Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekoviti kantarion
  • 05.07.2020. 10:30

Kantarionovo ili ulje gospine trave pravi se jednostavno, a dobrobiti su brojne

Od davnina se vjeruje da kantarionovo ili ulje gospine trave djeluje kao antibakterijski lijek iz prirode. Koristi se i pri masažama, a blagotvorno djeluje i na želudac.

Foto: Depositphotos/geniuslady
  • 37.064
  • 648
  • 0

Moja bi prijateljica za ovaj recept rekla - red bilja, red maslinovog ulja i koja kap strpljenja. Ja bih dodala još i koja šetnja po livadi, čist zrak, malo branja i sve pomiješati u teglu. Nego, nisam nešto posebno vjerovala u ljekovitost kantarionovog ili ulja gospine trave, a uvijek su ga pravile iskusne domaćice oko mene. Jednostavno nisam. Sve dok se nisam svojim očima uvjerila da ono zaista može pomoći. Nažalost, vjerojatno ne uvijek, ali brojne su situacije kada može i kada treba pokušati.

Jedan moj rođak imao je ožiljak na nozi, nastao tko zna od kakvog udarca i kojeg se pokušavao riješiti. Koristio je sve što mu je padalo na pamet, savjetovao se s liječnicima, ali je duboka rana, vremenom, izgledala sve gore. I kada je to već postao ozbiljan zdravstveni problem, čuo je za kantarionovo ulje i odlučio pokušati. Svega dan kasnije, ozljeda je izgledala mnogo bolje, a uskoro je i sasvim zarasla. Od tada, on se uvijek sija jer se redovno maže ovim uljem, kada treba i ne treba. A zbog njega, sada i mi, njegovi rođaci. Od tada, u ostavi, uvijek imam ovo ulje.

Kako napraviti vlastito ulje?

Prema receptu koji se prenosi s koljena na koljeno u našoj obitelji, domaće kantarionovo ulje, pravi se vrlo jednostavno. Uberu se žuti cvjetovi, karakterističnog mirisa i njima se napune tri četvrtine tegle, a zatim preko toga prelije, po mogućnosti, domaće maslinovo ulje, a može i neko drugo. Nakon toga, tegla se zatvori poklopcem i ostavi na suncu 45 dana. Kada ulje dobije specifičnu, crvenkastu boju, procijedi se kroz gazu, sipa u boce i čuva na mračnom mjestu.

Domaće ulje može se dugo čuvati (Foto: Gordana Vila)

Kada se pripremi na ovakav način, može stajati dvije godine. Važno je da se cvjetovi beru što dalje od prometnica. Beru se od lipnja do kolovoza, a nekada i duže.

Antibakterijski lijek iz prirode

Kantarionovo ulje ne koristi se prilikom sunčanja, ali dođe li do opekotina, može se koristiti za prvu pomoć pri ublažavanju tegoba. Značajno pomaže kod opekotina, porezotina, čireva, akni, ožiljaka, hemoroida, proširenih vena, ali i reume, upale živaca i mišića. U narodu postoji vjerovanje da gospina trava pomaže i kod takozvanih ženskih problema, poput upale jajnika i pojave cista, ali pomaže i kod regulacije hormona.

Od davnina se vjeruje da kantarionovo ulje djeluje kao antibakterijski lijek iz apoteke ljekovitog bilja. Koristi se i pri masažama, a blagotvorno djeluje i na želudac. Stari recept glasi: nekoliko kapi ulja na kocki šećera rastopiti u ustima.

I njegov čaj ima blagotvorno djelovanje

Nerijetko se kantarion pominje i kao prirodan i zdrav lijek protiv depresije. Konzumiranje nekoliko kapi pomaže i kod uznemirenosti.

Djeluje i protiv depresije (Foto: Gordana Vila)

Ipak, posebno mjesto zauzima njegov čaj koji blagotvorno djeluje kod poremećaja raspoloženja u menopauzi, depresije, nesanice, menstrualnih bolova, ali i kod mnogih drugih tegoba. Čaj od sušenog kantariona, najbolje je piti ujutro, prije jela i navečer prije spavanja. Važno je napomenuti, ove preporuke nastale su u narodu, a suvremena medicina ima drugačija pravila. Ipak, mnogi potraže pomoć u prirodi, a kantarion ili gospina trava, visoko je na toj ljestvici.


Tagovi

Uzgoj kantariona Ljekovito bilje Kantarionovo ulje Žuti cvjetovi Antibakterisjki lijek Regulacija hormona Sušeni kantarion


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.