Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička ljubičica
  • 12.01.2022. 12:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

Kako zalivati afričku ljubičicu, a koliko svetlosti obezbediti?

Ova biljka bila je, pored ostalog saksijskog, veoma tražena u zasadu cveća Dragane Antonijević iz Vranja. Zašto?

Foto: Gordana Nastić
  • 2.957
  • 604
  • 1

Otkako je pre 15 godina počela da se bavi proizvodnjom cveća Dragana Antonijević iz Vranja više vremena provodi sa njim nego sa ljudima. Dok brine o ovom ukrasnom bilju pravi i poslovne planove kako bi tokom proizvodne godine mogla da isprati stroge zahteve tržišta. Kaže da je među cvećem donela neke svoje najteže poslovne, ali i privatne odluke zbog kojih se nikada nije pokajala.

Reznice uzimati s proleća

Ona je i u vreme novogodišnjih i božićnih praznika bila među svojim cvećem. Posvetila mu je punu pažnju jer nije htela da dozvoli da mu na bilo koji način naude trenutne temperaturne oscilacije. Trenutno su joj najveća briga afričke ljubičice, ali i rasad raznovrsnog saksijskog i rezanog cveća koje namerava ove godine da ponudi svojim standardnim kupcima.

"Nadam se i mnogo boljoj poslovnoj godini nego što je bila prethodna. Zbog toga sam odlučila da svojim kupcima ponudim asortiman cveća koga će pored afričkih ljubičica činiti i surfinija, verbena, belagona, kaliopa, nemesija i gerber", ističe Antonijevićeva.

Afrička ljubičica - ukras doma tokom cele godine

Kaže da najviše očekuje od pomenutih ljubičica i zbog toga kada su one u pitanju ništa ne prepušta slučaju. Uzgaja ih od reznice, odnosno lista iako se one mogu razmnožiti i semenom.

"Reznice koje se uzimaju za sadnju treba da imaju peteljku dužine oko tri centimetra kako bi u roku od 20 dana pustile neophodne žilice. Treba ih uzeti u proleće kada najbolje i uspevaju", savetuje Dragana.

Ovako uzete reznice, prema njenim rečima, treba odmah zasaditi u vlažan treset ili peskovitu zemlju i pokriti čašom ili teglom. Kada se formiraju mladi izdanci, obavezno treba odseći stari požuteli list i mladu sadnicu presaditi u novu zemlju. Saksije sa ovom biljkom treba držati na osvetljenom i toplom mestu. Povremeno obavezno proveriti vlagu u saksijama. Postupak ukorenjavanja i razvoja nove biljke traje 21 dan, a prvi cvet se pojavljuje posle šest meseci.

Kako afričku ljubičicu negovati u kućnim uslovima?

Cveće poznatije i kao simbol ljubavi i vernosti, veoma je popularna sobna biljka kod Vranjanki uprkos tome što nije nimalo jednostavna za održavanje. Ova biljka bila je, pored ostalog saksijskog, veoma tražena u Draganinom zasadu cveća u vreme izvođenja onlajn nastave kada su mnoge majke poželele da njeni predivni cvetovi krase ambijent za učenje njihovoj deci. Prilikom kupovine ovog, ali i ostalog saksijskog cveća naša sagovornica im je dala i savet kako da ovu, ali i ostale biljke, neguju kod kuće.

Pri tome im je obavezno naglasila da ovo cveće voli temperaturu i vlažnost vazduha koja odgovara ljudima i da će se ona kao i ljudi veoma lepo oseća u takvom ambijentu.

"Afričke ljubičice najbolje izgledaju na temperturi od 20 celzijusovh stepeni, a sve ispod 15 ili iznad 27 im ne prija", kaže naša sagovornica i dodaje da ne podnose niske temperature i da će one koje su izložene ovakvim temperaturama usporeno rasti, prestati da cvetaju i na kraju uvenuti.

Dragana je u potpunosti posvećena svom poslu

Ona ističe dalje da najbolje uspeva u zemljani miks koji se kupuje u cvećari i da uvek treba da se zaliva mlakom vodom. Prilikom zalivanja treba paziti da se ne pokvase listovi jer voda na njima može izazvati mrlje. Samo zalivanje treba obaviti kada je zemlja vlažna na dodir, a nikako kada se ona osuši ili je već natopljena vodom. Ne treba je nikad izlagati direktno suncu jer svetlost utiče na cvetanje. Potrebno je saksiju sa cvećem povremeno i okretati kako bi svi cvetovi imali pristup suncu.

Sve što je Dragana do sada uradila u svom cvećarskom poslu uradila je sama i na tu činjenicu je veoma ponosna. Ističe da se od početka domaćinski ponašala u svom poslu i mudro trošila zarađeni novac. Tako sada u svom dvorištu ima tri plastenika dužine od po 25 metara i još jedan manji koga tokom zime zagreva ugljem i drvima. Od samog početka ona je stalno težila ka proširenju i osavremenjavanju svoje cvećarske proizvodnje i to će joj biti jedan od prioriteta u tekućoj godini.


Tagovi

Afrička ljubičica Dragana Antonijević Razmožavanje iz reznica Uzgoj cveća Zalivanje


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao