Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gornji Karajzovci
  • 31.05.2022. 12:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Gradiška

Kod Jovice uvijek špica - poslije cvijeća, u plastenike ide povrće

Jovica Stajčić već 23 godine proizvodi cvijeće i rasad. Priznaje da u ovom poslu ostaje, jer nema ništa drugo.

Foto: Naila Čaušević
  • 851
  • 542
  • 0

Više od dvije decenije Jovica Stajčić iz sela Gornji Karajzovci kod Gradiške se intenzivno bavi proizvodnjom sezonskog cvijeća i rasada povrća. U ovo proljetno vrijeme može ga se naći na pijacama u Gornjem Vakufu/Uskoplju, Travniku, Mrkonjić Gradu i Šipovu, a prepoznat ćete ga po velikoj gužvi ispred tezge.

"Pošto nisam našao posao u svojoj struci, odlučio sam da se bavim cvjećarstvom. Po nagovoru komšije koji se već bavio proizvodnjom cvijeća odlučio sam de se okušam u tom sektoru poljoprivrede", priča Jovica za Agroklub.

Četiri dunuma pod plastenicima

Početak, kao u svakom poslu, je bio prilično težak i nepredvidiv. Postepeno su proširivali rasadnik, dešavalo se i da vjetar poruši plastenike, a oni su ih iznova podizali i obnavljali.

Kupci manje traže sezonsko cvijeće

Od početka pa do danas, kada imaju oko četiri hiljade metara kvadratnih pod plastenicima, nisu imali nikakvu podršku od institucija, sve su finansirali iz vlastitih sredstava. Iako je cvjećarstvo u posljednje vrijeme na granici isplativosti, Stajčići ne namjeravaju odustati.

"Prodaja u predhodnim godinama je bila dobra, međutim, posljednje dvije godine je mnogo opala, jer se kupci pretežno opredjeljuju za trajnice, a ne ovo naše sezonsko cvijeće. Poskupljenje je mnogo uticalo na proizvodnju, jer repromaterijal je poskupio, a cijene naših proizvoda ostale iste. Nisam baš zadovoljan, ali nemam šta drugo“, dodaje naš sagovornik.

Prodaje na veliko i malo, osim na pijaci i kod kuće, često se prodaja vrši i putem Facebook stranice "Proizvodnja i prodaja sezonskog cvijeća i rasada povrća Stajčić". Iako je stranica pokrenuta prvenstveno radi promocije rasadnika, moguće je i naručiti njihove proizvode.

Poslije cvijeća, u plastenike ide povrće

"Moji kupci su se uvjerili u kvalitet proizvoda, jer već dugi niz godina kupuju, a novim kupcima želim da poručim da se odluče za naše proizvode i neće se pokajati. Preporučio bih cvijeće Mandovila u narodu poznato kao Sandovila jer nije puno zahtjevna, a također može da se sačuva više godina u toplim prostorijama", ističe Jovica, kojem su najveća podrška supruga, sin i kćerka, a prodaja cvijeća i rasada jedini izvor prihoda.

U plasteniku mora biti osigurano grijanje u zimskom periodu

Kada završi sezona cvijeća i rasada u plastenicima proizvode povrće, što im također dobro dođe za popuniti kućni budžet. Rado preporučuje svima da počnu sa proizvodnjom vlastitog povrća, barem za svoje potrebe. A bavljenje cvjećarstvom može pružiti istinski smiraj i relaksaciju od svakodnevnih obaveza i stresova.

Ne pretjerujte sa sunčanjem kaktusa, za osunčane prozore birajte drugo cvijeće

"Za početak vam je potrebno malo ljubavi prema biljkama, marljivost i plastenik. Prva stvar o kojoj treba voditi računa da plasteniku obezbjedimo grijanje u zimskom periodu. Samim tim grijanjem podstičemo rast biljaka da bi što prije dospjele na tržište. Kada dođe period visokih temperatura bitno je provjetravanje plastenika kao i navodnjavanje", poručuje naš sagovornik  za one koje se ovim poslom žele profesionalnije baviti.


Fotoprilog


Tagovi

Jovica Stajčić Gradiška Cvjećarstvo Proizvodnja sezonskog cvijeća Proizvodnja rasada


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !