Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Nifada Imamović Begović
  • 06.10.2019. 12:00
  • Virovitičko-podravska, Pitomača

Lavanda i smilje s podravskih polja za wellness centre i kozmetičke salone

Prvih 2.500 sadnica lavande posadila je 2012. godine Isprva je bila skeptična, no prvi urodi cvijeta pokazali su dobro uzgojenu biljku što je bio znak da se u podravskom podneblju lavanda uspješno može uzgajati.

Foto: Goran Gazdek
  • 2.577
  • 397
  • 0

Samo dvije riječi - znanje i kreativnost - poslovni su moto Nifade Imamović Begović, nositeljice obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za skupljanje, uzgoj i preradu ljekovitog bilja iz Pitomače. Njena priča započela je 2010. godine kada je u Slatini završila edukaciju i naučili koje blagodati i ljekovita svojstva neko bilje nosi čime je stekla i certifikat sakupljača i uzgajivača ljekovitog bilja.

"Konstantno investiranje u sebe, učenje i razvijanje na svim poljima djelatnosti, upoznavanje s najnovijim trendovima, edukacije, seminari, knjige… Kad istražiš tržište, saznaš što konkurencija nudi, znaš da moraš biti drugačiji da bi te tržište prepoznalo, e tu onda nastupa kreativnost“, objašnjava gospođa Nifada dvije riječi iz svog poslovnog mota.

Prve sadnice lavande posadila je 2012. godine 

Po struci je krojačica, što joj u novi posao donosi kreativnost o kojoj govori, naročito pri izradi gotovih proizvoda - jastučića, vrećica, kravatica i šeširića punjenih lavandom.

Osim u struci, radila je kao konobarica i prodavačica, razne sezonske poslove u poljoprivredi, a zadnjih 15 godina u tvrtki za uzgoj i preradu ljekovitog bilja gdje je počela kao radnik na polju i u pogonu za preradu pa napredovala do poslovođe. Već se tada mogla naslutiti njena ljubav prema prirodi i ljekovitom bilju.

Prvih 2.500 sadnica lavande posadila je 2012. godine. Isprva je bila skeptična, no prvi urodi cvijeta pokazali su dobro uzgojenu biljku što je bio znak da se u podravskom podneblju lavanda uspješno može uzgajati. "Naši prvi lavandini cvjetovi poslužili su za izradu suvenira, a za nekoliko godina kupili smo prvi mali destilator za eterična ulja“, prisjeća se Nifada.

Potom je zasadila i 6.000 sadnica smilja pa je 2018. godine nastala potreba za većim destilatorom. Kreativne ideje su se gomilale, proizvodnja širila, a maloj obitelji biljaka priključila se još kadulja te ružmarin i kamilica. Danas ljekovito bilje uzgaja na ukupno tri hektara, gdje su prije bile zasađene neke neprofitabilne kulture. Na polju, u sadnji i berbi, radi cijela obitelj, a priča ne bi uspjela bez pomoći kumova i prijatelja.

Biljke prerađuju u eterična ulja 

Biljke s uzgojenih polja prerađuju u eterična ulja od kojih izrađuju sapune, balzame i mirisne soli. Plasiraju ih u wellness centre, kozmetičke salone i apartmane, često su na sajmovima, a prodaju ih i na kućnom pragu. Riječ je o hrvatskom tržištu, al tu i tamo, kako kaže, padne i koja vanjska suradnja.

Cilj je pokrenuti vlastiti pogon za proizvodnju prirodne, ekološki testirane kozmetike za što potrebna ulaganja od približno sto tisuća kuna. Poslovni je plan je u izradi, Nifada i njene kćeri planiraju registrirati tvrtku pod imenom Mondo Vegetale.


Tagovi

Nifada Imamović Begović Ljekovito bije Eterična ulja Uzgoj lavande Uzgoj smilja


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]