Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj orhideja
  • 06.01.2022. 16:30

Kako uspješno uzgajati orhideje?

Ako ste početnik, odaberite orhideju koja je jednostavna za uzgoj, jer je samo mali broj od tisuću poznatih vrsta prikladan za uzgoj u kućnim uvjetima.

Foto: Depositphotos/fotolubitel2017
  • 4.932
  • 126
  • 0

Prilikom kupovine, odaberite zdravu i razvijenu biljku, bez tragova oštećenja. Orhideje su skupe, a svaki tip ima posebne zahtjeve za uzgoj. Postoje pravila koja su općenita za sve kultivare.

Možete ju staviti na bilo koje mjesto, ali je neophodno dobro osvjetljenje. Prozor okrenut prema istoku ili zapadu je najprikladniji, treba biti zasjenjen, a posudu s biljkom poželjno je povremeno okretati i udaljiti od prozora ako su noći hladne. Kućne orhideje ne podnose vruć i zagušljiv zrak pa je dobro provjetravanje potrebno i zimi, a za vrijeme sunčanih i toplih dana možete je staviti van.

U zatvorenom izbjegavajte hladan propuh koji može uništiti biljku. Tijekom ljetnih mjeseci redovno ih prihranjujte. Vole manju posudu, ali je potrebno poslije nekoliko godina uzgoja biljku podijeliti i presaditi.

Zahtijeva poseban supstrat

Sade se u poseban supstrat za orhideje. Ako ga sami pravite treba biti:

  • proizveden uz potrebno agrotehničko znanje;
  • sadržavati najbolje sirovine iz cijelog svijeta, koje su odlične i vrlo učinkovite formulacije;
  • pogodovati optimalnom prozračivanju korijenovog sustava.
Kora od bora i kokosova vlakna (S.T.Silajdžić)

Komponente supstrata koje daju najbolje uvjete za rast i razvoj su kora od bora i kokosova vlakna. Kora od bora daje optimalnu aeraciju O2 i glavna je komponenta supstrata koji se koriste za epifitske i poluzemaljske orhideje. Idealna je za stvaranje vlažnog i vrlo bogatog zraka okoline oko korijena. Kokosova vlakna omogućavaju stvaranje idealne mješavine za održavanje vlage i prozračivanja korijena. Kako biste bili sigurni da ste osigurali vašim orhidejama potreban supstrat najbolje je da se odlučite za kupovinu gotovog. 

Uvjeti za uzgoj

Kada je riječ o temperaturama za uzgoj, pravilo je da dnevna ljeti bude oko 21°C, zimi oko 16°C, a noćne trebaju biti niže za 5 stupnjeva od dnevnih, jer su hladnije noći važne za njihov uzgoj.

Mjesto na koje ste ju stavili, treba biti zasjenjeno od direktnog sunca, ali im je potrebno 10 do 15 sati svjetla dnevno, pa im je i zimi potrebno osigurati umjerenu rasvjetu. Kompost za uzgoj orhideja treba održavati vlažnim, a tijekom zime smanjite zalijevanje. Prilikom zalijevanja treba upotrijebiti meku odstajalu vodu, a površinu supstrata pustite da se isuši do sljedećeg. Vlažnost zraka je jako važna, potrebno je povremeno orositi listove.

Biljku je potrebno presaditi kada primijetite da je došlo do poremećaja u rastu. Prilikom presađivanja možete ju i razmnožiti, tako što ćete ju podijeliti vodeći računa da svaka nova ima najmanje tri izbojka. Svaku je potrebno poduprijeti.

Posebni problemi pri uzgoju orhideja

Kod uzgoja orhideja mogu se javiti mnogobrojni problemi. Smeđe mrlje na lišću, ukoliko su tvrde, su posljedica sunčanih ožegotina i biljku treba zasjeniti. Ako su ove mrlje mekane, znak je da se radi o gljivičnom oboljenju i takva zaražena mjesta treba odmah odstraniti.

Ne smiju biti na direktnom suncu (Foto: A. Vražalić)

Plijesan na listovima se razvija ako orošavamo listove u hladnim uvjetima jer voda sporo isparava. Vodoravan ili padajući rast je najčešće posljedica nedostatka svjetla. Ukoliko je dovoljno svjetlosti, a biljka se ovako razvija, radi se o nepravilnom zalijevanju. Kada biljka ne cvjeta, uzrok može biti svaka nepravilnost u uzgoju. U slučaju da je biljka zdrava i pravilno raste, tada je najvjerojatniji uzrok nedostatak svjetla.

Uzgoj terestričkih orhideja

Ako se odlučite za uzgoj orhideja vani u cvjetnoj rondeli vaš izbor treba biti terestrička orhideja, koje se uzgajaju u supstratu ili lisnatom humusu. Hrane se uobičajenim načinom putem korijena ili gomolja. One su sasvim otporne na mraz do -18°C, tako da se mogu u skoro svim područjima uzgajati na otvorenom i to po mogućnosti u neutralnom do kiselom zemljištu.

U slučaju suhe zime bez snježnog pokrivača ili je tlo jako mokro, može doći do smrzavanja. U uvjetima hladnijih područja bolje ih je uzgajati u posudama u supstratu kao i epifitske uz dodatak jednog dijela pijeska na dva dijela supstrata.

U vrijeme vegetacije bolje ih je uzgajati vani u posudama ili u tresetnoj cvjetnoj rondeli, a tijekom zime i perioda mirovanja ih treba održavati suhim.


Tagovi

Orhideje Supstrat Uzgoj orhideja Uvjeti za rast Osvjetljenje Smeđa mrlja Uzgoj orhideja


Autorica

Saima Trako-Silajdžić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede, voćarstva i vinogradarstva. Najveći dio svog bogatog radnog staža provela je u sektoru hortikulture i rasadničarske proizvodnje ukrasnog bilja, sadnica voća i ljekovitih vrsta.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]