Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvijeće
  • 28.10.2018. 09:00

Krizanteme, pelargonije i kamelije trebaju pomoć preko zime

Krizanteme, pelargonije i kamelije ne mogu same prebroditi zimu koja je pred vratima. Za pravilnu njegu i utočište odužit će vam se na ljeto.

Foto: Magdalena Nenković
  • 1.512
  • 56
  • 0

Krizanteme, pelargonije i kamelije ne mogu same prebroditi zimu koja je pred vratima. Pravilna njega i utočište utjecat će na to da vam se oduže sljedećeg ljeta. Evo što je potrebno!

Krizanteme mogu cvjetati do kraja studenog

Krizanteme će cvjetati još neko vrijeme ove jeseni. Možda i do kraja studenog, ako vrijeme posluži. Vrlo su otporne, ali prije nego stignu prvi mrazevi, treba im pomoći. Niko ne može kalkulirati hoće li zima biti  blaga ili oštra. Riskirate li i računate da neće biti previše hladno, biljke možete ostaviti u zemlji. Potrebno je odstraniti procvjetale cvjetove, orezati je i na kraju prekriti najlonom.

Međutim, ako zima bude hladna i s jakim mrazevima, krizanteme treba iz vrta presaditi u sanduke ili žardinjere. Važno je napomenuti da prilikom presađivanja treba koristiti svježu zemlju. Tako zbrinute biljke treba smjestiti u hladnu, ali svijetlu prostoriju, u kojoj temperatura nije niža od pet niti viša od osam stupnjeva, uz povremeno zalijevanje.

Kako da krizanteme cvjetaju i sljedeće godine?

Prve žute krizanteme posađene su u XVII. stoljeću i tada ih je botaničar Carl von Linne nazvao "zlatni cvijet". Dobila je status kraljice, bez obzira što je kasnije dobila mnoge druge vrste oblika i boja. Ako ste ovu kraljicu sačuvali od hladne zime, u proljeće će se probuditi iz zimskog sna. Kada se vrijeme stabilizira i prođe opasnost od proljetnih mrazeva, orežite suhe grančice na dva do tri centimetra iznad zemlje i obavezno je pincirajte u travnju ili svibnju.

Tanki i blijedi izdanci kod pelargonije, znak za uzbunu

Pelargonije je već trebalo skloniti s terasa. One napolju neće preživjeti zimu. To se radi kada temperatura padne na 10 do 15 stupnjeva. Tada ulaze u fazu mirovanja. Treba ukloniti sve cvjetove i uvele i svježe, kako biljka ne bi uzaludno trošila energiju. Budite spremni na to da će listovi otpasti tijekom zime. One koji su uveli, a nisu sami otpali, uklonite ručno. Kada dođe studeni pelargonije skratite na oko 20 centimetara i smjestite u prostoriju u kojoj je temperatura od osam do 10 stupnjeva. Prostorija, podrazumijeva se, treba biti svijetla. Biljke će propasti u tamnoj i toploj prostoriji, a to ćete prepoznati po tankim i blijedim izdancima. Povremeno ih zalijevajte, ali ne više od jednom u dva tjedna. Zimi nije potrebna nikakva prihrana.

U proljeće ponovno orežite oko 20 posto biljke pelargonije. Poslije dva ili tri tjedna presadite u novu zemlju i redovno zalijevajte i prihranjujte kako bi vas obradovala sljedeće sezone svojim cvjetovima.

Kameliji treba ogrtač

Kamelija dobro podnosi hladnoću, ali, ako hladan val potraje duže, morate je zaštititi. Za kameliju u lončanici zima je težak period i mora se skloniti unutra. One koje su zasađene u vrtu mogu prezimiti, ali samo ako su pravilno zaštićene. Dakle, one koje su u vrtu, otporne su na mrazeve, pod uvjetom da se zona korijenovog sustava prekrije debelim slojem lišća. Ako je vrlo hladno, a u isto vrijeme i sunčano, zimzeleni listovi i grane se isušuju i potamne. Zato ih treba saditi u sjenci ili pokriti platnom.

Umjesto najlona pokrijte biljke agroplatnom

Podrazumijeva se da to zaista bude platno, a nikako najlon, jer će kondenzirana voda dovesti do oštećenja na biljci. Preporučuje se agroplatno koje mora "naleći" kako bi izdržalo pritisak vjetra i snijega i istovremeno propuštalo dovoljno svjetla i zraka. Ovo platno štiti biljku od mraza. Prednost je što ne apsorbira vodu, velike je propustljivosti, pa 90% sunčevih zraka prolazi kroz njega i biljka ispod njega normalno raste.


Povezana biljna vrsta

Pelargonija

Pelargonija

Sinonim: Muškatli | Engleski naziv: Geraniums | Latinski naziv: Pelargonium

Pelargonija Više [+]

Tagovi

Krizanteme Kamelija Pelargonija Prezimljavanje Njega zimi Cvijeće


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]