Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimovanje biljaka
  • 17.10.2022. 07:30

Kako sačuvati geranij i pelargoniju preko zime?

Ove prelijepe i omiljene cvjetnice se mogu čuvati na nekoliko načina

Foto: Depositphotos/Valerii_Honcharuk
  • 18.707
  • 875
  • 0

Geranij i pelargonija su omiljeno ukrasno cvijeće. Vrlo su slične biljke, ali pažljivim proučavanjem načina razmnožavanja, područja staništa, otpornosti na mraz, oblika i strukture listova i cvjetova biljke iz porodice Geraniaceae su podijeljena na ova dva roda.

Zajedničko im je da nisu zahtjevne biljne vrste, vrlo su otporne, ne podnose direktnu sunčevu svjetlost, možemo ih jednostavno razmnožiti i čuvati.

Rastu i cvjetaju od proljeće do kasne jeseni, odnosno pojave mraza. Kako bi ih zaštitili od djelovanja niskih temperatura možemo ih čuvati na nekoliko načina.

Unesite ih u zatvoreni prostor

Najjednostavniji način da ih sačuvamo je da posude u kojima su posađeni unesemo u zatvoren prostor. Uklonite suhe listove i cvjetne grančice. Provjerite jesu li prisutni štetnici ima li simptoma bolesti. Samo zdrave biljke ostavljajte preko zime.

Birajte osunčana mjesta. Temperatura treba biti između 12 i 18ºC. Zalijevajte umjereno.

Atraktivne i na otvorenom (Foto: R.Vojnović)

U papirnatim vrećicama i kartonskim kutijama

Možemo ih čuvati u papirnatim vrećicama ili kartonskim kutijama. U jesen se biljke mogu iskopati, očistiti od suhog lišća, ostatka cvjetova i suvišne zemlje oko korijena. Ostavimo ih na sjenovitom mjestu da se prosuše nekoliko dana. Lagano protresite korijen i okrenite biljku naopačke. Korijen treba biti kod otvora koji lagano zatvorimo omotavajući tanji konopac. Tako pripremljene vrećice objesimo na hladno, tamno, suho i prozračno mjesto.

Možemo ih pakirati u kartonske kutije, ali okrenute nadzemnim dijelom prema dolje. Izdržat će do veljače ili ožujka kada ih je potrebno posaditi u lončanicu. Temperatura treba biti od 10 do 15ºC. Jednom u mjesecu pregledajte biljke da se slučajno nije pojavila plijesan i uklonite osušene listove iz papirnate vrećice i kartonske kutije. Mekane i smrežurane stabljike znak su propadanja i takve biljke treba baciti. Ako su suhe i lomljive potrebno ih je na nekoliko minuta potopiti u vodu.

Smjestite ih u gajbicu

Drugi način je da očišćene biljke poredamo u plitku drvenu gajbicu jednu pored druge i korijen prekrijemo supstratom. Ovako "posađene" biljke se ne zalijevaju, a čuvaju se na suhom i prohladnom mjestu.

Ako imate na raspolaganju mali prostor, uzmite reznice i posadite ih. Tako ćete uvećati broj biljaka.


Povezana biljna vrsta

Pelargonija

Pelargonija

Sinonim: Muškatli | Engleski naziv: Geraniums | Latinski naziv: Pelargonium

Pelargonija Više [+]

Tagovi

Geranium Zimovanje biljaka Ukrasno bilje Pelargonija Geranij


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.