Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stevija
  • 04.11.2018. 15:00

Kako uzgojiti steviju

Ova nježna, višegodišnja biljka voli sunce toliko da na mrazu vene. Ipak, tamo gdje su temperature 12℃ i više, korijen može opstati i zimi.

Foto: Pixabay / leoleobobeo
  • 4.755
  • 46
  • 0

Iako stevija (Stevia rebaudiana) izgleda kao bilo koja biljka koju bi trebalo uzgajati, ona je zapravo uzbudljivi izbor za sve one koji vole prirodnu slatkoću njenih listova, lišenu kalorija. Posebno je cijene dijabetičari i oni koji vode računa o prehrani. Ova nježna, višegodišnja biljka voli sunce toliko da na mrazu vene. Ipak, tamo gdje su temperature 12℃ i više, korijen može opstati i zimi. Uz zaštitu, moguć je opstanak i na nižim temperatura. Nakon druge godine, biljke bi trebalo presaditi, jer nakon druge godine više ne daju svoj maksimum.

Steviju je potrebno sijati ili saditi tako da ima oko 45 cm prostora. Voli zemljište koje je rastresito i dobro propušta vodu. Na njoj može narasti od 30 cm do 90 cm. Obavezno prije sjetve/sadnje pričekajte da prođe opasnost od mraza. Možete upotrijebite kompost ili malč, kako biste biljku sačuvali tijekom visokih temperatura. 

Sijete li u lončanice, neka budu dubine 30 cm. Obavezno koristite kvalitetnu zemlju. Smjestite lončanicu na sunčano mjesto i obavezno zalijevajte kada god primijetite da je površina zemljišta suha. 

Detaljne informacije potražite ispod teksta!

Berite steviju tijekom jeseni

Vodite računa - stevija ne voli vlažnu zemlju! Primijetite li da biljka vene nakon što je zalijete, znači da je korijen usvojio previše vode. Ono što je dobra vijest, ovu biljku ne napada puno štetnika.

Stevija daje male, bijele cvjetove tijekom jeseni. U tom periodu njeni listovi nisu toliko kvalitetni. Oberite cvjetove, kako bi biljka nastavila razvijati lišće. Listovi su najslađi tijekom hladnijih jesenskih dana, i nakon cvjetanja biljke.

Svježe listove možete koristiti za zaslađivanje čaja. U njima je četvrtina zaslađivača, u odnosu na steviju u prahu, koja se može pronaći u prodaji. Ako se ipak odlučite za prah, koristite osminu kavene žličice, što je jednako jednoj punoj žličici šećera. Budući da stevija podnosi visoke temperature, neće se karamelizirati. 


Povezana biljna vrsta

Stevija

Stevija

Sinonim: - | Engleski naziv: Stevia | Latinski naziv: Stevia rebaudiana Bertoni

Stevija je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Najbolje uspijeva u područjima mediteranske (suptropske) i umjereno kontinentalne klime, a u hladnijim... Više [+]

Izvori

Bonnie Plants


Tagovi

Stevija Uzgoj stevije Zaslađivač Berba listova stevije Upotreba stevije


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]