Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kopriva
  • 30.08.2018. 09:30

Kopriva kao čudo iz prirode - lijek, hrana, ali i zaštita od bolesti i štetnika

Smatra se najzdravijim samoniklim lisnatim povrćem. Stari narodi od davno su znali koristiti i cijeniti korijen i listove ove biljke i kao lijek i kao hranu, a koristi se i u organskoj poljoprivredi.

Foto: Pixabay/munki
  • 4.272
  • 203
  • 0

Iako su dobro poznate ljekovite osobine koprive, nije na odmet da ih ponovimo, a možda se dozna i nešto novo. Prema germanskoj mitologiji, kopriva je bila simbol boga munje-groma i vjerovalo se ako se kopriva stavi pokraj ognjišta da grom neće udariti u kuću, tako je nastala i danas često izgovarana izreka "neće grom u koprive".

Smatra se najzdravijim samoniklim lisnatim povrćem. Stari narodi od davno su znali koristiti i cijeniti korijen i listove ove biljke i kao lijek i kao hranu.

Latinski naziv ove čudotvorne biljke je Urtica dioica i potiče iz familije Urticaceae.

Bogata vitaminima i mineralima

Koristi se za jačanje organizma te za brz oporavak poslije bolesti, a sve iz razloga što obiluje mnogim vitaminima i mineralima. Mlada kopriva jedan je od najbogatijih prirodnih izvora C vitamina, a i sadržaj vitamina A je visok. Bogata je većinom minerala, a naročito željezom iz tog razloga preporučuje se kod malokrvnosti. Pomaže kod upala mokraćnih kanala, sprečava nastanak pijeska i kamenca u bubregu i mjehuru. Poboljšava rad jetre, izbacivanje sluzi iz disajnih organa. Preporučuje se i dijabetičarima jer smanjuje nivo šećera u krvi. Ublažava alergije na koži, jača otpornost organizma. Ako je koristimo kao lijek, treba je upotrebljavati u svježem stanju kao iscjeđen sok, čaj varivo ili supa. Ispiranje usne šupljine sa čajem od koprive ublažava afte, upale desni i grla. Snižava krvni pritisak. Žarenjem bolnih reumatskih mjesta svježom koprivom, kao i kod išijasa umanjuju se bolna stanja, pojačava se protok površinske cirkulacije kože.

Koristimo li je kao hranu, smatra se vrlo moćnim povrćem jer u organizmu utiče na niz funkcija metabolizma od posticanja funkcije žlijezda za jače izlučivanje probavnih sokova koji pomažu razgradnji masti, bjelančevina ugljikohidrata i ostalih sastojaka u hrani koju uzimamo, do unošenja vrijednih sastojaka, od vitamina, minerala, esencijalnih kiselina do biljnih hormona.

Ljekovito djelovanje enzima sekretina koji sadrži kopriva utiče na povećanje broja crvenih krvih zrnaca, na nivo šećera u krvi (smanjuje ga), na žlijezde koje postiče na rad i na sprečavanje broja porasta bijelih krvnih zrnaca kad je riječ o radioaktivnom zračenju te za liječenje posljedica radioaktivnog zračenja.

Mnogi stručnjaci dijele mišljenje i preporuku da tamo gdje klasična medicina ne uspijeva naći lijek, preporučuje se uzimati sok od koprive.

Upotrebljava se u šamponima jer je dokazano da jača kosu i da smanjuje njeno opadanje.

Biljku koristiti sa oprezom - može doći do trovanja

Ipak postoje kontraindikacije i svjež sok i svježu biljku treba uzimati sa oprezom jer može doći do trovanja zbog hipordermičkog djelovanja sitnih žarnica na sluznici želudca. Preporučuje se biljku i sok kratko prokuhati.

Koprivu koristite u organskoj proizvodnji

Osim ljekovitih osobina, kopriva ima veliki značaj i u organskoj proizvodnji. Jedna je od rjetkih biljaka koja u isto vrijeme može poslužiti i kao gnojivo, fungicid i insekticid. Brojne su recepture za pripremanje istih, pa evo jedne koja se koristi pri suzbijanju lisnih ušiju. U borbi protiv lisnih ušiju potrebno je 1 kg koprive preliti sa 10 l vode, smjesu ostaviti 24 sata nakon čega se ocijedi i tim rastvorom prskati biljke protiv lisnih ušiju.


Tagovi

Kopriva Ljekovitost Vitamini Hrana Korištenje Organska proizvodnja


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.