Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijeme je krizantema
  • 01.11.2013. 13:17

Krizantema - jesenska kraljica

Prednost ovog cvijeta je što dolazi u jesenskim mjesecima, kada je većina drugih biljaka završila vegetaciju pa je stoga, osim za ukrašavanje grobova, treba iskoristiti i za ukrašavanje vrtova i terasa.

  • 3.523
  • 318
  • 0

Krizanteme (Chrysanthemum) su među posljednjim biljkama koje cvatu i u ovo doba godine. Podrijeklom su iz drevne Kine gdje su se uzgajale još prije Kristova rođenja. U Europu je prenesena u 17. stoljeću, a danas je jedna od najčešće uzgajanih cvjetnica na svijetu. Iako ih se u našim krajevima smatra tradicionalnim cvijećem za ukrašavanje grobova, krizanteme su vrlo dekorativna vrsta kojom u hladnim jesenskim danima možete ukrasiti svoje vrtove i terase.

Prednost ovog cvijeta je što dolazi u jesenskim mjesecima, kada je svatnja većine drugog cvijeća završila pa je stoga, osim za ukrašavanje grobova, treba iskoristiti i za ukrašavanje vrtova i terasa u kojima ovih dana, oni koji ih imaju, obilato uživaju u zadnjim toplim jesenskim zrakama sunca. Krizanteme pripadaju porodici glavočika, a njihovi raskošni cvjetovi najčešće su žute, bijele ili ružičaste boje. Ime im potječe od grčke riječi chrysos (zlatan) i anthemon (cvijet). Postoje mnogobrojne sorte krizantema, koje se razlikuju prema obliku cvjetne glavice i boji cvijeta.

Kako bi procvjetala i uljepšala ambijent za blagdan Svih svetih i Dušni dan na koji brojni građani pohode vječna počivališta svojim najmilijih i uljepšavaju ih ponajviše krizantemama, biljku je potrebno zasaditi u periodu od sredine lipnja do sredine srpnja. Sadi se iz reznice, a u ljetnom periodu krizantemi treba osigurati redovitu prihranu te ju redovito zalijevati. Krizanteme razlikujemo po veličini cvijeta. Možemo ih podijeliti na velikocvatne i na sitnocvatne. Sitnocvatne su pogodnije za gredice i lončanice.

U vrtnom centru županjskog Kumunalca ove su se jeseni, na oko 250 četvornim metara plastenika, proizveli oko 2.000 krizantema, špina i multiflora. "Proizvodnja krizantema traje oko pet mjeseci. Biljku treba, radi poticanja stvaranja cvjetnih pupova, određeno vrijeme i zamračivati, uglavnom od sredine kolovoza do početka rujna, ovisno o sorti", navodi Manda Džoić iz Vrtnog centra županjskog Komunalca.

No, bez obzira na tip i način uzgoja, krizanteme napada veći broj različitih štetočinja bilja, a zabilježeni su slučajevi potpunog propadanja proizvodnje od uzročnika biljnih bolesti. Premda je na krizantemama poznato više od četrdesetak različitih bolesti, u našim se uvjetima često pojavljuje desetak uglavnom gljivičnih uzročnika koje u načelu redovito suzbijamo preventivnom primjenom fungicida.

Pored štetočina i bolesti, multiflorama je s jeseni najveći neprijatelj mraz koji je u stanju uništiti cijeli cvijet.

Stoga ju je, ukoliko je želimo sačuvati i što duže uživati u njezinom cvatu, potrebno zaštiti nekakvim pokrovom preko noći. Ukoliko krizantemu sadite u vrt, kada temperatura padne ispod nule preporuča ju se podšišati i nagodinu bi trebala istjerati iz zemlje i opet vas obradovati lijepom cvatnjom. Stoga ovih dana, svi koji cijene i vole ovaj cvijet, a imaju ga gdje zasaditi neka to i učine. Riječ je o lijepom cvijetu čija kupnja ne košta odviše. Naime, ovih dana moguće je krizanteme na tržnicama kupiti po doista prihvatljivim cijena od 15 pa do najviše 35 kuna. Uz pravi vatromet cvjetnih oblika i boja!


Povezana biljna vrsta

Krizantema

Krizantema

Sinonim: - | Engleski naziv: Oxeye | Latinski naziv: Chrysanthemum

- Više [+]

Tagovi

Krizantema Uzgoj Jesen Podrijetlo Ukrašavanje Svi sveti Komunalac Reznice Proizvodnja Sorta Bolesti Cvijećee


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.