Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljubičasti bosiljak
  • 19.08.2019. 07:30

Ljubičaste nijanse bosiljka - zaštitnika krvožilnog sustava

Listovi bosiljka inače obiluju i vitaminima K, A, B6 i C, folnom kiselinom i magnezijem, dok ulje bosiljka povoljno djeluje na imunološki sustav. A ljubičasti? On ima i puno više antocijana.

Foto: Biljana Nenković
  • 4.984
  • 189
  • 0

Proizvođači sade tek po neki struk bosiljka, koji nije zelene boje, na kraju polja ili plastenika. Više to rade zbog koloritnosti, odnosno njegove tamne ljubičaste boje. Smatra se da je odličan za dekoraciju jela, ali njegova aroma je čak jača od zelene vrste. Postoji nekoliko podvrsta uzgajanog bosiljka ljubičaste boje. 

Ljubičasti bosiljak kao crna maslina

Jedna od njih je i dark opal. Kao i kod svih ostalih podvrsta ljubičastog bosiljka, boja potječe od tvari antocijana. Zato se ljubičaste vrste bosiljka smatraju velikim izvorom antocijana, a ta tvar ima jak zaštitni učinak na krvožilni sustav. Tulsi spada u najljekovitiji bosiljak. Zovu ga još i Sveti bosiljak. Ima ljubičaste nijanse listova i pomaže bržem oporavku organizma od stresa i depresije.

Hobist, Dragan Petrović kaže da je prava šteta što ova biljka nije više zastupljena. On je također uzgaja na kraju vrta, a posadio ju je iz puke znatiželje, misleći da je samo dekorativna, među mnoštvom drugih ljekovitih biljaka.  

"Čak sam čuo preporuke da se ne smije jesti, ali malo sam istraživao i saznao da je podjednako, ako ne i više ljekovit od zelenog. S druge strane ima jači miris od drugih vrsta. Kad nailazite u vrt, već se osjeća miris, a kada grančicu unesete u kuću danima se širi jak miris. U jelima može zamijeniti sol, i nije istina da služi samo za dekoraciju zbog ljubičastih listova. Sušeni se može stavljati u sir, a u jelima je izuzetno aromatičan. Da bismo napravili usporedbu, razlika je isto kao do zelene i crne masline", kaže Petrović.

Jednostavan uzgoj bosiljka - kralja začina

Toploljubiva biljka

Bosiljak uspijeva na sunčanim mjestima, osjetljiv je na hladnoću, pa ga je najbolje iznositi tek od svibnja, kada je dovoljno toplo. Jednogodišnja je biljka koja raste u obliku grma, jajastog oblika s dugim peteljkama. Poznato je više od 60 vrsta bosiljaka. Cijela biljka, a posebno listovi imaju vrlo jak i ugodan miris, posebno u vrijeme cvjetanja.

"Cvjetovi su mu sitni, svijetlo ljubičaste boje, koje pčele obožavaju. Ako želite bujniju biljku potrebno je odrezati vrhove stabljika na kojima se razvijaju cvjetovi. Na taj način će imati više bočnih ogranaka," dodaje Petrović.

Ova se biljka u nekim zemljama uzgaja na plantažama i služi za industrijsko dobivanje eteričnog ulja koje se koristi u proizvodnji parfema. 

Ulje bosiljka povoljno djeluje na imunološki sustav

Za dobivanje ulja bosiljak se bere prije cvjetanja, krajem lipnja i početkom srpnja, jer tada sadrži najveću koncentraciju eteričnih ulja. Može se brati i u rujnu, ali je prva berba ljekovitija. Treba ga sušiti na propuhu, u sjenci, u malim snopovima, ili se listovi prostru na papir ili tkaninu. Osušen se čuva u zatvorenim kutijama na tamnom mjestu.

"Ubrana biljka se može držati u zamrzivaču ili je možete konzervirati u ulju. Tako dobijete i aromatično ulje koje je prelijepe boje i daje odličan okus salatama," kaže Petrović.

Listovi bosiljka obiluju vitaminima K, A, B6 i C, folnom kiselinom i magnezijem, dok ulje bosiljka povoljno djeluje na imunološki sustav. Svježi listovi imaju antibakterijska i antiseptička svojstva i dobri su protiv infekcija. Bosiljak je odličan za probavne organe, bubrege, mokraćni mjehur, pomaže funkciju pluća i bronhija i kao inhalacija može olakšati simptome astme i alergijskih reakcija.

Duga povijest bosiljka

Bosiljak je začinska i ljekovita biljka podrijetlom iz Indije, latinskog naziva Ocimum basilicum. Nastao je od riječi ocimum-vrsta djeteline i basilicum od grčke riječi basileus, što znači kralj. Stari Grci su ga proglasili kraljem začina.

O tome koliko je ova biljka u upotrebi govore i podaci da su njeni dijelovi pronađeni u faraonskim grobnicama, u egipatskim piramidama, koje potječu iz vremena 3.500 godina prije Krista. Poznato je da su je Egipćani uz mirtu i tamjan koristili za balzamiranje.

U Indiji se smatra svetom biljkom i vjeruje se da štiti dušu. U starom Rimu za vrijeme Cezara, bosiljak je važio za vrlo cijenjenu ljekovitu, začinsku i ukrasnu biljku. Rimljani su vjerovali da je simbol ljubavi i odanosti.


Povezana biljna vrsta

Bosiljak

Bosiljak

Sinonim: Bosilj, bazilika, bosiljak sarmaš, krupan bosiljak, bažulek | Engleski naziv: Basil | Latinski naziv: Ocimum basilicum L.

Bosiljak je biljka od davnina poznata kao začin. Smatra se da potječe iz Indije, a danas se najviše upotrebljava u Francuskoj i Italiji. To je jednogodišnja zeljasta biljka koja... Više [+]

Tagovi

Ljubičasti bosiljak Bosiljak Ljekovito bilje Začin Zeleni bosiljak Antocijan


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]