Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovita biljka
  • 18.08.2016. 16:30

Maslačak - sve samo ne "obična" biljka!

Maslačak je dragocjena ljekovita biljka i treba ga koristiti svestrano i redovito.

  • 4.033
  • 107
  • 0

Maslačak (Taraxacum officinale) cvatuća je zeljasta, višegodišnja biljka iz porodice glavočika (Asteraceae).

Dobro je poznat, prvenstveno po svojim cvjetnim glavicama, bilo da su u fazi cvata pa nose jarko žute latice, bilo da nose sjemenke sa bijelo srebrnim perjanicama. Vrlo je cijenjena ljekovita biljka jer sadrži velik broj aktivnih tvari. Postoji čak 200 podvrsta i varijeteta maslačka.

Maslačak su Kinezi kao ljekovitu biljku poznavali puno prije drugih naroda. U starom vijeku je maslačak kao ljekovita biljka bio nepoznat, jer se u tako običnoj biljci uopće nije naslućivala ljekovitost. U Europi se počeo upotrebljavati tek u 10. i 11. stoljeću i to pod utjecajem arapskih liječnika. Od tada je u stalnoj uporabi za liječenje mnogih bolesti.

Lako dostupan u velikim količinama

Maslačak je biljka kozmopolitskog rasprostiranja sjeverne zemljine polutke. Jako je raširen i brojan. Javlja se na livadama, pašnjacima, travnjacima, uz ceste, na narušenim riječnim ili jezerskim obalama i zapuštenim staništima. Odgovaraju mu vlažna područja.

Višegodišnja je zeljasta trajnica koja puno varira u obliku. Ima snažan, vretenast glavni korijen dužine do 30 cm. Prizemni listovi su složeni u rozetu, duboko su perasto razrezani i s trokutastim vrhovima. Iz središnjeg dijela rozete razvije se uspravna, šuplja, cjevasta stabljika, obično visine 15-20 cm, bez listova. Na vrhu stabljike razvije se krupna cvjetna glavica. Oblik glavice i veličina mogu znatno varirati, ovisno o podvrsti i varijetetu biljke.

Lišće sakupljati prije cvatnje!

Glavicu čini mnoštvo žutih cvjetova po čemu je maslačak uočljiv i poznat. Počinje cvjetati u proljeće i to se nastavlja tako da se u cvatu može naći čak i zimi kada nema snijega. Nakon oplodnje razviju se brojne sjemenke kružno okupljene na cvjetištu. Svaka sjemenka ima čuperak raširenih dlačica, pa uz pomoć vjetra može odletjeti i po nekoliko stotina metara daleko od biljke.

Cvjetovi se beru tijekom cvatnje. Lišće sa sakuplja prije cvatnje jer je tada manje gorko. Korijen se vadi u rano proljeće ili u ranu jesen, a suši se na hladnom i prozračnom mjestu ili u pećnici na 40ºC. Ovisno o vremenu vađenja, u korijenu je različito učešće pojedinih kemijskih sastojaka.

Liječenje bolesti unutarnjih organa

Izuzetno je bogatog kemijskog sastava. Čitava biljka sadrži inulin, taraksacin, taraksin, taraksacerin, fitosterole, kiseline, enzime, saponine, tanine, smolu, vosak, sluz, šećer, bjelančevine, brojne mineralne tvari i dr. Lišće je bogato vitaminima A, B, C i D. Ima više željeza nego špinat, a navodno ima više vitamina A nego mrkva.

Smatra se jednom od najboljih ljekovitih biljaka kod problema bubrega, jetre i žuči. Djeluje na poboljšanje cjelokupne izmjene tvari. Njime se liječe razne bolesti svih unutarnjih organa, razne upale, krvarenja i kožne bolesti. Pripravci stimuliraju sve žlijezde i muskulaturu probavnog sustava, pojačavaju lučenje žlijezda, potiču resorpciju produkata metabolizma, dobre su za čišćenje kožnih nečistoća i liječenje reumatskih bolesti i gihta.

Svaki dio maslačka je ljekovit

Korijen poboljšava djelatnost probavnog trakta, pročišćuje krv, rastvara, osvježava, čisti, otvara, pomaže izlučiti znoj, mokraću i žuč, odstranjuje otrovne tvari iz tijela, pomaže oporavku jetre. Svježe iscijeđeni sok čisti i jača krv, a koristi se za liječenje jetre, žutice, bubrega, slezene, mokraćnog mjehura, osipa, reume ili za izlučivanje kamenaca i otrova iz tijela.

Cvjetne stabljike otklanjaju svrbež, lišaje i osipe, pročišćuju želudac od svih otrovnih tvari. Kao diuretik vrlo uspješno djeluje na izlučivanje tekućine i time otrovnih tvari iz tijela. Izuzetno je svojstvo maslačka na čišćenje krvi. Preporuča se šećernim bolesnicima, a važan je i za liječenje dišnih organa, bolesti očiju i kožnih oboljenja.

Maslačak je dragocjena ljekovita biljka i treba ga koristiti svestrano i redovito. Savjetuje se da se maslačak ne rabi za vrijeme terapije antibioticima. Ako se biljka konzumira u velikim količinama može izazvati proljev, smetnje u srčanom ritmu i krvarenja kod djece. Potreban je oprez kod teško oboljele jetre, viška želučane kiseline, čira na želucu i žučnih akutnih tegoba. Pelud i med mogu kod osjetljivih osoba razviti alergijsku reakciju.

Autor: Marija Glavaš


Povezana biljna vrsta

Maslačak

Maslačak

Sinonim: Ljekoviti maslačak, gorko zelje, talijanska salata | Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)

Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Korijen je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacijske sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s bijelim mliječnim sokom.... Više [+]

Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Maslačak Toksini Ljekovitost