Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kamilica ponovo u Liskovcu
  • 08.06.2017. 08:00

Kamilica će opet mirisati Lijevče poljem

Husref Bradarći iz Liskovca kod Gradiške se nada dobiti koncesiju državnog poljoprivrednog zemljišta. Na njemu će moći i znati ostvarivati dvije žetve godišnje - žetvu kamilice i žetvu bundeve sa košpicama bez ljuske.

Foto: Boško Grgić
  • 2.956
  • 439
  • 0

Husref Bradarić, osnivač Udruženja poljoprivrednika "Zdrava hrana" i preduzeća "Kamilica" iz Liskovca kod Gradiške ove godine se orijentisao uglavnom za plasteničku proizvodnju povrća, te pripreme za sjetvu kamilice i bundeve na otvorenom.

Riječ je o organskom uzgoju paprike i paradajza u plasteničkoj i otvorenoj proizvodnji i eksperimentalnoj proizvodnji bundeve sa sjemenkama bez ljuske. Po prvi put od 2004. godine, ove godine će izostati žetva kamilice. Husref Bradarić kaže da ima spremne projekte za prozvodnji dvije agrokulture u jednoj godini, ali da čeka nekoliko konkretnih poteza lokalne vlasti.

Treba im pet puta više zemljišta

"Dobijamo tek 20 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a s obzirom na instalirane kapacitete za preradu kamilice, treba nam barem pet puta više zemljišta. Od opštine očekujemo da nam na korištenje preda zadružne prostorije u susjednim Dubravama, a nadamo se da ćemo sudski dokazati da smo uložili nemala sredstva u pogon za doradu kamilice u mjesnom domu, kako bismo mogli nastaviti proizvodnju“, rekao je Bradarić.

Husref Bradarić među paprikom

Bradarić kaže da će ukoliko na koncesiju dobiju dovoljne površine državnog poljoprivrednog zemljišta, moći i znati ostvarivati dvije žetve godišnje. Smijenjivale bi se dvije kulture i na taj način bi se ostvario povoljan plodored.

"Zamislili smo da nakon žetve kamilice u maju, odmah pooremo zemljište i pripremimo ga za sjetvu bundeve sa košpicama bez ljuske. To su praktično dvije berbe ili žetve, a prihod bi bio veoma interesantan jer je velika potražnja i za cvijetom i pulpom kamilice i za košpicama, kaže Bradarić.

Podrška lokalne vlasti

Posao je rentabilan jer se radi o proizvodnji na organskim principima, pa su i otkupne cijene znatno veće od konvencionalne proizvodnje. Bradarić ističe da ima odličnu saradnju sa načelnikom opštine Gradiška Zoranom Adžićem, te sa načelnikom odjeljenja za privredu Brankom Stojnićem.

"Ljudi su veliki praktičari. Svjesni su činjenice da će u lancu proizvodnje ljekovitog bilja, bundeve i povrća biti uvezano na desetine porodica iz Liskovca, Čikula, Lipovače i Dubrava. Vjerujemo i u podršku federalnog Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice. Ministar Edin Ramić nam je više puta pomagao i očekujemo i daljnju saradnju. Uzdamo se i u pomoć Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske", rekao je Bradarić.

Organski uzgojeno povrće

Liskovčani ističu da im je u svemu mnogo pomoglo travničko preduzeće "Pharmamed" i primarijus mr farmacije Sead Medanhodžić.

"Imamo sve predispozicije, od iskustva, znanja i reputacije, preko nekontaminiranog zemljišta i povoljne klime do odličnih kontakata u ministarstvima oba entiteta, opštinskoj upravi i ljudima iz farmaceutske struke. Od neprocijenjivog značaja su i naši vrijedni poljoprivrednici, koji su željni posla na zdravim ekonomskim osnovama", rekao je Bradarić.

Proizvodnja kamilice u selu Liskovac započela je prije 13 godina, a proizvodnja je cvijetala prvih godina kada su podsticajna sredstva bila veoma visoka, a otkupna cijena kilograma osušenog cvijeta oko 10 konvertibilnih maraka.

Foto: Boško Grgić


Fotoprilog


Tagovi

Husref Bradarić Bundeve Dubrava Sead Medanhodžić Liskovac Ministar Edin Ramić Pharmamed


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97