Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orhideje
  • 29.04.2017. 16:00

Kako uzgojiti orhideje, simbol ljubavi i ljepote?

Orhideje nas privlače ljepotom svog cvijeta, ali kako bi se pravilno razvijale i pružile nam zadovoljstvo uživanja u njima, moramo poznavati njihove osnovne zahtjeve.

Foto: Ana Milošević
  • 10.464
  • 377
  • 0

Orhideje, simbоl ljubаvi i ljеpоtе su jedna od najbrojnijih porodica cvjetnica, sa više desetina tisuća vrsta i hibrida. Cvjetovi različitih kombinacija boja, oblika, dezena i veličina, svijet orhideja čine čudesnim i za mnoge neodoljivim.

Jedne od najpopularnijih i najčešće uzgajanih u sobnim uvjetima su orhideje roda falenopsis (lat. phalaenopsis), karakteristične po cvijetu koji izgledom podsjeća na noćnog leptira u letu, pa se još nazivaju noćni leptir ili moljac orhideje.

Ljubav na prvi cvijet

Ana je jedna je od mnogih koju su privukle neobičnost i ljepota orhideja. Strast se probudila slučajno, kada je od kćeri na poklon dobila jedan cvijet falenopsisa i ubrzo je postala pravi kolekcionar ovog roda orhideja.

"Prvu falenopsis orhideju sam dobila od kćerke u siječnju 2015. godine i od tada kreće zaljubljivanje u taj prelijepi rajski ili carski cvijet, sa kojim se priroda poigrala ljepotom njegove raskoši i spektrom boja. Sada moja kolekcija obuhvaća 61 saksiju. Nekada su bogati i imućni ljudi imali privilegiju uživati u orhidejama, što danas nije slučaj i jako mi je drago zbog toga, jer je orhideja simbol ljubavi i blagostanja u domu i danas je mnogi mogu sebi priuštiti", priča naša sugovornica.

Kako rod falenopsis spada u epifitne biljke, kao i većina orhideja, i u prirodi ne raste iz zemlje, već najčešće na stablima drveća, koristeći ih kao fizički oslonac, za njegov pravilan razvoj potrebni su specifični uvjeti, a pri tome ključnu ulogu ima skladan odnos između svjetlosti, temperature i vlažnosti zraka.
Uzgajan u kućnim uvjetima falenopsis svoje korijenje, koje je sposobno za fotosintezu, često izbacuje izvan saksije, u potrazi za zrakom i svjetlom, pa se ono brzo isušuje, posebno pod utjecajem direktnih sunčevih zraka. S druge strane, nedovoljno osvjetljenje može usporiti ili potpuno zaustaviti cvjetanje.

Temperatura koju falenopsis zahtijeva je ista ona koja odgovara i ljudima, kreće se od 18°C do 30°C, bez učestalih toplotnih kolebanja. Vlažnost zraka mora odgovarati temperaturi prostorije, pri većoj toplini neophodna je veća vlažnost i obrnuto.

"Kada se orhideja donese u dom, trebalo bi joj odabrati idealno mjesto. To bi bio istočni prozor, ali kod mene je južni, koji im jako godi. Dobro napreduju i cvjetaju, s tim što su prozori zaštićeni od direktnog sunca, jer one ne vole direktne sunčeve zrake. Opast će im listovi u tom slučaju. Također, ne vole premještanje, već kada im nađete odgovarajuće mjesto, tu bi trebale stajati Zalijevaju se po potrebi, kada žile posive, zimi je to otprilike na 15 dana, a ljeti na sedam dana, s tim što se zimi samo zalijevaju, a ljeti se mogu potapati u vodi, jer se zbog vrućine supstrat brže isušuje. Ali, višak vode dovodi do truljenja biljke, jer ne trpe zadržavanje vode u supstratu", objašnjava Ana i dodaje da je za orhideje važna i prihrana, i to u zimskom periodu jednom, a ljeti dva puta mjesečno, prema uputama priloženom uz bocu.

Presađivanje i razmnožavanje

Uz svjetlost i toplinu, kod uzgoja orhideja od velikog značenja je i supstrat koji se koristi, kao i pravovremeno presađivanje i pravilno razmnožavanje.

"Za orhideje je potreban supstrat, koji predstavlja mješavinu kokosa, treseta i borove kore i kupuje se u većim cvjetnim centrima, s tim što ja to miješam sa ručno napravljenim supstratom od borove kore, u omjeru pola-pola. Biljke se presađuju po potrebi, kada im baš postane tijesno u saksiji i kada žile više ne mogu napredovati, ili kada se primijeti da biljka nije dobro i da propada.

Orhideje se mogu razmnožavati u kućnim uvjetima iz vegetativnih izdanaka, a to je onda kada od glavne biljke imamo još neku mladu i kada ona pusti žile. Razmnožavanje je moguće i kada na cvjetnoj grani, na članku, dobijemo keiki bebicu i čekamo da žile narastu do 5 cm i mora da ih ima tri, kako bi se užilila u supstratu, ali ja ne volim takav proces, jer je potrebno oko godinu dana da bi se keiki odvojio od biljke, što je mučenje za majku orhideju", kaže Ana.

Cvjetanje počinje tijekom zime

Privilegija uživanja u cvijetu

Ono što orhideje čini fascinantnim su njihovi cvjetovi. Nakon ljetnog perioda mirovanja, u jesen se razvijaju cvjetne grane, da bi tijekom zime počelo cvjetanje koje traje od tri do pet mjeseci, što ovisi o brizi prema biljci.

"Sa početkom cvjetanja, krajem prosinca, počinje i moja radost, kao plod rada i ljubavi koju ja ovim biljkama dajem, a one mi vraćaju prelijepim cvjetovima u kojima maksimalno uživam i dobijam pozitivnu energiju. Vidim da se i moji gosti sve više zanimaju za njegu i pravilan uzgoj orhideja u kućnim uvjetima", zaključuje ova zaljubljenica u orhideje.

Foto: Ana Milošević


Autorica

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]