivač. Možete ga usitnjenog staviti u posude za led te tako zamrznuti. Kad vam treba, izvadite kockicu i ubacite u jelo.

Djeca će vam rado pomoći u pripremi

Pesto (umak) od bosiljka

Ovo je talijanski umak od bosiljka, bijelog luka, pinjola, parmezana i maslinovog ulja. Ako nemate pinjola, možete ih zamijeniti drugim orašastim plodovima ili sjemenkama suncokreta, bundeve i slično. Naravno, možete ubaciti i druge začinsko bilje.

Treba vam 3 do 4 šalice listića bosiljka, 3 čena bijelog luka, 100 g parmezana, 20 g pinjola, 1 do 1,5 dcl maslinovog ulja i kašičica soli.

Za pripremu možete koristiti mužar (avan) ili blender. Ako koristite mužar, prvo izgnječite bosiljak sa soli, pinjolima i bijelim lukom. Dodajte parmezan i dolijevajte ulje koliko je potrebno. Ako koristite blender, izmiksajte prvo bosiljak, sol, bijeli luk i pinjole, dodajte parmezan i maslinovo ulje dok se ne poveže.

Ulje od bosiljka

Potreban vam je stručak bosiljka, 2 decilitira maslinovog ulja i malo soli.
Bosiljku otrgnite listove i stavite ga u zakipjelu vodu koju ste posolili. Neka kuha 2 minute. Pripremite posudu s hladnom vodom u koju ste stavili led te u nju ubacite vrele listove bosiljka. Neka u toj vodi stoji jednu minutu.
Izvadite ga, ocijedite i stavite u blender s uljem. Izmiksajte i prelijte u bocu. Držite u hladnjaku.

Bosiljak voli sunce

Bosiljak na prozorskoj dasci

Ako ste odlučili imati svježi bosiljak tijekom cijele zime, presadite ga u veću posudu, sa novom zemljom. Možete koristiti kupovnu organsku zemlju pomiješanju sa zemljom sa krtičnjaka.

Zemlja sa krtičnjaka odlična za sijanje i sadnju

Bosiljak držite u prostoriji u kojoj nije prehladno i na prozoru gdje će biljka imati najmanje 5 sati sunčeve svjetlosti. Neka ne bude na propuhu Bosiljak ima plitak korijen pa ga je potrebno često zalijevati. Ne činite to hladnom vodom jer ćete ga tako šokirati. Neka voda bude sobne temperature. Jednom mjesečno ga možete pognojiti s malo organskog gnojiva.
Režite vrhove bosiljka, a on će puštati izbojke sa strane.

Foto: Maja Celing Celić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije