Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čubar
  • 10.01.2023. 07:30

Kako se seje čubar?

Setva semena se obavlja u zatvorenom ili na otvorenom prostoru posle poslednjeg mraza. Zaštitite ga u fazi klijanja i nicanja.

Foto: Depositphotos/nahhan
  • 707
  • 41
  • 0

Čubar ili vrisak je veoma zahvalna lekovita i začinska vrsta. Biljka je razgranata, a dostiže visinu od 25 do 70 centimetara. Prepoznaje se po izduženim, kopljastim listovima dugim oko tri centimetra. Cveta od juna do kraja avgusta, a cvetovi su sitni i beli do ružičasti. Semenke su crne, male i zadržavaju klijavost do sedam godina.

Po ukusu je sličan majčinoj dušici, ali je nešto pikantniji i blago ljut. Upotrebljava se u gastronomiji u receptima raznih variva, umaka, za zimske salate. Odlično se slaže sa mesom živine, graškom i pasuljem.

Postoji oko 50 vrsta čubra, a najčešće se uzgajaju četiri. Favorit mnogih uzgajivača u kontinentalnim područjima je primorski ili zimski čubar Satureja montana koji je višegodišnji. Ima nešto jači okus. Često se gaji i baštenski, mirisni ili letnji Satureja hortensis koji je jednogodišnji i blažeg ukusa.

Voli sunčane lokacije

Uzgaja se na otvorenom ili u posudama. Odgovaraju mu sunčane lokacije zaštićene od vetra. Letnji će najbolje rasti ako mu obezbedite 12 sati osvetljenja u toku dana, a zimskom je dovoljno samo šest sati. Dobro podnosi različite tipove zemljišta, ali plodna daju veći prinos. Optimalna su dobro drenirana, peskovita ili ilovasta. Ph reakcija zemljišta treba da je blago kisela od 6,2 do 6,8.

S mahunama se dobro slaže i u bašti i u tanjiru (Foto:  Depositphotos/lantapix)

Može da se uzgaja iz semena ili reznica. Setva se obavlja u prolećnom periodu, šest do osam nedelja pre poslednjeg mraza u zatvorenom prostoru ili na otvorenom kad prođe poslednji mraz, krajem aprila.

Seje se plitko, od tri do pet milimetara dubine. Na pripremljeno zemljište polaže se seme i prekrije tankim slojem. Razmak između redova je oko 10 cm. Potrebno je dve do tri nedelje da niknu mlade biljke.

Zaštita u fazi klijanja i nicanja

Na otvorenom se seje kada se zemlja ugreje i prođe opasnost od mraza. Najbolje je napraviti drveni okvir koji se ispuni rastresitom zemljom ili setvu obaviti u posude. Na površini se rasporedi seme i lagano zagrne, dodatno se prekrije malčom, kompostom ili peskom. Zalivanje obavite pažljivo. Jak mlaz vode će odneti seme.

Površinu prekrijte providnim najlonom, agroplatnom ili starim prozorom kako bi zaštitili čubar u fazi klijanja i nicanja. Čim primetite da se pojavljuju mlade biljke skidate najlon. Agroplatno i prozor mogu ostati, ali ne smeju da dodiruju biljke.

Koje biljke zaštititi agrotekstilom od niskih temperatura i mraza?

Oprez, najlon ne obezbeđuje disanje, povećava vlažnost i dovodi do propadanja izniklih biljčica. Redovno proveravajte stanje, obavite provetravanje, zalivanje dok biljke ne ojačaju i tada uklonite agroplatno. Obratite pažnju na lisne vaši, jer su one često jedine štetočine koje se javljaju na ovoj vrsti.


Tagovi

Čubar Vrisak Satureja montana Satureja hortensis Čubar se koristi Ukus čubra Setva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!